Φωτίου: Οι προκλήσεις της Τουρκίας δίδουν συνέχεια στην αδιαλλαξία
13:52 - 22 Απριλίου 2017
Και ενώ έχει επαναρχίσει μια νέα προσπάθεια στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων, η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις της στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου με έρευνες και στρατιωτικές ασκήσεις που δίδουν συνέχεια στην αδιαλλαξία και στις απαράδεκτες συμπεριφορές του ηγέτη της, δήλωσε σήμερα ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου, ο οποίος σημείωσε ότι η δημιουργία και η συντήρηση ενός τέτοιου επιθετικού κλίματος κάθε άλλο παρά διευκολύνει τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού.
Σε ομιλία του, στην κηδεία των λειψάνων του μέχρι πρότινος αγνοούμενου και νυν πεσόντα κατά την τουρκική εισβολή του 1974 Αντώνη Παπαϊωάννου, ο κ. Φωτίου είπε ότι η Τουρκία δεν έχει πείσει για τις προθέσεις της, ενώ η στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς δεν μπορεί να αμφισβητηθεί όσον αφορά στην ειλικρίνεια των δικών της προθέσεων.
Όπως είπε “η άλλη πλευρά επιμένει σε απαράδεκτες θέσεις που καθιστούν τον στόχο της επίτευξης μιας λύσης αδύνατο”, προσθέτοντας ότι “δεν είναι μόνο η επιμονή της τουρκικής πλευράς στη διατήρηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων του ’60 και στην παραμονή εσαεί τουρκικών στρατευμάτων, ούτε είναι ακόμη και η επιμονή της σε θέσεις που δυσχεραίνουν την επίλυση εσωτερικών πτυχών, όπως της διακυβέρνησης, αλλά είναι και η νέα απαράδεκτη απαίτηση για αναγνώριση και στους Τούρκους υπηκόους των τεσσάρων βασικών ελευθεριών της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.
Πρόσθεσε πως η ε/κ πλευρά σε κάθε περίπτωση στοχεύει σε μια λύση που θα επανενώνει την πατρίδα και θα τερματίζει την κατοχή, διασφαλίζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων.
“Θέλουμε”, είπε, “μια ελεύθερη, δημοκρατική και ευημερούσα πατρίδα που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και στα οράματα ιδιαίτερα των νέων μας, μια πατρίδα που να διασφαλίζει και να εγγυάται το μέλλον τους χωρίς ξένες παρεμβάσεις και επιδιώξεις. Γι’ αυτήν την πατρίδα θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, με στόχο να δικαιώσουμε και τις θυσίες των ηρώων και μαρτύρων μας.
Το θέμα των αγνοουμένων είναι η πιο τραγική πτυχή του δράματος που έζησε η πατρίδα μας το καλοκαίρι του 1974. Δυστυχώς, ο κατάλογος των αγνοουμένων μας είναι μακρύς. Η τραγική αυτή κατάσταση, που προκαλεί τόσο πόνο και αγωνία σε χιλιάδες οικογένειες συμπατριωτών μας, δεν είναι απλώς απαράδεκτη. Είναι απάνθρωπη και συνιστά πρόκληση προς όλη την πολιτισμένη ανθρωπότητα”.
Για το θέμα των αγνοουμένων είπε πως οι ευθύνες της Τουρκίας είναι τεράστιες, αφού όπως σημείωσε “αρνείται να συνεργασθεί στον βαθμό που επιβάλλεται για την επίλυση του προβλήματος”.
Ανέφερε περαιτέρω πως “επιτρέπει μόνο μερικώς τις εκταφές στις λεγόμενες στρατιωτικές ζώνες των κατεχομένων και όπου το επιτρέπει, το κάνει κάτω από τον απόλυτο έλεγχο του κατοχικού στρατού.
Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι “αρνείται την πρόσβαση στα αρχεία του τουρκικού στρατού όπου με βεβαιότητα οι ερευνητές θα μπορέσουν να βρουν την άκρη για πολύ περισσότερες περιπτώσεις αγνοουμένων μας και το χειρότερο, αρνείται να δώσει στοιχεία για τις μετακινήσεις οστών από τους αρχικούς χώρους ταφής σε άλλους που παραμένουν άγνωστοι”.
“Και αυτό”, συνέχισε, “για να αποκρυβούν οι ευθύνες για τις μαζικές εκτελέσεις μεγάλου αριθμού συλληφθέντων συμπατριωτών μας, είτε από Τούρκους εισβολείς είτε από Τουρκοκύπριους που δηλητηριάστηκαν από το μίσος και την έχθρα που τους πότιζε για τόσα χρόνια η Άγκυρα προωθώντας τα διχοτομικά σχέδια της”.
Αποχαιρετώντας τον Αντώνη Παπαϊωάννου, είπε: “Ο Αντώνης έπεσε στις επάλξεις του καθήκοντος και προς αυτόν, όπως και προς όλους όσοι έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της Κύπρου μας, οφείλουμε πολλά. Αποχαιρετούμε σήμερα τον Αντώνη και τιμούμε με ευγνωμοσύνη τη μνήμη του. Αναγνωρίζουμε ότι απέναντί του έχουμε ένα ανεκπλήρωτο χρέος και θα παλέψουμε για να το εκπληρώσουμε. Δεν θα πάψουμε ποτέ να αγωνιζόμαστε μέχρι να φέρουμε την ελευθερία, την ειρήνη και την ασφάλεια σε τούτο τον πολύπαθο τόπο”.