Γαλλικές εκλογές

Στις 20.00 ώρα Κύπρου έκλεισαν οι κάλπες στη Γαλλία, όπου περί τα 47 εκατομμύρια ψηφοφόροι κλήθηκαν σήμερα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών. Τα 66.546 εκλογικά κέντρα της Γαλλίας άνοιξαν στις 08.00 τοπική ώρα (09.00 ώρα Κύπρου) και έκλεισαν στις 19.00 τοπική ώρα (20.00 ώρα Κύπρου). Σε ορισμένες μεγάλες πόλεις τα εκλογικά κέντρα θα παραμείνουν ανοικτά μέχρι τις 20.00 τοπική ώρα (21.00 ώρα Κύπρου).  Εξάλλου περισσότεροι από 50.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες, με την υποστήριξη 7.000 στρατιωτών της επιχείρησης Sentinelle (οι οποίοι βρίσκονται ανεπτυγμένοι επί μονίμου βάσεως μετά τις επιθέσεις του Ιανουαρίου 2015) κινητοποιήθηκαν για τη σημερινή μέρα.
 
 
Ο πρόεδρος της Γαλλίας εκλέγεται με καθολική και άμεση ψηφοφορία, με πλειοψηφικό σύστημα δύο γύρων για πενταετή θητεία που μπορεί να ανανεωθεί άπαξ. Ο πρόεδρος πρέπει να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία κατά τον πρώτο ή το δεύτερο γύρο των εκλογών, όποιο και αν είναι το ποσοστό συμμετοχής.
 
Υποψήφιοι για την Γαλλική Προεδρία είναι οι: Μπενουά Αμόν, 49 ετών, Μαρίν Λεπέν, 48 ετών, Εθνικό Μέτωπο, Εμμανουέλ Μακρόν, 39 ετών, Εμπρός!, Ζαν-Λικ Μελανσόν, 65 ετών, "Η ανυπότακτη Γαλλία", Φρανσουά Φιγιόν, 63 ετών, Οι Ρεπουμπλικάνοι, Ναταλί Αρτό, 47 ετών, Υποψήφια του κόμματος της άκρας αριστεράς Εργατική Πάλη,  Φρανσουά Ασελινό, 59 ετών, Ζαν Λασάλ, 61 ετών Κεντρώος βουλευτής της νοτιοδυτικής περιφέρειας Πυρηναίων Ατλαντικού, Νικολά Ντιπόν-Ενιάν, 56 ετών Πρόεδρος του κινήματος Debout la France, Φιλίπ Πουτού, 50 ετών, Ζακ Σεμινάντ, 75 ετών.
 
 
  • 23:45 – Μακρόν: Σε έναν χρόνο αλλάξαμε την εικόνα της γαλλικής πολιτικής
«Σε έναν χρόνο αλλάξαμε την εικόνα της γαλλικής πολιτικής», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν μπροστά στους ενθουσιώδεις υποστηρικτές του. «Θέλω να είμαι ο πρόεδρος των πατριωτών απέναντι στην απειλή των λαϊκιστών», είπε ο κεντρώος προεδρικός υποψήφιος που εξέφρασε την επιθυμία να συγκροτήσει μία πλειοψηφία που θα του επιτρέψει να κυβερνήσει με νέα πρόσωπα. «Ακουσα τις επιθυμίες σας για την πραγματική αλλαγή... θα μεταφέρω τη φωνή της ελπίδας για τη χώρα μας και την Ευρώπη», είπε, δηλώνοντας ότι έχει τη βούληση να δώσει νέα ώθηση στο ευρωπαϊκό σχέδιο.
 
 
  • 23:30 – Προηγείται η Λεπέν μέχρι και τα 28 εκ. καταμετρημένες ψήφους
Σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο εσωτερικών στα 28 εκατομμύρια καταμετρημένες ψήφους, λαμβάνει 23,6% η Λεπέν, 22,78% ο Μακρόν, 19,69% ο Φιγιόν και 18,43% ο Μελενσόν.
 
 
  • 23:18 - Ο Μακρόν επικρατεί της Λεπέν, σύμφωνα με τις πρώτες δημοσκοπήσεις
Ο Εμανουέλ Μακρόν επικρατεί της Μαρίν Λεπέν με 62% των ψήφων έναντι 38%, σύμφωνα με δημοσκόπηση IPSOS/SOPRA STERIA. Ο Μακρόν επικρατεί της Λεπέν με 64%, σύμφωνα με δημοσκόπηση HARRIS INTERACTIVE. 
 
 
  • 23:07 - Ο Μελανσόν δεν δίνει γραμμή υπέρ υποψηφίου στον δεύτερο γύρο
Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν δεν υποστηρίζει κανέναν υποψήφιο για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. «Δεν έχω λάβει τέτοια εντολή από τους ψηφοφόρους μου», είπε.
 
 
  • 22:58 - Η CFDT υποστηρίζει Μακρόν
Το μεγαλύτερο συνδικάτο της Γαλλίας, η CFDT, καλεί σε ψήφο υπέρ του Εμανουέλ Μακρόν για να ηττηθεί το Εθνικό Μέτωπο.
 
 
  • 22:50 - Λεπέν 24,38%-Μακρόν 22,19%, σύμφωνα με τα μερικά αποτελέσματα
Στα 20 εκατομμύρια των καταμετρημένων ψήφων, επί των οποίων το υπουργείο Εσωτερικών διαμόρφωσε τα ποσοστά που μεταδόθηκαν προηγουμένως δεν περιλαμβάνονται ψήφοι από τις μεγάλες πόλεις της Γαλλίας.
 
 
  • 22:35 - Συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς στο Παρίσι
Συγκρούσεις ξέσπασαν απόψε στο Παρίσι ανάμεσα σε εκατοντάδες διαδηλωτές που δηλώνουν «αντιφασίστες» και την αστυνομία μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών. Οι δυνάμεις ασφαλείας επενέβησαν κατά των διαδηλωτών, που είχαν λάβει θέση στο κέντρο της Πλατείας της Βαστίλης και εκείνοι απάντησαν ρίχνοντας κροτίδες και μπουκάλια κατά των αστυνομικών.
Οι 300 περίπου διαδηλωτές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα οργανώσεων που δηλώνουν «αντιφασιστικές» σε μία «νύκτα οδοφραγμάτων» στο Παρίσι. Ενας από τους οργανωτές δήλωσε στο μικρόφωνο ότι καλεί όλον τον κόσμο να διαδηλώσει «κατά της Μαρίν και κατά του Μακρόν». «Ηρθαμε να διαμαρτυρηθούμε για την μασκαράτα που είναι αυτές οι εκλογές».
 
 
  • 22:21 - Λεπέν:«Θέμα αυτών των εκλογών είναι η άγρια παγκοσμιοποίηση»
Η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν δήλωσε ότι το κεντρικό θέμα αυτών των εκλογών είναι η «άγρια παγκοσμιοποίηση» και κάλεσε όλους τους πατριώτες να την υποστηρίξουν. Ηρθε η ώρα να απελευθερωθεί ο γαλλικός λαός από τις αλλαζονικές ελίτ, πρόσθεσε.
 
 
  • 22:19 - Ο Ολάντ συνεχάρη τον Μακρόν
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ τηλεφώνησε στον Εμανουέλ Μακρόν για να τον συγχαρεί για την θέση του στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, ανακοίνωσε η Γαλλική Προεδρία.
 
 
  • 22:03 - Εθνικό Μέτωπο: «Δημοψήφισμα για την παγκοσμιοποίηση» ο 2ος γύρος
Ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας της Μαρίν Λεπέν Νταβίντ Ρασλίν δήλωσε ότι η πρόκριση της υποψήφιας του Εθνικού Μετώπου στην ψηφοφορία της 7ης Μαΐου καθιστά τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών δημοψήφισμα για την παγκοσμιοποίηση.
 
 
  • 21:51 - Ο Μπενουά Αμόν κάλεσε τους οπαδούς του να ψηφίσουν Μακρόν
Από το εκλογικό του κέντρο στο Παρίσι, ο Μπενουά Αμόν , αναγνώρισε την ήττα του και κάλεσε τους οπαδούς του να ψηφίσουν Μακρόν «παρότι δεν ανήκει στην αριστερά και δεν μπορεί να την εκπροσωπήσει αύριο».
 
Πρόσθεσε ότι με όλες τις δυνάμεις θα πρέπει να νικηθεί το Εθνικό Μέτωπο. «Η σημερινή ήττα είναι ένα βαθύ τραύμα» αναγνώρισε.
 
«Μετράω την ιστορική τιμωρία στο Σοσιαλιστικό Κόμμα. «Δεν είναι μόνο μια βαθιά πολιτική ήττα, αλλά και μια ηθική ήττα για τη χώρα μας και ιδιαίτερα για την αριστερά. (...) Είμαι περήφανος για την καμπάνια που έκανα δίνοντας τη θέση που αξίζει στην νεολαία της χώρας. Η αριστερά δεν είναι νεκρή, ξέρω ότι δεν περιμένετε την αναδιοργάνωση του κόμματος με την επανασύνθεση του παλαιού πολιτικού κόσμου μιας 5ης Δημοκρατίας εξουθενωμένης. Περιμένετε μια αναγέννηση που σήμερα είναι οδυνηρή αύριο θα είναι γόνιμη.
 
 
  • 21:49 - Ο Φιγιόν υποστηρίζει Μακρόν
Ο Φρανσουά Φιγιόν κάλεσε τους ψηφοφόρους του να υποστηρίξουν τον Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών και δήλωσε ότι η Μαρίν Λεπέν θα οδηγήσει την χώρα στην αποτυχία.
 
 
  • 21:41 - Η πορεία επιτυχίας του Εμανουέλ Μακρόν
«Ούτε στα αριστερά, ούτε στα δεξιά » ή μάλλον « λίγο αριστερά και λίγο δεξιά και πολύ στο κέντρο ». Αυτή ήταν η πολιτική γραμμή που υιοθέτησε τελικά το κίνημα « En marche » ( Εμπρός! ) του Eμανουέλ Μακρόν, κατά το οκτάμηνο που πέρασε από τη δημιουργία του τον περασμένο Αύγουστο.
 
Ο 39χρονος πρώην υπουργός Οικονομίας που διεκδικεί το γεγονός ότι δεν ανήκει σε κανένα κόμμα, έχει αναστατώσει με την υποψηφιότητα του, τόσο τη δεξιά όσο και την αριστερά. Χαρισματικός και πολυτάλαντος, ο Μακρόν, ενθουσίασε πολύ γρήγορα έναν σημαντικό αριθμό νέων που εντάχθηκαν στο κίνημά «En marche » και που εθελοντικά «πήραν τους δρόμους» κτυπώντας από πόρτα σε πόρτα, μαζεύοντας στοιχεία, για τον τρόπο ζωής των Γάλλων, τις ανάγκες ή τις αγωνίες τους.
Ήταν οι περίφημοι «πεζοπόροι» (les marcheurs ) του Μακρόν που τον Δεκέμβριο του 2016 είχαν ήδη φθάσει τις 130.000 νέους. Είχαν σαν αποστολή την όσο πιο έγκυρη συλλογή στοιχείων τα οποία θα περνούσαν στην συνέχεια από τους «αλγορίθμους» του Μακρόν ώστε να δοθεί μια σωστή διάγνωση και ένα σωστό πρόγραμμα για τη χώρα.
 
Ο Εμανουέλ Μακρόν αποφάσισε να παρουσιάσει το πρόγραμμά του τμηματικά σε δύο χρόνους : στις 24 Φεβρουαρίου παρουσίασε το δημοσιονομικό πλαίσιο του προγράμματός του, που περιείχε κυρίως ένα σχέδιο οικονομιών της τάξεως των 60 δις ευρώ. Στις 2 Μαρτίου παρουσίασε το σύνολο του προγράμματος με οποίο προβλέπει έξι «εργοτάξια» με μεγάλες μεταρρυθμίσεις : μεταρρύθμιση στο σχολείο και την παιδεία, στην «κοινωνία της εργασίας», για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας, για την ασφάλεια, τη διεθνή στρατηγική και τη «ηθικοποίηση της πολιτικής ζωής».
 
Για την Ευρώπη, ο Εμανουέλ Μακρόν θέλει τη διατήρηση των Συμφωνιών του Σένγκεν, την ενίσχυση της FRONTEX με την κινητοποίηση 5.000 επιπλέον ευρωπαίων συνοριοφυλάκων τη δημιουργία ενός κοινού συστήματος Πληροφοριών, θεωρώντας πιθανή μελλοντικά τη δημιουργία ενός κοινού σώματος καταδίωξης του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας. Θέλει επίσης μεταξύ άλλων έναν ξεχωριστό προϋπολογισμό για την ευρωζώνη με έναν υπουργό Οικονομικών.
 
Στις 13 Απριλίου 40 Γάλλοι οικονομολόγοι υποστήριξαν το οικονομικό πρόγραμμα του Μακρόν με κοινή τους δημοσίευση στην Le Monde, χαράκτηρισαν δε τις θέσεις του για την Ευρώπη «New Deal » που επιτρέπει «την μεταρρύθμιση και την ενδυνάμωση της Ευρώπης». Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει τελικά δεχθεί την υποστήριξη πολλών προσωπικοτήτων από τη δεξιά ( του Ντομινίκ ντε Βιλπέν πρώην πρωθυπουργού), την αριστερά ( του Ζαν Ιβ λε Ντριάν, υπουργού Αμυνας), από το κέντρο (Φρανσουά Μπαϊρού, ιδρυτή του κεντρώου κόμματος Modem) και πλήθους προσωπικοτήτων.
 
Ο ίδιος θεωρεί ότι χρωστάει την ενέργεια και την επιτυχία του στην υποστήριξη της συζύγου του Μπριζίτ, που γνώρισε στα θρανία του γυμνασίου ως καθηγήτριά του, την παντρεύτηκε, ξεφεύγοντας για ακόμα μια φορά από τα καθιερωμένα και διεκδικώντας τη δική του ελευθερία πνεύματος : « δεν έχω σύμπλεγμα με την ηλικία μου» είχε δηλώσει αντιδρώντας στα σχόλια.
 
 
  • 21:29 - Πρώτη δήλωση από τον Εμανουέλ Μακρόν
«Σήμερα γυρνάμε μία σελίδα στην γαλλική πολιτική ζωή», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP). «Οι Γάλλοι εξέφρασαν την επιθυμία για ανανέωση. Η λογική μας βρίσκεται πλέον στην συσπείρωση που θα συνεχίσουμε μέχρι τις βουλευτικές εκλογές», δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομίας, 39 ετών, που παραιτήθηκε τον Αύγουστο από την κυβέρνηση για να ιδρύσει το δικό του πολιτικό κίνημα.
 
 
  • 21:28 - Δημοσκόπηση KANTAR SOFRES
Δημοσκόπηση KANTAR SOFRES δίνει τους Μακρόν και Λεπέν ισόπαλους στο 23%, μετέδωσε το δίκτυο TF1
 
 
  • 21:24 - Πανηγυρισμοί στο επιτελείο της Λεπέν με την ανακοίνωση των πρώτων exit polls
 
 
  • 21:21 - Συσπειρώνονται πίσω από Μακρόν οι ηττημένοι
Τα παραδοσιακά κόμματα που φαίνεται να έχουν ηττηθεί στον 1ο γύρο των προεδρικών εκλογών, σπέυδουν να συσπειρωθούν γύρω από τον υποψήφιο Εμανουέλ Μακρόν, σε μία ύστατη προσπάθεια να μπλοκάρουν την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν, η οποία φέρεται να τον αντιμετωπίζει στις 7 Μαΐου στον 2ο γύρο. Ο σοσιαλιστής υποψήφιος Μπενάιτ Χάμον παίρνει με ένα tweet την ευθύνη της ήττας, και καλεί τους ψηφοφόρους να υποστηρίξουν τον Μακρόν όσο γίνεται πιο δυνατά στον δεύτερο γύρο. Ο πρώην συντηρητικός πρωθυπουργός Jean-Pierre Raffarin λέει: «Χωρίς δισταγμό, πρέπει να ενωθούμε πίσω από τον Εμανουέλ Μακρόν».
 
 
  • 21:14 - Οι εκτιμήσεις εξόδου των εταιριών
Ο Μακρόν λαμβάνει το 23,7% και η Λεπέν το 21,7%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Ipsos/Sopra Steria. Ο Μακρόν λαμβάνει το 23% και η Λεπέν το 22% , σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Harris Interactive. Ο Μακρόν εξασφαλίζει το 23,8% και η Λεπέν το 21,6%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ifop.
 
 
  • 21:13 - Μαριόν Λεπέν: "Ιστορική νίκη για τους πατριώτες"
«Ιστορική νίκη για τους πατριώτες», δήλωσε η Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν, ανιψιά της ακροδεξιάς υποψήφιας Μαρίν Λεπέν, στο σταθμό TF1.
 
 
  • 21:04 Οι δημοσκοπήσεις δίνουν 24% στον Μακρόν και 22% στην Λεπέν
Στον 2ο γύρο φαίνεται να περνούν οι Μακρόν και Λεπέν με ποσοστά κοντά στο 24% και 22% αντίστοιχα, όπως μεταδίδουν οι εταιρίες βασιζόμενες στις δημοσκοπήσεις εξόδου.
 
 
  • 21:01 - Στο 2ο γύρο περνούν οι Μακρόν και Λεπέν, σύμφωνα με την IPSOS
Σύμφωνα με την εταιρία IPSOS στο 2ο γύρο περνούν οι Μακρόν και Λεπέν.
 
 
  • 20:59 - Από πού θα παρακολουθήσουν τα αποτελέσματα οι υποψήφιοι
Σύμφωνα με τον "Guardian", η Λεπέν βρίσκεται στο καταφύγιό της στο Hénin-Baumont, ο Μελενσόν βρίσκεται σε ένα μπαρ στο 10ο διαμέρισμα του Παρισιού, ο Φιγιόν στα κεντρικά γραφεία της εκστρατείας του στο 15ο διαμέρισμα του Παρισιού, και ο Αμόν στο συνεδριακό κέντρο La Mutalité.
 
 
  • 20:51 – Karoutchi: Όχι και τόσο καλές οι εκτιμήσεις για Φιγιόν
Ο γερουσιαστής του Ρεπουμπλικανικού κόμματος Roger Karoutchi λέει ότι οι πρώτες ενδείξεις δεν είναι "καλές" για τον συντηρητικό Φρανσουά Φιγιόν.
 
 
  • 20:46 - Στο 80% το ποσοστό της συμμετοχής σύμφωνα με την IFOP
Στο 80% το ποσοστό της συμμετοχής στον σημερινό πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, όπως μετέδωσε πριν από λίγο το CNEWS, βασιζόμενο σε εκτίμηση της εταιρίας IFOP.
 
 
  • 20:32 – Προβάδισμα στον Μακρόν σύμφωνα με Βελγικά ΜΜΕ
Βελγικά ΜΜΕ δίνουν προβάδισμα με βάση τα exit polls στον ανεξάρτητο υποψήφιο Εμανουέλ Μακρόν, με ένα ποσοστό 24%. Σύμφωνα με τις ίδες πηγές οι υποψήφιοι Λεπέν, Φιγιόν και Μελεσνόν κινούνται κοντά στο 18%.
 
 
Διαβάστε επίσης
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Κατά 3% μειώθηκαν τα βίαια εγκλήματα το 2023 στις ΗΠΑ
Το Telegram θα διαβιβάζει στις αρχές διευθύνσεις IP ύστερα από αίτημά τους
Ισόβια κάθειρξη στην έφηβη στις ΗΠΑ που σκότωσε τη μητέρα της και έστειλε μήνυμα σε φίλη της να δει το πτώμα
Η κυβέρνηση της Τσεχίας πρότεινε την χαλάρωση των κανόνων για την κάνναβη
Ήχησαν σειρήνες συναγερμού στην Χάιφα-Σε καταφύγια σπεύδουν οι κάτοικοι
Η Lufthansa αναστέλλει τις πτήσεις από και προς Τελ Αβίβ και Τεχεράνη
Προειδοποίηση Νετανιάχου για χτύπημα-Προτρέπει τους πολίτες του Λιβάνου να απομακρυνθούν από επικίνδυνες ζώνες
«Χειρουργικό» χτύπημα του Ισραήλ στη Βηρυτό-Στόχος ηγετικό στελέχος της Χεζμπολάχ
Ξεπέρασαν τους 274 οι νεκροί από ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο
Εκατοντάδες νεκροί από ισραηλινά πλήγματα στο νότιο Λίβανο-Χιλιάδες πολίτες εγκαταλείπουν τα σπίτια τους