Εκστρατεία για πρόληψη της μηνιγγίτιδας από την Παιδιατρική Εταιρεία
21:34 - 24 Απριλίου 2017
Η Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Μηνιγγίτιδας, ανακοίνωσε ενημερωτική εκστρατεία για το κοινό με σκοπό την υπεύθυνη πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση του, για αυτή την δυνητικά επικίνδυνη νόσο.
Η μηνιγγίτιδα είναι μόλυνση (φλεγμονή) των προστατευτικών μεμβρανών που καλύπτουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό αλλά και του υγρού που κυκλοφορεί μεταξύ τους (εγκεφαλονωτιαίο υγρό). Προκαλείται από μικροοργανισμούς και συνηθέστερα από ιούς ή μικρόβια, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Εταιρείας, προσθέτοντας ότι κάποιες μορφές της ασθένειας (μικροβιακής αιτιολογίας) δυνατόν να καταστούν θανατηφόρες και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Περαιτέρω αναφέρει ότι το κεντρικό μήνυμα της εκστρατείας είναι πως με τη σωστή ενημέρωση και την πρόληψη σώζονται ζωές και συστήνει επίσκεψη στο γιατρό για περαιτέρω έγκυρη πληροφόρηση και μην καθυστερείτε την εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών σας.
Σε διάσκεψη Τύπου εκ μέρους του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου και του Συμβουλίου Ιατρικού Σώματος ο Μιχάλης Αναστασιάδης παρατήρησε ότι οι μεγαλύτεροι εχθροί για την υγεία του ανθρώπου δεν είναι οι ιοί ή τα μικρόβια αλλά η άγνοια, ο εφησυχασμός και η αδιαφορία, και τις περισσότερες φορές δεν είναι το νόσημα που πληγώνει, αλλά ο μύθος που το περιβάλλει.
Ο αιμόφιλος της γρίπης προκαλεί συχνότερα μηνιγγίτιδα σε βρέφη και παιδιά ηλικίας μικρότερης των 5 ετών ενώ ο πνευμονιόκκοκος είναι αίτιο ακόμα βαρύτερης μορφής νόσηση με πολύ ψηλή θνητότητα, είπε προσθέτοντας ότι ο μηνιγγιτιδόκοκκος προκαλεί μηνιγγίτιδα που εξελίσσεται ταχύτατα (κυρίως σε μικρότερα παιδιά έφηβους και σε νεαρούς ενήλικες).
Συνεχίζοντας είπε ότι οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο προσβολής από τη νόσο, κυρίως λόγω αλλαγής του τρόπου ζωής και αποτελούν την ομάδα που κυρίως μπορεί να διασπείρει την ασθένεια.
Είπε ακόμα ότι ο εμβολιασμός είναι η καλύτερη στρατηγική για την καταπολέμηση της βακτηριακής μηνιγγίτιδας όπως και κάθε άλλης λοιμώδους ασθένειας, προσθέτοντας ότι κυκλοφορούν εμβόλια που προστατεύουν από τις 5 συχνότερα εμφανιζόμενες οροομάδες (A, Β, C, W135, Y) του μηνιγγιτιδόκοκκου, στελεχών πνευμονιόκοκκου και του αιμόφιλου της γρίπης.
ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ