Ψηλά στις προτεραιότητες του Δήμου Αγίου Αθανασίου η μείωση της σπατάλης τροφίμων

Καθώς οδεύει προς την ολοκλήρωση του το ευρωπαϊκό έργο Don`t Waste Our Future", ο Δήμος Αγίου Αθανασίου, ως ο πρώτος παγκύπρια που ανέπτυξε πρωτοβουλίες για τη σωστή διαχείριση της σπατάλης τροφίμων μέσω αυτού του προγράμματος, προσβλέπει στην περαιτέρω ευαισθητοποίηση των δημοτών και στη διαμόρφωση εκείνων των πολιτικών που θα οδηγήσουν στην υιοθέτηση ενός νέου τρόπου ζωής.
 
O Δήμος Αγίου Αθανασίου συμμετείχε την περασμένη εβδομάδα στο τελικό συνέδριο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος, στις Βρυξέλλες, με τίτλο  "Towards a global commitment for food waste reduction and the right to food", την έναρξη του οποίου κήρυξε ο Κύπριος ευρωβουλευτής Νεοκλής Συλικιώτης, όπου ανέλυσε τις προσπάθειες και ενέργειες που γίνονται για το θέμα της σωστής διαχείρισης των τροφίμων στην ΕΕ.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, εκ μέρους του Δήμου Αγίου Αθανασίου συμμετείχαν ο Δήμαρχος Μαρίνος Κυριάκου, ο Δρ. Δημήτρης Τσάλτας, καθηγητής του Τεχνολογικού Πανεπιστήμιου Κύπρου, ο  Τιμόθεος Μισέρης, υγειονομικός Επιθεωρητής και η Αντρη Αγαθοκλέους, συντονίστρια του προγράμματος, καθώς και το Ερευνητικό Κέντρο CARDET.
 
Tο έργο "Don’t waste our Future" είχε διάρκεια δύο χρόνια και χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό ταμείο EuropeAid, στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση των νέων, οι οποίοι θα αποτελέσουν τους μελλοντικούς καταναλωτές, γύρω από το θέμα της σωστής διαχείρισης των απορριμμάτων φαγητού.
 
Παράλληλα, το έργο επιδίωξε την ενίσχυση της ιδέας της ενεργού πολικότητας των νέων και με τις δραστηριότητες του βοήθησε του νέους να αγωνιστούν ενάντια στην ύπαρξη απορριμμάτων φαγητού.
 
O Δήμος Αγίου Αθανασίου συμμετείχε πρώτος παγκύπρια και ανέπτυξε πρωτοβουλίες για τη σωστή διαχείριση της σπατάλης των τροφίμων μέσω αυτού του προγράμματος, έχοντας ως εταίρους το Ερευνητικό Κέντρο CARDET και δέκα (10) σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Κύπρου.
 
Στο πλαίσιο του προγράμματος, εκπαιδευτικοί και ειδικοί εφάρμοσαν στα σχολεία διδακτικές ενότητες και δραστηριότητες οι οποίες εστιάζονταν σε διάφορες θεματικές, όπως η σπατάλη τροφίμων σε τοπικό, εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.
 
Οι δραστηριότητες βοήθησαν εκπαιδευτικούς, μαθητές (πέραν των 500) και εκπροσώπους Τοπικών Αρχών να εντοπίσουν πρακτικές για μείωση της σπατάλης τροφών και την υιοθέτηση ενός νέου τρόπου ζωής.

Ο Δήμαρχος Αγίου Αθανασίου έχει ήδη υπογράψει τη «ΧΑΡΤΑ» για μείωση της σπατάλης των τροφίμων και μαζί με άλλους τοπικούς φορείς, έθεσαν ως στόχο να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες και να προωθήσουν τη χάραξη πολιτικής για τη μείωση της σπατάλης των τροφίμων στην Κύπρο και τη σωστή διαχείριση των οργανικών αποβλήτων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις δημόσιες πολιτικές για τη μείωση των απορριμμάτων τροφίμων, ιδίως προς τα σχολεία και τα εκπαιδευτικά προγράμματα και το ευρύτερο θέμα των βιώσιμων συστημάτων διατροφής σε τοπικό επίπεδο.

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των 17ων IN Business Awards(pics)
17α IN Business Awards: Lifetime Achievement Award στους Σώτο, Σάββα, Αλέξανδρο και Άρη Ιακωβίδη
17α IN Business Awards: Βραβείο Editor’s Choice στον Invest Cyprus
17α IN Business Awards: Στην Πετρολίνα το βραβείο στην κατηγορία «Επιχείρηση»
17α IN Business Awards: Στον Δημήτρη Ζορπά το βραβείο Μάνατζερ (εις μνήμην Άντη Χατζηκωστή)
17α IN Business Awards: Στην Exness το βραβείο εταιρικής βιωσιμότητας και υπευθυνότητας(ESG-ΕΚΕ)
17α IN Business Awards: Στην Zemco Group το βραβείο στην κατηγορία «Ανάπτυξη γης-Κατασκευές»
17α IN Business Awards: Βραβείο στην XM-Best workplace/ εργοδότης προτίμησης
17α IN Business Awards: Στην Thanos Hotels & Resorts το βραβείο στην κατηγορία «Τουρισμός/Ψυχαγωγία/Εστίαση»
17α IN Business Awards: Kύπριος επιχειρηματίας/επαγγελματίας που διαπρέπει στο εξωτερικό ο Ανδρέας Σιάμισιης