Στα χέρια της αστυνομίας 2ος ύποπτος για τη χθεσινή επίθεση στο Παρίσι

Σε αστυνομικό τμήμα της Αμβέρσας παρουσιάστηκε ο άνδρας για τον οποίο είχαν ενημερώσει οι βελγικές αρχές τις γαλλικές και ο οποίος πιστεύεται ότι ήθελε να μεταβεί στη Γαλλία, όπου χθες το βράδυ σημειώθηκε τρομοκρατική επίθεση, ανακοίνωσε σήμερα το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών.
 
«Ο άνδρας εναντίον του οποίου είχε εκδοθεί ένταλμα έρευνας από τις βελγικές αρχές παρουσιάστηκε σε αστυνομικό τμήμα της Αμβέρσας», στο βόρειο Βέλγιο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Πιερ-Ενρί Μπραντέ. Όταν ρωτήθηκε για αυτόν τον άνδρα ο Μπραντέ δήλωσε στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1: «συνδέεται με κάποιο τρόπο με αυτό που συνέβη στη λεωφόρο των Ηλυσίων; Δεν μπορώ να σας το πω (…) υπάρχει ένας αριθμός πληροφοριών που πρέπει να επιβεβαιωθούν». «Δεν μπορούμε να κλείσουμε καμία πόρτα», υπογράμμισε.
 
Σύμφωνα με εκπρόσωπο της βελγικής ομοσπονδιακής εισαγγελίας, «το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι αυτή τη στιγμή, στις 9:15 το πρωί, δεν υπάρχει σχέση μεταξύ αυτού του συμβάντος (της τρομοκρατικής επίθεσης στο Παρίσι) και το Βέλγιο», αν και «η έρευνα συνεχίζεται σε στενή συνεργασία με τους Γάλλους ερευνητές». Όπως δήλωσε πηγή που πρόσκειται στην έρευνα, ο άνδρας για τον οποίο ενημέρωσαν οι βελγικές αρχές τις γαλλικές είναι ηλικίας 35 ετών, χαρακτηρίζεται «πολύ επικίνδυνος» και εξετάζεται η εμπλοκή του σε μια βελγική υπόθεση.
 
Στη διάρκεια έρευνας οι βελγικές αρχές βρήκαν στην κατοχή του ένα εισιτήριο τραίνου για τη Γαλλία με ημερομηνία 20 Απριλίου 2017, όπλα και κουκούλες.
 
Χθες βράδυ λίγο μετά τις 9:00 μ.μ. (10:00 μ.μ. ώρα Κύπρου), ένα όχημα σταμάτησε δίπλα σε ένα περιπολικό που ήταν σταθμευμένο. Αμέσως, εξήλθε ένας άνδρας και πυροβόλησε το περιπολικό, τραυματίζοντας θανάσιμα έναν αστυνομικό", είπε ο Μπραντέ.
 
Ο ένοπλος δράστης της επίθεσης που κόστισε τη ζωή σε έναν αστυνομικό, σκοτώθηκε τελικά από την αστυνομία. Πρόκειται για 39χρονο γνωστό στις υπηρεσίες πληροφοριών της Γαλλίας για την "ριζοσπαστικοποίησή" του, σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης. Το κανάλι BFMTV μετέδωσε εξάλλου, ότι ο δράστης ήταν γνωστός στη γαλλική Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Ασφάλειας (DGSI) για την "ριζοσπαστικοποίησή" του και είχε καταδικαστεί σε 15ετή φυλάκιση για τον πυροβολισμό δύο αστυνομικών το 2001.
 
Σύμφωνα με το πρακτορείο Amaq του Ισλαμικού Κράτους, ο δράστης ονομαζόταν Αμπού Γιουσούφ ο Βέλγος, και ήταν μαχητής της οργάνωσης.
 
Ο υπουργός Εσωτερικών του Βελγίου δήλωσε στο δίκτυο VRT πως ο δράστης της χθεσινής επίθεσης είναι Γάλλος υπήκοος. Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό από δικαστική πηγή, η γαλλική αστυνομία συνέλαβε τρία μέλη της οικογένειας του δράστη.
 
 
 
Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ από την πρώτη στιγμή είπε ότι ήταν πεπεισμένος πως η επίθεση στη λεωφόρο Champs Elysees (Σανζ Ελιζέ), κατά την οποία ο ένοπλος δράστης σκοτώθηκε από την αστυνομία, είναι πράξη τρομοκρατίας.
 
Η πλατεία λεωφόρος που οδηγεί μακριά από την Αψίδα Θριάμβου ήταν κατάμεστη με Παριζιάνους και τουρίστες που χαίρονταν την ανοιξιάτικη βραδιά, αλλά η αστυνομία εκκένωσε γρήγορα την περιοχή που παρέμεινε άδεια μέσα στη νύχτα εκτός από τους βαριά οπλισμένους αστυνομικούς και τα περιπολικά της αστυνομίας.
 
Ανάμεσα σε άλλους ηγέτες και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, με ανάρτησή του στο twitter, καταδίκασε με τον πλέον έντονο τρόπο τη χθεσινή τρομοκρατική επίθεση . Έγραψε επίσης: "Τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια του θύματος και στο λαό της Γαλλίας".
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Καταδίκασε την επίθεση στο ΤΑΕΠ ο ΠτΔ-«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, απαράδεκτο περιστατικό»
Με το νέο έτος αρχίζει η εκδίκαση της υπόθεσης του Al Jazeera-Νέα αναβολή στη δίκη
Πώς έχει αλλάξει τους Ισραηλινούς η σφαγή της 7η Οκτωβρίου-Μία κοινωνία σε απόλυτο σοκ
Ρίγη συγκίνησης στις εκδηλώσεις μνήμης της 7ης Οκτωβρίου-Τιμήθηκαν τα θύματα της επίθεσης (pics)
Βανδάλισαν Γυμνάσιο που θα χρησιμοποιείτο για φιλοξενία υπηκόων από Λίβανο-Ζημιές σε 60 παράθυρα (pics)
Μόνιμη αστυνομική παρουσία ζητούν οι εργαζόμενοι στα ΤΑΕΠ-Διαμαρτυρήθηκαν για την απουσία ασφάλειας
Φωνές ΠΑΣΥΝΟ για την επίθεση στο ΤΑΕΠ-«Η Αστυνομία άφησε τον δράστη να φύγει, είπε να τους αφήσουν να κάνουν τη δουλειά τους»
ΒΙΝΤΕΟ: Η Χεζμπολάχ χτύπησε εστιατόριο στην Χάιφα, νέοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ σε Λίβανο και Συρία
Ένας χρόνος από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ-Η Μέση Ανατολή στο χείλος της αβύσσου
LIVE: Επίθεση της Χαμάς με πυραύλους στο Τελ Αβίβ, ανήμερα της επετείου της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου