Ακόμα πιο χαμηλά ο πήχης των προσδοκιών με ευθύνη Ακιντζί

Ακόμα πιο χαμηλά ήρθε να κατεβάσει τον πήχη των προσδοκιών για θετικές εξελίξεις στο Κυπριακό η χθεσινοβραδινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, καθότι η τουρκική πλευρά εμφανίστηκε και αυτή τη φορά σταθερή στις υπαναχωρήσεις της και αμετακίνητη από θέσεις που δεν μπορούν να γίνουν αποδέκτες από την ε/κ πλευρά.
 
Ο Μουσταφά Ακιντζί παρουσιάστηκε ανένδοτος στο θέμα της αποτελεσματικής συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στα κέντρα λήψης αποφάσεων, όπως επίσης και στην τουρκική αξίωση για παραχώρηση των τεσσάρων βασικών ελευθερίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους Τούρκους υπηκόους μετά τη λύση του Κυπριακού.         
 
Την ίδια ώρα, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης υπεραμύνθηκε της τουρκικής προκλητικότητας όπως αυτή αναπτύσσεται στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, υποστηρίζοντας πως ο λόγος για τον οποίο η Τουρκία προχώρησε στην έκδοση Navtex έγκειται στη θέληση, την επιμονή και το πείσμα της ε/κ πλευράς, κατά την έκφρασή του, να προχωρήσει μονομερώς στις έρευνες για το φυσικό αέριο.
 
Τα αρνητικά δεδομένα που έχουν διαμορφώσει και παραμένουν στη διαπραγματευτική διαδικασία για το Κυπριακό οι υπαναχωρήσεις της τουρκικής πλευράς, αποτυπώθηκαν χαρακτηριστικά και στις δηλώσεις στις οποίες προέβη μετά τη ψεσινή του συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
 
«Δεν αρκεί το καλό κλίμα, η ουσία είναι να υπάρχουν αποτελέσματα. Παραμένουν διαφορές και συνεπώς δεν θέλω να δημιουργώ εικόνες, οι οποίες να αποπνέουν είτε αισιοδοξία είτε απαισιοδοξία. Θέλω να ελπίζω ότι κάποια στιγμή θα συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι απαιτείται πραγματικά να αντιληφθούμε τις ανησυχίες όπως εκφράζονται και από την ελληνοκυπριακή κοινότητα», υπέδειξε με νόημα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
 
Υπό το πρίσμα των πιο πάνω, πολύ λίγοι είναι εκείνοι που ελπίζουν πως στις εναπομείνασες τρεις συναντήσεις των δύο ηγετών, στις 2, 7 και 11 Μαΐου, είναι πλέον δυνατό το κλίμα να αναστραφεί και να δούμε θεαματικές-προς την θετική κατεύθυνση-ανατροπές. Η διαπραγματευτική προσπάθεια πάντως, συνεχίζεται σήμερα με νέα συνάντηση των δύο διαπραγματευτών, Ανδρέα Μαυρογιάνη και Οζντίλ Ναμί.   
 
Σημειώνεται πως το πρωί της Δευτέρας θα συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο, προκείμενου να ενημερωθεί για τις εξελίξεις από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ωστόσο, είναι πλέον πασιφανές πως η πλειονότητα των πολιτικών δυνάμεων έχει στραμμένη την προσοχή και το ενδιαφέρον της στις προεδρικές εκλογές του προσεχούς Φεβρουαρίου παρά στο Κυπριακό.
 
Τη Δευτέρα, έπειτα από την ολοκλήρωση της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, θα πραγματοποιηθεί η περιβόητη συνάντηση των πέντε κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου, στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους για κάθοδο στις Προεδρικές με έναν κοινό υποψήφιο.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
Παραμένουν οι διαφορές, θέμα τουρκικής προκλητικότητας έθεσε ο Αναστασιάδης
 
 

Δειτε Επισης

Ιδέες και προβληματισμούς συζητά με τα κόμματα ο Πρόεδρος ενόψει τριμερούς
Κλείνει ανοικτά μέτωπα και αναλαμβάνει την ευθύνη των αλλαγών ο Πρόεδρος
Στη Θεσσαλονίκη μεταβαίνει ο ΥΠΕΣ για επετειακή εκδήλωση της κυπριακής ανεξαρτησίας
Θετική εξέλιξη θεωρεί την άτυπη συνάντηση της Νέας Υόρκης ο Γεραπετρίτης
Ανταλλαγή απόψεων και συντονισμός ενόψει τριμερούς στο Εθνικό τη Δευτέρα
Συγκρατημένη αισιοδοξία για προοπτική επανέναρξης διαβουλεύσεων εξέφρασε ο ΥΠΕΣ
Πρόεδρος για τριμερή: Γνωρίζω τις κόκκινες μας γραμμές και ευελπιστώ ότι θα έχει θετικά αποτελέσματα
Τα παράλληλα αφηγήματα του Κυπριακού, η προσέγγιση της Τουρκίας και οι σκοπιμότητες Τατάρ
«Σκάνδαλα που αφορούν δημόσιο χρήμα, πρέπει να τιμωρούνται, έτσι θα ανακτήσει ο πολίτης την εμπιστοσύνη»
Εξήραν το σημαντικό ρόλο της ΚΔ ως πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας στη Μέση Ανατολή οι Αμερικανοί Γερουσιαστές