Οι προκλήσεις στην ΑΟΖ δεν ωφελούν…

Το θέμα της αυξανόμενης τουρκικής προκλητικότητας στην κυπριακή ΑΟΖ έθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στη συνάντηση που είχαν χθες Πέμπτη.
 
Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση ο ΠτΔ είπε ότι η τουρκική προκλητικότητα “δεν ωφελεί και δεν δημιουργεί το κλίμα που θα θέλαμε” στις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού.
 
“Δεν είναι δυνατόν από τη μια να μιλούμε για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και από την άλλη να έχουμε όλες αυτές τις προκλήσεις από πλευράς της Τουρκίας”, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αποφεύγοντας να πει τι απάντηση έλαβε από τον Τ/κ ηγέτη. 

Στο "πείσμα" της ε/κ πλευράς αποδίδει τη NAVTEX ο Τ/κ ηγέτης
 
Από την πλευρά του ο κ. Ακιντζί, σε δηλώσεις κατά την επιστροφή του στα κατεχόμενα, δήλωσε ότι ο στην αρχή της συνάντησης ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θέλησε να αναφερθεί στο θέμα της NAVTEX  που εξέδωσε η Τουρκία και μετέφερε τις ανησυχίες του, λέγοντας ότι αυτή η κίνηση δεν συνάδει με την καλή θέληση και δεν συμβάλλει στο να δημιουργηθεί θετική ατμόσφαιρα. 
 
Είπε ακόμα ότι θα πρέπει να διερευνηθεί ο λόγος που εκδόθηκε αυτή η NAVTEX προσθέτοντας πως πηγάζει από τη θέληση της ε/κ πλευράς με επιμονή και πείσμα να προχωρήσει μονομερώς στις έρευνες για το φυσικό αέριο “όπου ξεκάθαρα και σαφώς έχουμε κι εμείς μερίδιο”.
 
Ο κ. Ακιντζί είπε ότι στις 15 Μαϊου 2015, στη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, πριν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις τότε, το συγκεκριμένο ήταν το πρώτο θέμα που συζήτησε μαζί του, ότι για να μπορέσουν οι διαπραγματεύσεις να πάνε καλά και να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα, ένα από τα ζητήματα που δεν πρέπει να μας διαφεύγει είναι οι έρευνες για φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο. 
 
Είχε πει, συνέχισε, ότι είτε θα κατέληγαν σε μια συμφωνία επί του θέματος αυτού στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δημιουργώντας μια επιτροπή, κάτι που ήταν αίτημα της τ/κ πλευράς και πριν τον ίδιο, είτε θα αναβάλλονταν αυτά (σσ οι έρευνες) δίδοντας μια ευκαιρία στις διαπραγματεύσεις. Σε αυτό το σημείο, ανέφερε, θεώρησε ότι υπήρξε μια αλληλοκατανόηση. “Τι κρίμα, αυτή η αλληλοκατανόηση το τελευταίο διάστημα δεν είναι αισθητή”, επεσήμανε.
 
Ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι φυσικά η τ/κ πλευρά και η Τουρκία για να προστατεύσουν τα δικαιώματά τους, όταν στην ατζέντα ήλθε το θέμα των εξορύξεων τον Ιούλιο, θα προέβαιναν στα απαραίτητα βήματα. “Όλοι γνωρίζουν ότι υπάρχει ένα μικρό χρονικό διάστημα για ένα αποτέλεσμα σε αυτές τις διαπραγματεύσεις που δεν πρέπει να χαθεί, όλοι, από τα ΗΕ έως την ΕΕ. Σίγουρα και η NAVTEX δεν είναι άσχετη με το πείσμα να συνεχιστούν μονομερώς οι έρευνες για το φυσικό αέριο”, ανέφερε.