Άτυπο αδιέξοδο στις συνομιλίες, η τουρκική προκλητικότητα στο μικροσκόπιο
12:16 - 24 Απριλίου 2017
Την αρνητική τροπή που έχει λάβει η διαπραγματευτική διαδικασία για το Κυπριακό ως απόρροια της υπαναχώρησης της τ/κ πλευράς από συγκλίσεις που είχαν επιτευχθεί στις συνομιλίες επιβεβαίωσε η σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.
Όπως προκύπτει από την ενημέρωση της οποίας έτυχε το Σώμα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όλα δείχνουν πως οι διαπραγματεύσεις οδηγούνται ολοταχώς σε αδιέξοδο, την ώρα που η Τουρκία, πέραν της προβολής απαράδεκτων και μη αποδεχτών θέσεων στο τραπέζι των συνομιλιών, κορυφώνει την προκλητικότητά της με φόντο τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τα κόμματα για τις σκέψεις της Κυβέρνησης αναφορικά με τους τρόπους αντίδρασης έναντι της τουρκικής προκλητικότητας, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης(σ.σ. του ενδιάμεσου χώρου), επανέλαβαν την θέση τους περί της αναγκαιότητας αλλαγής στρατηγικής.
Ο Νίκος Αναστασιάδης, σύμφωνα με πληροφορίες, εμφανίστηκε εμφανώς απογοητευμένος από τη στάση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, παραδεχόμενος πως με τα υφιστάμενα δεδομένα θεωρείται σχεδόν απίθανη η επίτευξη προόδου τους προσεχείς μήνες.
Υπενθυμίζεται πως για τις αμέσως επόμενες μέρες υπάρχουν τρεις καθορισμένες συναντήσεις ανάμεσα στους δύο ηγέτες, στις 2, 7 και 11 Μαΐου.
Αντικείμενο συζήτησης στο Εθνικό Συμβούλιο αποτέλεσε και η καταγγελία του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε στον Γενικό Γραμματέα του διεθνούς οργανισμού από τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να ξεκαθαρίζει πως τον βρίσκει απόλυτα σύμφωνο η ενέργεια του Έλληνα Υπ. Εξωτερικών.
Χαρακτηριστικές της όλης εικόνας ήταν οι δηλώσεις που προέβησαν μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου οι Αρχηγοί των Κομμάτων.
Εξερχόμενη από το Εθνικό Συμβούλιο η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους υπογράμμισε πως ήταν χαρακτηριστική η απογοήτευση του Προέδρου της Δημοκρατίας για τις νέες θέσεις Ακιντζί, ενώ προανήγγειλε νέα σύσκεψη του Εθνικού όπου θα μελετηθεί η στάση της Τουρκίας μετά το δημοψήφισμα σε συνάρτηση με τις κινήσεις του τουρκικού στόλου. Σε ερώτηση αν υπάρχει πρόθεση αντίδρασης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η Ελένη Θεοχάρους απάντησε πως ασφαλώς υπάρχει.
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος σημείωσε πως όσοι στηρίχτηκαν στις καλές προθέσεις Ερντογάν και Ακιντζί διαψεύστηκαν. «Θεωρούμε πως πρέπει να υπάρξει αλλαγή τακτικής. Αν αυτό δεν προκύψει ο λαός οφείλει να αλλάξει αυτούς που χαράσσουν αυτές τις τακτικές», σημείωσε ο Μαρίνος Σιζόπουλος.
Ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης επανέλαβε πως τα πράγματα δεν πάνε καλά. «Θέσαμε ενώπιον του Προέδρου το θέμα συμπεριφοράς του κύριου Έιντε. Ζητούμε από τον Πρόεδρο να ενισχύσει τη θέση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά».
Συνεχίζοντας ο κ. Περδίκης τόνισε πως είναι αναγκαία η αλλαγής στρατηγικής .
Από την πλευρά του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού εξέφρασε την ανησυχία του ΑΚΕΛ για το πώς εξελίσσονται τα πράγματα αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις, χαρακτηρίζωντας την διαδικασία ως αδιέξοδη αν δεν αλλάξουν κάποιες προσεγγίσεις.
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ δήλωσε πως πρότεινε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αρχίσει μια διαδικασία συζήτησης των σημαντικών πτυχών του Κυπριακού σε ανεπίσημη βάση και αν υπάρξουν συγκλίσεις τότε η διαδικασία να γίνει επίσημη.
«Η στάση και θέση του ΑΚΕΛ θα πρέπει να διαπραγματευτούμε πολύ σκληρά με επιμονή στις βασικές πτυχές λύσης του Κυπριακού. Να αποδείξουμε στη διεθνή κοινότητα πως αν αποτύχουμε δεν είναι ευθύνη της δικής μας κοινότητας αλλά της τουρκικής πλευράς. Αυτή η προκλητικότητα από την Τουρκία δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει αποδεκτή» κατέληξε ο Άντρος Κυπριανού.
Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας επανέλαβε πως οι συνομιλίες έχουν σκαλώσει και οδηγούμαστε σε αδιέξοδο. «Επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις ότι η σκλήρυνση της στάσης του Ερντογάν δεν είχε να κάνει με το δημοψήφισμα αλλά με τις βλέψεις του για την περιοχή μας. Προτείναμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να γίνει αξιολόγηση της κατάστασης σε νέα συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου για εξειδικευμένη μελέτη και συζήτηση.
Σε ερώτηση για το πότε θα γίνει νέα συνεδρία, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών σημείωσε πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί ναι γίνει άμεσα, αλλά θα πρέπει να γίνει πριν τις 17 Μαΐου.
Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερού Αβέρωφ Νεοφύτου και ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος δεν προέβησαν σε δηλώσεις, εξερχόμενοι από το Προεδρικό.
Πάντως ο Αβέρωφ Νεοφύτου με ανάρτηση του στο twitter σημειώνει.
Χρειάζεται νηφαλιότητα, σύνεση και αντικειμενική ανάλυση.Η πορεία του Κυπριακου δεν εξαρτάται μονο απο εμάς. Δεν παίζουμε μόνοι μας δυστυχως
— Averof Neofytou (@AverofCY) April 24, 2017
Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος σημείωσε πως όντως αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζονται κάποιες δυσκολίες στις συνομιλίες, τις οποίες έχει προκαλέσει, με τις απαιτήσεις που έχει προβάλει, η Τουρκία από τη Γενεύη και μετά, δήλωσε σήμερα ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος, σημειώνοντας ωστόσο ότι η ε/κ πλευρά έχει όλη την καλή διάθεση, όλη την πολιτική βούληση και θα προσπαθήσει με όλα τα μέσα που διαθέτει να προχωρήσει ο διάλογος και να υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό.
Ο Πρόεδρος, είπε ο κ. Παπαδόπουλος, “αντάλλαξε απόψεις με την υπόλοιπη πολιτική ηγεσία για τη μετά του δημοψηφίσματος πολιτική της Τουρκίας και για τις προκλήσεις στις οποίες προβαίνει η Άγκυρα το τελευταίο διάστημα στην κυπριακή θάλασσα”. Κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις των κομμάτων και ερωτηθείς αν οι συνομιλίες οδεύουν σε αδιέξοδο, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «όπως υπάρχουν συγκλίσεις και υπήρξε πρόοδος στο παρελθόν, αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζονται κάποιες δυσκολίες, τις οποίες έχει προκαλέσει με τις απαιτήσεις που έχει προβάλει η Τουρκία από τη Γενεύη και μετά”. Είναι δυσκολίες, τόνισε, “που θα πρέπει να υπερπηδηθούν.
Η δική μας πλευρά έχει όλη την καλή διάθεση, όλη την πολιτική βούληση και θα προσπαθήσει με όλα τα μέσα που διαθέτει να προχωρήσει ο διάλογος και να υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό”. Ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι “δεν θα εγκαταλείψουμε το τραπέζι των συνομιλιών, δεν θα εγκαταλείψουμε τις προσπάθειες, αντιθέτως θα τις εντείνουμε ώστε να υπάρξει πρόοδος”.
Οι δυσκολίες, ωστόσο, σημείωσε, “είναι εκεί και θα πρέπει να υπερπηδηθούν φτάνει να υπάρχει πολιτική βούληση και να υπάρχει εμμονή στον στόχο, που δεν είναι άλλος από την επίλυση του Κυπριακού». Ερωτηθείς αν θα υπάρξει νέα συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, απάντησε «σαφώς, έχουν συμφωνήσει τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι θα συναντηθούν πολύ σύντομα για να συνεχίσουν τη συζήτηση». Κληθείς να σχολιάσει προσπάθειες κάποιων να αποδοθούν ευθύνες και στον Πρόεδρο, όπως και στον κ. Ακιντζί, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «δεν ξέρω ποιος προσπαθεί να αποδώσει ευθύνες.
Είναι ξεκάθαρο ότι η δική μας πλευρά όλο αυτό το διάστημα πορεύεται και πολιτεύεται στο τραπέζι των συνομιλιών με πραγματική πολιτική βούληση. Μάλιστα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έλαβε στο πρόσφατο παρελθόν τολμηρές αποφάσεις ώστε να προχωρήσει ο διάλογος, να παραμείνει εν εξελίξει και να υπάρχει αποτέλεσμα. Άρα αυτή την ώρα δεν είναι θέμα επίρριψης ευθυνών, αλλά αφού οι συνομιλίες ξανάρχισαν το θέμα είναι να υπάρξει αποτέλεσμα. Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για μας».
Σε ερώτηση ως προς το τι διαβήματα έχουν γίνει για τις τουρκικές προκλήσεις, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «έχουν γίνει πάρα πολλά πράγματα και θα γίνονται πάρα πολλά πράγματα αναλόγως των εξελίξεων. Για αυτό συστήνουμε υπομονή, ενότητα για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων και θα βλέπεταε τις αντιδράσεις της Κυπριακής Κυβέρνησης όσο περνά ο χρόνος και υπάρχει αύξηση της προκλητικότητας».