Πως είναι οι Σχέσεις των Δύο Φύλων Σήμερα;

Οι σχέσεις των ανθρώπων μεταξύ τους είναι οι ρίζες και ο κορμός μιας κοινωνίας, που όσο αυτή προοδεύει και εξελίσσεται τόσο ο σημερινός άνθρωπος, ως πρωταγωνιστής, ρειάζεται και αναζητά έναν άλλο άνθρωπο, για την ψυχική και συναισθηματική του ικανοποίηση.
 
Πόσα πράγματα δεν έχουν γραφτεί και ειπωθεί για τις σχέσεις των δύο φύλων, τη σωστή σχέση της ζωής μας;
 
Κανόνες, οδηγίες και συνταγές περνούν μέσα από την τηλεόραση, τα περιοδικά και τον Τύπο, ψάχνοντας τη μαγική οδηγία που θα μας εξασφαλίσει την τέλεια σχέση, χωρίς λάθη, φόβους και ενοχές.
 
Ποια είναι η σημερινή πραγματικότητα στις σχέσεις των δύο φύλων; Πως εκφράζονται;
 
Πως κινείται η σεξουαλικότητά τους;
 
Πόσο έχουν επηρεάσει τα ΜΜΕ τις ανθρώπινες σχέσεις;
 
Πόσο εύκολα προσεγγίζει το ένα φύλο το άλλο;
 
Στην εποχή μας, η γυναίκα όντας δυναμική και ανεξάρτητη δεν έχει πλέον το ρόλο του «θύματος» κατά την ερωτική προσέγγιση αλλά η ίδια πολλές φορές λειτουργεί ως «κυνηγός» προκαλώντας έκπληξη και αιφνιδιασμό στον άνδρα, ο οποίος αναρωτιέται ποιος είναι ο ρόλος του.
 
Η γυναίκα πλέον κάνει τις πρώτες κινήσεις στο φλερτ και διεκδικεί τον άνδρα φανερά «εδώ και τώρα».
 
Δεν είναι λίγες οι φορές που η Ελληνίδα του σήμερα, κατά τη νυχτερινή της έξοδο αναζητά και κάνει σχέσεις της «μιας βραδιάς», κάτι που δε θεωρείται κατακριτέο και ανήθικο, αλλά σίγουρα είναι πολύ διαφορετικό και μακρινό από το «χθες της».
 
Η αλλαγή των ρόλων, που η γυναίκα διεκδικεί περισσότερο τον άντρα, πολλές φορές τον φοβίζει, τον τρομάζει τον κάνει να αισθάνεται λίγος, πως δεν θα μπορέσει να την κερδίσει και πως θα εισπράξει απόρριψη.
 
Από την άλλη ο άντρας διεκδικεί λιγότερο τη γυναίκα και την προσεγγίζει με άλλους πιο ασφαλείς για εκείνον τρόπους, όπως μέσω του διαδικτύου πχ. face book, chat.
 
Αυτός ο διαδικτυακός τρόπος προσέγγισης επιτρέπει τους νέους ανθρώπους να διατηρούν την ανωνυμία τους, να εκφράζονται πιο ελεύθερα και έτσι να διατηρούν τη μάσκα του δυνατού, του άνετου, του ωραίου, του οικονομικά ευκατάστατου, χωρίς να εκτίθενται στην ανθρώπινη επαφή που μπορεί να φέρει μια απόρριψη.
 
Από αυτό καταλαβαίνουμε πως στους σημερινούς ανθρώπους υπάρχει ο φόβος για το «κοντά», με το διαδίκτυο να επιτρέπει στα δύο φύλα να κρατούν τις αποστάσεις, αφού το «κοντά» μπορεί σπάσει την ιδανική εικόνα και έτσι να φανεί η αδυναμία.
 
Σίγουρα η επικοινωνία, έχει αλλάξει μορφή. Ο νέος άνθρωπος που δεν έχει την ανάγκη να ψάξει έναν σύντροφο, ζωντανό και φωτεινό, παρά μόνο κλειδώνεται και αποχαυνώνεται στην παρορμητική ηδονή της στιγμής χωρίς συναισθηματική επικοινωνία.
 
Αυτή τη συμπεριφορά φωτογραφίζουν οι σημερινές σχέσεις των δύο φύλων, που το φλερτ, ως στοιχείο σεξουαλικής αναζήτησης (π.χ ένα βλέμμα, ένα άγγιγμα, το άκουσμα μιας αισθησιακής φωνής κτλ.). απουσιάζει από το φόβο της απόρριψης.
 
Το φλερτ που τα προηγούμενα χρόνια λειτουργούσε ως αλατοπίπερο της σεξουαλικής επιθυμίας σήμερα θεωρείται αυτονόητη υπερβολή, αφού μέσα σε λίγα λεπτά μπορούμε να έχουμε οποιαδήποτε σεξουαλική επαφή και μετά να μάθουμε και τα ονόματά μας.
 
Ωστόσο η χρήση του διαδικτύου δεν μπορεί να "βλάψει" κανέναν από τους χρήστες (ενήλικες), όταν η χρήση του γίνεται συνειδητά και το κάθε άτομο γνωρίζει τον εαυτό του αλλά και γιατί επιλέγει αυτόν τον τρόπο να επικοινωνήσει.
 
Είναι σημαντικό το άτομο να προβληματιστεί και να καταλάβει τι είναι αυτό που τον εμποδίζει να έχει μια πιο άμεση επικοινωνία και επαφή και να αναζητήσει τη λύση σε όποια αδυναμία του.
 
Είναι γεγονός, πως η εμφάνιση στη γυναίκα αλλά και στον άντρα, η νεανικότητά τους γενικά, εξακολουθεί να παίζει σημαντικό ρόλο στην προσέλκυση ενός ερωτικού συντρόφου.
 
Η καλή εικόνα που έχουμε για το σύντροφο και τον εαυτό μας επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό το σεξουαλικό μας παιχνίδι.
 
Τα ναρκισσιστικά πρότυπα της εποχής που αναδεικνύονται μέσα από την τηλεόραση και τα άλλα μέσα ενημέρωσης, θέλουν τον άντρα δυνατό και τη γυναίκα όμορφη και νέα. Θέλουν τη γυναίκα θελκτική και τον άντρα γοητευτικό.
 
Έτσι η φροντίδα της εμφάνισης είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο της σεξουαλικής ανανέωσης και αποτελεί επιτακτική ανάγκη.

Στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία προβάλλονται πλέον ελεύθερα τολμηρά και προκλητικά θέματα σεξουαλικότητας από τα ΜΜΕ και το διαδίκτυο.
 
Οι απελευθερωμένες τάσεις που τον βομβαρδίζουν καθημερινά, αλλά και η πληθώρα επιλογών καλλιεργούν υπερβολικές προσδοκίες και τον εγκλωβίζουν στο κυνήγι της τελειότητας.
 
Σήμερα όμως, περισσότερο και από κάθε άλλη εποχή, όλο και νεότεροι, άντρες και γυναίκες, παραπονιούνται για σωματικές ατέλειες και προβλήματα στην εμφάνισή τους, από το πέρασμα του χρόνου, που τις περισσότερες φορές μόνο οι ίδιοι κι ο καθρέφτης τους «βλέπουν» και «ανακαλύπτουν».
 
Συνήθως τα άτομα αυτά βλέπουν τον εαυτό τους μέσα από έναν παραμορφωτικό καθρέφτη που τους δείχνει «άσχημους» και όλους όσους προβάλουν τα Μ.Μ.Ε. νέους και όμορφους.
 
Όταν το ενδιαφέρον και η προσοχή τους εστιάζεται σε «σωματικές κακοτεχνίες» που μόνο οι ίδιοι βλέπουν στον εαυτό τους, τότε η κατάσταση παύει να είναι ζήτημα προσωπικής αισθητικής και γίνεται ζήτημα περισσότερο ψυχολογικό παρά ανατομικό.
 
Πάντα μέσα στο άγχος, κυρίως η γυναίκα, στο πόσο αρέσει, έχει συνεχώς την αμφισβήτηση ως προς το εάν το σώμα της είναι εκείνο μόνο που προκαλεί το αρσενικό, ενώ κυριεύεται από τα πρότυπα των Μ.Μ.Ε. με τα πανέμορφα μοντέλα και τους απίθανους τρόπους προβολής τους.
 
Έτσι λοιπόν οι αλλαγές στα πρότυπα , η σύνδεση της ομορφιάς με την επιτυχία, ο τονισμός της σεξουαλικότητας του «τέλειου» κορμιού έχουν μεταβάλλει τα άτομα σε μια ατέρμονη προσπάθεια για την κατάκτηση του απόλυτα όμορφου, που γίνεται μαρτύριο σε πολλές νεαρές αλλά και μεγαλύτερες γυναίκες, οδηγούμενες σε εξαντλητικές δίαιτες.
 
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να περνούν στην απέναντι όχθη, να μπαίνουν μέσα σε μια αρκετά σοβαρή ασθένεια που λέγεται «ψυχογενής ανορεξία» και να σημαδεύει κυρίως νεαρές γυναίκες σχεδόν στην υπόλοιπη ζωή τους.
 
Μια πάθηση που κάνει τη γυναίκα να σταματά να νιώθει σαν γυναίκα, να αρνείται την περίοδό της και να έχει σοβαρές επιπτώσεις και στην ίδια της τη ζωή.
 
Τα κιλά που την οδηγούν σε αυξομείωση του βάρους της τελικά γίνονται εφιάλτης της, απομακρύνοντάς την από τη σεξουαλικότητά της, από τη διεκδίκηση μιας σχέσης, αλλάζοντας την ψυχολογία της.
 
Η «σωματική ατέλεια» αποτελεί την «ψυχική ασθένεια» της εποχής μας.
 
Ακόμη και αν ο αγώνας της σωματικής τελειότητας δεν αγγίζει την ψυχοπαθολογία, η σημερινή γυναίκα, επηρεασμένη από τα πρότυπα που προβάλει η κοινωνία μας, φαίνεται να έχει κακή εικόνα για το σώμα της, πιστεύει ότι δεν αρέσει το γυμνό της σώμα στο κρεβάτι με το σύντροφό της, καθώς ντρέπεται και δεν ανοίγεται σεξουαλικά στις ερωτικές της αισθήσεις.
 
 
 
*Δρ Θάνος Ασκητής ,ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Συμβουλευτική γραμμή επικοινωνίας 77 77 28 77