Γαλλικές εκλογές - Όλα όσα έγιναν μέχρι το κλείσιμο των καλπών

Περί τα 47 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται σήμερα στις κάλπες για την ψηφοφορία του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία. Ο πρόεδρος της Γαλλίας εκλέγεται με καθολική και άμεση ψηφοφορία, με πλειοψηφικό σύστημα δύο γύρων για πενταετή θητεία που μπορεί να ανανεωθεί άπαξ. Ο πρόεδρος πρέπει να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία κατά τον πρώτο ή το δεύτερο γύρο των εκλογών, όποιο και αν είναι το ποσοστό συμμετοχής.
 
  • 19:10 - Στο 20% η αποχή σύμφωνα με δύο έρευνες
Το τελικό ποσοστό της αποχής στην ψηφοφορία του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών αναμένεται να διαμορφωθεί γύρω στο 20%, σύμφωνα με δύο έρευνες που δόθηκαν στην δημοσιότητα πριν από λίγη ώρα. Η έρευνα του Harris Interactive προβλέπει αποχή στο 21,5%, ενώ έρευνα του Ifop-Fiducial για το Paris Match και το CNews τοποθετούν την αποχή στο 19%. Η αποχή που καταγράφηκε στην αντίστοιχη ψηφοφορία του 2012 ήταν 20,52%.
 
 
  • 18:49 - Πώς ψήφισε το δυτικό ημισφαίριο
Το ρεπορτάζ από τα υπερπόντια γαλλικά εδάφη δείχνει ότι μειώθηκε το ποσοστό συμμετοχής σε σχέση με τον πρώτο γύρο των εκλογών του 2012.
 
Τα στοιχεία που δόθηκαν χθες το μεσημέρι στη δημοσιότητα σχετικά με τη συμμετοχή -προτού ολοκληρωθεί η ψηφοφορία- και μεταδόθηκαν από τα γαλλικά ΜΜΕ έχουν ως εξής:
Μαρτινίκα: 34.82%
Γαλλική Γουιάνα : 37.31%
Γουαδελούπη: 34.17%
Νήσοι Ουαλίς και Φουτουνά: 49,15%
Nέα Καληδονία: 19.86%
 
Η τελευταία φορά που το ποσοστό αποχής ήταν υψηλό ήταν το 2002 όταν έφτασε το 28% και όταν ο πατέρας της αρχηγού του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, ο Ζαν Μαρί Λεπέν, πέρασε στον δεύτερο γύρο όπου ηττήθηκε από τον Ζακ Σιράκ.
 
Το ποσοστό της αποχής το 2012 ήταν πολύ χαμηλότερο (20%). Ωστόσο, κάποιες δημοσκοπήσεις όπως μια που επικαλείται η Financial Times, προβλέπουν για αυτές τις εκλογές ποσοστό αποχής έως και 37%.
 
 
  • 18:47 - Πρωτοβουλίες για τη σημερινή μέρα σε όλη τη Γαλλία
Σύμφωνα με την κεντροδεξιά εφημερίδα Le Figaro, κατά τη σημερινή μέρα της ψηφοφορίας ελήφθησαν μια σειρά από πρωτοβουλίες για τη διευκόλυνση των ψηφοφόρων.
 
Στη Βρετάνη, για παράδειγμα, πολλές εταιρείες ταξί προσφέρουν δωρεάν μεταφορά προς τα εκλογικά τμήματα σε όσους ψηφοφόρους κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές και κυρίως σε ηλικιωμένους.
 
Στο χωριό Πλουγκέλ, επίσης στη Βρετάνη, ο ιδιοκτήτης ενός μπαρ, του La Chope, προσφέρει ένα ποτό δωρεάν σε όλους όσοι ψηφίζουν και η προσφορά θα ισχύει και για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών στις 7 Μαϊου.
 
Στο Στρασβούργο, ένα πολιτιστικό κέντρο στο φτωχικό προάστιο Νέχοφ, διαξάγει εθνικό διαγωνισμό στοχεύοντας σε αστικές περιοχές με χαμηλή συνήθως προσέλευση στις κάλπες και προσφέροντας χρηματικό έπαθλο και υπαίθριο πάρτι για την περιοχή εκείνη που θα έχει την μαζικότερη συμμετοχή.
 
 
  • 18:45 - Ποιο κρασί ταιριάζει στον κάθε υποψήφιο
Η κεντροαριστερή εφημερίδα Le Monde δημοσίευσε ένα σατιρικό άρθρο απευθυνόμενο στους λάτρεις του κρασιού, στο οποίο ταίριαξε τον κάθε υποψήφιο με ένα γαλλικό κρασί ώστε οι ψηφοφόροι του να ξέρουν με τι θα γιορτάσουν την νίκη του ή τι θα πιουν για να ξεχάσουν αν αυτός αποτύχει.
-Φρανσουά Φιγιόν: Το Saint-Emilion θεωρείται το αγαπημένο του κρασί
- Μπενουά Αμόν: Το Pouilly-Fuissé προτιμά ο σοσιαλιστής υποψήφιος
- Εμανουέλ Μακρόν: Lafite-Rothschild για τον κεντρώο υποψήφιο και λάτρη των κόκκινων Bordeaux
- Ζαν-Λικ Μελανσόν: ποικιλία από κόκκινα κρασιά προτείνεται για τον υποψήφιο της ριζοσπαστικής αριστεράς
- Μαρίν Λεπέν: ένα λευκό για την ακροδεξιά υποψήφια  
 
 
  • 18:02 - Στο 69,42% η συμμετοχή μέχρι τις 17:00
Η συμμετοχή στην ψηφοφορία του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Γαλλία έφθασε στις 17.00 τοπική ώρα (18.00 ώρα Κύπρου) στο 69,42%, έναντι 70,59% το 2012, 73,87% το 2007 και 58,45% το 2002 την ίδια ώρα, όπως ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών.
 
 
  • 17:01 - Τα παραλειπόμενα όταν οι υποψήφιοι βρέθηκαν στις κάλπες
Ο απερχόμενος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σήμερα ότι το καλύτερο μήνυμα γι αυτές τις εκλογές είναι οι Γάλλοι με την ψήφο τους "να δείξουν ότι η δημοκρατία είναι πιο ισχυρή από κάθε τι άλλο". Ο Ολάντ, ο οποίος δεν βάζει υποψηφιότητα για την επανεκλογή του, επιθεώρησε τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας κατά το σημερινό πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών ώστε να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα μετά τη φονική επίθεση της Πέμπτης στο Παρίσι. Η κυβέρνησή του έχει κινητοποιήσει πάνω από 50.000 αστυνομικούς και άνδρες των σωμάτων ασφαλείας για την προστασία των εκλογικών τμημάτων.
 
Ο κεντρώος υποψήφιος Εμανουέλ Μακρόν, ένας από τους επικρατέστερους νικητές των απρόβλεπτων αυτών εκλογών, πήγε να ψηφίσει στις 11 το πρωί στην παραθαλάσσια πόλη Λε Τουκέ της βόρειας Γαλλίας, όπου διαθέτει εξοχική κατοικία, στο πλευρό της συζύγου του Μπριζίτ με την οποία κρατιούνταν χέρι-χέρι. Ο Μακρόν έδειχνε χαλαρός και πόζαρε δίπλα σε ψηφοφόρους που έβγαζαν με το κινητό τους selfies.
Χαμογελαστή η ακροδεξιά υποψήφια Μαρίν Λεπέν ψήφισε στο Ενίν-Μπομόν, ένα προπύργιο του Εθνικού Μετώπου στα βόρεια της χώρας. Την Λεπέν "υποδέχτηκαν" έξω από το εκλογικό τμήμα γυμνόστηθες ακτιβίστριες της οργάνωσης Femen που διαδήλωσαν εναντίον της. Περίπου έξι από αυτές συνελήφθησαν όταν βγήκαν από μια λιμουζίνα φορώντας μάσκες της Λεπέν και του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Η αστυνομία της οδόγησε στα περιπολικά και κατέσχεσε τις μάσκες και πλακάτ που κρατούσαν.
Ο συντηρητικός Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος εκλέγεται στο Παρίσι, ψήφισε σε ακριβή συνοικία στα δυτικά της πρωτεύουσας λίγο μετά το μεσημέρι, ενώ η σύζυγός του Πενέλοπι, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο σκανδάλου αργομισθίας, ψήφισε νωρίς το πρωί όταν άνοιξαν οι κάλπες στο Σολέσμ (δυτικά) συνοδευόμενη από δύο εκ των πέντε παιδιών τους.
 
 
Ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών Μπενουά Αμόν ψήφισε στην Τραπ, στην περιοχή του Παρισιού, και παρότι οι επιδόσεις του σε όλες τις δημοσκοπήσεις είναι πολύ κακές δήλωσε "γαλήνιος". "Όταν έχεις κάνει μια καλή προεκλογική εκστρατεία δεν πρέπει να μετανιώνεις", σχολίασε.
Από τους 11 υποψήφιους για την προεδρία, το εκλογικό του δικαίωμα άσκησε τελευταίος ο υποψήφιος της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο οποίος περίμενε υπομονετικά στην ουρά στο εκλογικό τμήμα του που ήταν σε ένα σχολείο της πρωτεύουσας.
 
 
  • 15:46 - Χωρίς τις αφίσες της Λεπέν τα εκλογικά κέντρα του εξωτερικού
Η υποψήφια της ακροδεξιάς στις γαλλικές προεδρικές εκλογές Μαρίν Λεπέν δεν παρέδωσε έγκαιρα τις αφίσες για τη σημερινή ψηφοφορία ώστε να αναρτηθούν έξω από τα εκλογικά τμήματα του εξωτερικού, ανακοίνωσε σήμερα το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.
"Οι αφίσες τυπώνονται από τους ίδιους τους υποψήφιους και πρέπει οι ίδιοι να τις παραδώσουν στην εκλογική επιτροπή πριν από την λήξη της προθεσμίας" στις 10 Απριλίου, ανέφερε το υπουργείο. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, "μόνο 10" από τους 11 υποψήφιους για την προεδρία το έκαναν αυτό εγκαίρως με αποτέλεσμα να υπάρχουν αναρτημένες οι αφίσες τους στα εκλογικά τμήματα του εξωτερικού. "Οι αφίσες της υποψήφιας (του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου) Μαρίν Λεπέν δεν παραδόθηκαν κι ως εκ τούτου ο πίνακας όπου θα αναρτούνταν είναι κενός", προστίθεται στην ανακοίνωση.
 
Έξω από τα εκλογικά τμήματα στη Γαλλία έχουν τοποθετηθεί μεγάλοι μεταλλικοί πίνακες στους οποίους έχουν αναρτηθεί οι προεκλογικές αφίσες των 11 υποψηφίων. Περίπου 1,3 εκατομμύρια Γάλλοι του εξωτερικού έχουν εγγραφεί για να ψηφίσουν, δηλαδή σχεδόν το 2% του συνολικού εκλογικού σώματος.
 
 
  • 14:59 - Ψήφισε ο Φρανσουά Ολάντ
Σε εκλογικό κέντρο στην πόλη Tulle ψήφισε ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ.
 
 
  • 14:00 - Χωρίς προβλήματα η ψηφοφορία στη Λευκωσία
Από το πρωί, στις 08.00, Γάλλοι υπήκοοι που κατοικούν στην Κύπρο και είναι εγγεγραμμένοι ως εκλογείς, προσέρχονται στο εκλογικό κέντρο που έχει στηθεί στην Πρεσβεία της Γαλλίας στη Λευκωσία για να ασκήσουν το δικαίωμα του εκλέγειν στο πλαίσιο του 1ου γύρου των προεδρικών εκλογών. Αργά το πρωί προς νωρίς το μεσημέρι υπήρχε μια σταθερή ροή ψηφοφόρων στην Πρεσβεία. Ωστόσο, δεν ήταν δυνατόν να απαντηθεί το ερώτημα πόσοι έχουν ψηφίσει μέχρι στιγμής, αφού απαγορεύεται αυστηρά να δημοσιοποιούνται οποιαδήποτε στοιχεία ακόμη και ο αριθμός αυτών που έχουν ψηφίσει προτού να λήξει η εκλογική διαδικασία, όπως λέχθηκε στο ΚΥΠΕ, που βρέθηκε επί τόπου.
 
 
  • 13:30 - Ψήφισε και ο τελευταίος υποψήφιος Ζαν-Λικ Μελανσόν
Σε εκλογικό τμήμα στο 10ο διαμέρισμα του Παρισιού ψήφισε και ο 11ος και τελευταίος υποψήφιος Πρόεδρος της Γαλλίας, Ζαν-Λικ Μελανσόν. Ο 65χρονος πρώην υπουργός των σοσιαλιστών, συνιδρυτής του Κόμματος της Αριστεράς, ήταν υποψήφιος ήδη το 2012 (11,1%) και αυτή τη φορά κατεβαίνει "εκτός κομμάτων" ως υποψήφιος της "Ανυπότακτης Γαλλίας", με την υποστήριξη του Κομμουνιστικού Κόμματος.
 
 
  • 13:10 - Στο 28,54% η προσέλευση μέχρι τις 12.00 το μεσημέρι
Στο 28.54% των εκλογέων έφτασε η προσέλευση στις κάλπες μέχρι τις 12.00 το μεσημέρι, σύμφωνα με το γαλλικό Υπουργείο Εσωτερικών. Το ποσοστό είναι ελαφρώς μεγαλύτερο σε σχέση με το αντίστοιχο των περασμένων εκλογών πριν πέντε χρόνια που είχε αγγίξει το 28.29%.
 
 
  • 13:05 – Εκκενώθηκε εκλογικό τμήμα στην πόλη Μπεσανσόν
Ένα εκλογικό τμήμα στην πόλη Μπεσανσόν της ανατολικής Γαλλίας εκκενώθηκε σήμερα μετά τον εντοπισμό ενός κλεμμένου οχήματος που είχε εγκαταλειφθεί με αναμμένη τη μηχανή την ώρα που διεξαγόταν η ψηφοφορία για τον σημερινό πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών. Το ύποπτο όχημα έφερε πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας και έγινε γνωστό ότι είχε κλαπεί, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου στο Reuters και πρόσθεσε ότι αποφασίστηκε η εκκένωση του εκλογικού τμήματος ενώ κλήθηκαν επί τόπου πυροτεχνουργοί για να εξετάσουν το αυτοκίνητο. 
 
 
  • 11:06 – Ξεκίνησαν να ψηφίζουν οι υποψήφιοι
Ο Νικολά Ντιπόν-Ενιάν, πρόεδρος του κινήματος «Όρθια Γαλλία» (Debout la France ) είναι ο πρώτος από τους 11 υποψηφίους, που ψήφισε στις 10.00 (ώρα Ελλάδας) στην εκλογική του περιφέρεια όπου είναι και δήμαρχος Yerres (Essone).
 
Πριν από αυτόν και η Πηνελόπη Φιγιόν ψήφισε στην περιοχή της Sarthe όπου βρίσκεται η βασική τους κατοικία και όπου για χρόνια είχε πολιτευθεί ο σύζυγός της.
 
Ο Φρανσουά Φιγιόν θα ψηφίσει γύρω στις 13.00 ώρα Κύπρου στο Παρίσι, όπου έχει μεταφέρει τα δικαιώματά του, από την εποχή που ήταν πρωθυπουργός.
 
Σύμφωνα με το πρόγραμμα των υποψηφίων όλοι αναμένεται να ψηφίσουν μεταξύ 10.00 με 13.00. Από τους τέσσερους πρώτους, ο Εμμανουέλ Μακρόν αναμένεται γύρω στις 12.00 στην παραθαλάσσια στη Μάγχη πόλη, Τουκέ ( Touquet).
 
Λίγο πιο βόρεια στο προπύργιό της Ενέν Μπομόν (Henin Beaumont ), αναμένεται και η Μαρίν Λεπέν την ίδια περίπου ώρα.
 
Όχι μακρυά από τις Βερσαλλίες, στην πόλη Τραπ (Trappes) θα ψηφίσει κοντά το μεσημέρι ο Μπενουά Αμόν. Ο Ζαν Λικ Μελανσόν γύρω στις 13.00 θα ρίξει την ψήφο του στο Παρίσι, όπως και ο Φιγιόν.
 
 
 
  • 11:00 – Πότε αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα
Στην τελική ευθεία και σε απόσταση αναπνοής παραμένουν οι 4 πρώτοι υποψήφιοι που διεκδικούν την προεδρία: ο Εμμανουέλ Μακρόν, η Μαρίν Λεπέν, ο Φρανσουά Φιγιόν και ο Ζαν Λικ Μελανσόν, σύμφωνα με τις σφυγμομετρήσεις όλων των Ινστιτούτων.
 
Η παρουσία των τεσσάρων, πράγμα πρωτόγνωρο για προεδρική εκλογή, και η ελάχιστη απόσταση μεταξύ τους, που επηρεάζεται και από τα περιθώρια λάθους (2,1%) έχουν ιδιαίτερα δυσκολέψει τα Ινστιτούτα για τις προβλέψεις τους.
 
Μια νέα δυσκολία σήμερα, είναι ότι τα εκλογικά κέντρα της επαρχίας (εκτός των μεγάλων πόλεων) θα κλείσουν φέτος στις 19.00 (20.00 ώρα Κύπρου) και όχι στις 18.00 όπως τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι τα Ινστιτούτα θα έχουν μια ώρα λιγότερη στη διάθεσή τους για τις εκτιμήσεις τους. Οι κάλπες στις μεγάλες πόλεις, θα κλείσουν όπως πάντα στις 20.00 (21.00 ώρα Κύπρου).
 
Για τις εκτιμήσεις τους τα Ινστιτούτα έχουν επιλέξει 220 εκλογικά κέντρα επαρχίας, με 1.000 περίπου ψηφοφόρους το καθένα, που θεωρούνται αντιπροσωπευτικά και στα οποία η καταμέτρηση ξεκινάει στις 19.00, ακριβώς μετά το κλείσιμο της κάλπης. Για να κερδίσουν χρόνο τα Ινστιτούτα, άλλαξαν μέθοδο αφού τα πάντα σήμερα θα περάσουν από το τηλέφωνο (smartphone) και το διαδίκτυο.
 
Πριν από πέντε χρόνια, το άτομο που έκανε την έρευνα για ένα Ινστιτούτο, έδινε τα στοιχεία για κάθε υποψήφιο σε έναν τηλεφωνητή που τα κατέγραφε, στη συνέχεια τα αντέγραφαν και τα έστελναν για επεξεργασία. Η διαδικασία ήταν χρονοβόρα σε σύγκριση με την τωρινή μέθοδο, που από το προσωπικό τηλέφωνο του ατόμου που έχει την ευθύνη της έρευνας, συγκεντρώνονται άμεσα και μέσω web και με ειδική εφαρμογή γίνεται η επεξεργασία.
 
Γύρω στις 19.30 τα Ινστιτούτα θα μπορέσουν να περάσουν στη δεύτερη φάση μελετώντας τα επόμενα 200 επιλεγμένα εκλογικά κέντρα. Η τελική εκτίμηση θα δοθεί στις 20.00 με το τέλος της ψηφοφορίας.
 
Σύμφωνα με τους κανόνες που έχουν επιβληθεί από την Ανώτατη Αρχή για την ψηφοφορία, στη Γαλλία απαγορεύεται να δοθεί από τηλεοράσεις και ραδιόφωνα, η όποια εκτίμηση ή πρόβλεψη πριν κλείσουν οι κάλπες στις 20.00. Η απαγόρευση αυτή όμως δεν ισχύει στις γειτονικές χώρες, όπως το Βέλγιο ή η Ελβετία, που έχουν παράδοση πλέον να σπάζουν τον κανόνα και να δίνουν τις εκτιμήσεις μέσω διαδίκτυου, προκαλώντας κάθε φορά μια σχετική σύγχυση.
 
Στη φετινή εκλογή και επειδή η απόσταση ανάμεσα στους τέσσερις υποψηφίους είναι πολύ μικρή, οι επικεφαλής των Ινστιτούτων επισείουν την προσοχή, και προειδοποιούν ότι στις 20.00 ίσως στις τηλεοράσεις να μην εμφανισθούν δύο, αλλά τρία πρόσωπα υποψηφίων ικανών να κερδίσουν για να περάσουν στο δεύτερο γύρο.
 
 
  • 09:33 – Ένα εκλογικό κέντρο στη Λευκωσία
Ένα εκλογικό κέντρο θα λειτουργήσει σήμερα στη γαλλική πρεσβεία στη Λευκωσία για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Γαλλία. Οι εκλογείς είναι περίπου χίλιοι και οι περισσότεροι έχουν διπλή υπηκοότητα, γαλλική και κυπριακή.  
 
Το ΡΙΚ χαρακτηρίζει τις σημερινές εκλογές ως τις «πιο απρόβλεπτες» εδώ και δεκαετίες και επισημαίνει ότι διεξάγονται στη σκιά της φονικής τρομοκρατικής επίθεσης στα Ηλύσια Πεδία και οι γαλλικές αρχές λαμβάνουν αυξημένα μέτρα ασφαλείας.   
 
 
  • 09:02 -  Άνοιξαν οι κάλπες για τις προεδρικές εκλογές
Άνοιξαν οι κάλπες στα 66.546 εκλογικά κέντρα της Γαλλίας για τον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Οι σχεδόν 47 εκατ. ψηφοφόροι θα μπορούν να ψηφίζουν μέχρι τις 19.00 τοπική ώρα (20.00 ώρα Ελλάδος).
 
Σε ορισμένες μεγάλες πόλεις τα εκλογικά κέντρα θα παραμείνουν ανοικτά μέχρι τις 20.00 τοπική ώρα (21.00 ώρα Ελλάδος). Επί ποδός βρίσκονται 50.000 αστυνομικοί και 7000 στρατιώτες, τρεις ημέρες μετά από την επίθεση στη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων που κόστισε τη ζωή σε έναν αστυνομικό.
 
Είναι η πρώτη φορά κατά την διάρκεια της 5ης Δημοκρατίας που προεδρικές εκλογές διεξάγονται υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε μετά τις επιθέσεις του Νοεμβρίου 2015.   
 
 
 

Δειτε Επισης

Κατά 3% μειώθηκαν τα βίαια εγκλήματα το 2023 στις ΗΠΑ
Το Telegram θα διαβιβάζει στις αρχές διευθύνσεις IP ύστερα από αίτημά τους
Ισόβια κάθειρξη στην έφηβη στις ΗΠΑ που σκότωσε τη μητέρα της και έστειλε μήνυμα σε φίλη της να δει το πτώμα
Η κυβέρνηση της Τσεχίας πρότεινε την χαλάρωση των κανόνων για την κάνναβη
Ήχησαν σειρήνες συναγερμού στην Χάιφα-Σε καταφύγια σπεύδουν οι κάτοικοι
Η Lufthansa αναστέλλει τις πτήσεις από και προς Τελ Αβίβ και Τεχεράνη
Προειδοποίηση Νετανιάχου για χτύπημα-Προτρέπει τους πολίτες του Λιβάνου να απομακρυνθούν από επικίνδυνες ζώνες
«Χειρουργικό» χτύπημα του Ισραήλ στη Βηρυτό-Στόχος ηγετικό στελέχος της Χεζμπολάχ
Ξεπέρασαν τους 274 οι νεκροί από ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο
Εκατοντάδες νεκροί από ισραηλινά πλήγματα στο νότιο Λίβανο-Χιλιάδες πολίτες εγκαταλείπουν τα σπίτια τους