Ο Πρόεδρος της Βουλής ήγειρε ευρωπαϊκά προβλήματα στη Διάσκεψη στην Μπρατισλάβα
13:46 - 24 Απριλίου 2017
Στην ανάγκη ορθής διαχείρισης των διαπραγματεύσεων εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ και της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης, καθώς και στη σημασία της πλήρους εφαρμογής της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, αναφέρθηκε σήμερα, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, σε παρέμβαση του στις εργασίες της Διάσκεψης των Προέδρων των Κοινοβουλίων των χωρών μελών της ΕΕ.
Τις εργασίες της Διάσκεψης, που άρχισαν σήμερα στην Μπρατισλάβα, φιλοξενεί το Εθνικό Συμβούλιο της Σλοβακίας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση, κατά το πρωινό μέρος των εργασιών της Διάσκεψης παρουσιάστηκαν τα επιτεύγματα της ολοκληρωθείσας τον Δεκέμβριο του 2016 εξάμηνης Σλοβακικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ένωσης και της διακοινοβουλευτικής της διάστασης, καθώς και οι προτεραιότητες της τρέχουσας Μαλτέζικης Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.
Συζητήθηκε, επίσης, το θέμα του μέλλοντος της ΕΕ ως παγκόσμιου συντελεστή στο πλαίσιο των σημερινών προκλήσεων και του συναφούς ρόλου των εθνικών κοινοβουλίων.
Σε παρέμβασή του, ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στην καθολική αναγνώριση των πολλαπλών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ΕΕ, αλλά και στην αποφασιστικότητα για εξεύρεση λύσεων με στόχο τη δημιουργία μιας ασφαλούς, ευημερούσας, κοινωνικής και ενδυναμωμένης στη διεθνή σκηνή Ευρώπης, μέσω των ενωσιακών πολιτικών που ακολουθούνται.
Αναφερόμενος στην αναγκαιότητα ορθής διαχείρισης αφενός των διαπραγματεύσεων εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ και, αφετέρου, της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης, ο Πρόεδρος της Βουλής, εστιάζοντας στο δεύτερο, επεσήμανε τη σημασία της εξάλειψης των βαθύτερων αιτιών που ωθούν τους μετανάστες να ακολουθήσουν τη διαδρομή της Κεντρικής Μεσογείου και των συντονισμένων επιχειρησιακών δράσεων, οι οποίες να είναι υποστηρικτικές προς τα κράτη μέλη που αναλαμβάνουν το μεγαλύτερο βάρος του ρεύματος.
Σημείωσε, επίσης, την ανάγκη ειρήνευσης στη Συρία και άλλες χώρες στη γειτονική περιοχή, αλλά και της αντιμετώπισης των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, ως κλειδί για πιο αποτελεσματική και μακροπρόθεσμη απάντηση στην πρόκληση της μετανάστευσης. Τόνισε δε ότι η ανάληψη γεφυροποιού ή και ειρηνευτικής δράσης από μέρους ΕΕ σε διάφορες περιοχές συγκρούσεων, σε συνδυασμό με εταιρικές συμφωνίες σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, θα βοηθήσει στη συλλογική αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της μετανάστευσης.
Ο κ. Συλλούρης έκανε, επίσης, αναφορά στη συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία, με στόχο τη διαχείριση των προσφυγικών ροών από την Ανατολική Μεσόγειο, επισημαίνοντας τη σημασία της πλήρους και ομοιόμορφης εφαρμογής της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, σε σχέση με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, περιλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σημειώνοντας τη σημασία της ενεργειακής ασφάλειας για μια ισχυρή Ευρώπη στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, ο Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε τους συνέδρους για την πρόσφατη υπογραφή Κοινής Διακήρυξης των Υπουργών Ενέργειας Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και Ιταλίας, στο Τελ Αβίβ, στην παρουσία του Επιτρόπου της ΕΕ, αρμοδίου για την Κλιματική Δράση και Ενέργεια, Miguel Arias Caňete, για τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου East Med.
Ολοκληρώνοντας, ο κ. Συλλούρης αναφέρθηκε στην ανάγκη χρήσης όλων των διαθέσιμων εργαλείων που παρέχονται στα εθνικά κοινοβούλια από τα δημοκρατικά τους συστήματα, είτε αυτά είναι ερωτήσεις, ακροάσεις, συναντήσεις και συζητήσεις στο εθνικό επίπεδο, είτε μέσω της κοινοβουλευτικής διπλωματίας σε διμερές ή πολυμερές επίπεδο, με στόχο την έξοδο της Ένωσης από την κρίση και την επίτευξη των στόχων που έχει θέσει.