Νομοσχέδιο με δυνατότητα ποινικής δίωξης του ΠτΔ ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας
17:47 - 21 Απριλίου 2017
Νομοσχέδιο με το οποίο καθορίζονται και διευρύνονται τα αδικήματα για τα οποία μπορεί να διωχθεί ποινικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρίσκεται ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας για νομοτεχνική επεξεργασία, είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου κατά την παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής κατά της Διαφθοράς.
Η Εθνική Στρατηγική θα τελεί υπό δημόσιο διάλογο μέχρι την 22α Μαϊου με στόχο να ολοκληρωθεί εντός Ιουνίου.
Παρόντες στην παρουσίαση ήταν ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, η Διευθύντρια των Φυλακών Άννα Αριστοτέλους, ο Αρχηγός της Αστυνομίας Ζαχαρίας Χρυσοστόμου, Βουλευτές, εκπρόσωποι κομμάτων, στελέχη ανεξαρτήτων θεσμών και λειτουργοί της δημόσιας υπηρεσίας.
Ο Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε ότι στην κοινή γνώμη και την κοινωνία και την έξαρση στη δίωξη υποθέσεων διαφθοράς και την άρση τους ενώπιον των Δικαστηρίων δημιουργήθηκε η αντίληψη ότι όλοι είναι ένοχοι διαφθοράς εκτός και αν αποδειχθεί το αντίθετο. Ο κ. Κληρίδης απέδωσε τη διερεύνηση και πάταξη των υποθέσεων διαφθοράς στην “ευτυχή συγκυρία” συνεργασίας Γενικού Ελεγκτή, Γενικού Εισαγγελέα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, την Αστυνομία και τις ειδικές μονάδες διερεύνησης και σημείωσε ότι η συνεργασία αυτή απέφερε και θα αποφέρει αποτελέσματα.
Ο Γενικός Ελεγκτής, σχολιάζοντας το προωθούμενο πλαίσιο για πρόληψη και πάταξης της διαφθοράς, είπε ότι διατυπώθηκαν θέσεις ότι η Ανεξάρτητη Αρχή Κατά της Διαφθοράς θα έχει εκτελεστική εξουσία. Είπε επίσης ότι οι εξουσίες της Αρχής θα πρέπει να περιοριστούν στο συντονισμό των δράσεων των εμπλεκομένων υπηρεσιών και θεσμών.
Απαντώντας ο Υπουργός Δικαιοσύνης διευκρίνισε ότι δεν μπορεί να αφαιρεθούν συνταγματικές εξουσίες από τον Γενικό Εισαγγελέα για να εκχωρηθούν στην Αρχή.
Κατά την παρουσίαση της στρατηγικής ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι δεν έχουμε υλοποιήσει τις πλείστες εκ των συστάσεων για πάταξη της διαφθοράς τις οποίες έχουν κάνει οι διεθνείς οργανισμοί για συμβάσεις, τις οποίες έχει κυρώσει η Κυπριακή Δημοκρατία.
Ανέφερε ότι υπάρχει πρόβλημα πολυνομίας, καθώς για την πάταξη της διαφθοράς υπάρχουν πρόνοιες σε 24 νομοθεσίες, προσθέτοντας ότι απαιτείται η θέσπιση ενιαίας νομοθεσίας.
Πρόθεση της Κυβέρνησης είναι η εφαρμογή οριζοντίως, μηδενικής ανοχής και πάταξης της διαφθοράς.
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα έχει συνάντηση με τον συναρμόδιο Υπουργό της Αυστραλίας, χώρα που, όπως ανέφερε, έχει εμπειρία σε εφαρμογή μέτρων και πρακτικών για πρόληψη και πάταξη της διαφθοράς.
Ο κ. Νικολάου ανέφερε επίσης πως έχουν επισημανθεί οι πιο τρωτοί σε διαφθορά τομείς της δημόσιας υπηρεσίας και ιδιωτικού τομέα.
Στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής θα ετοιμαστεί αρχείο στο οποίο θα καταγράφονται τα στοιχεία ώστε να είναι δυνατή η αξιολόγηση και αναπροσαρμογή μέτρων και δράσεων, είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, προσθέτοντας ότι ενδιάμεσοι στόχοι της εφαρμογής της πολιτικής είναι η επαναφορά της εμπιστοσύνης της κοινωνίας προς τους θεσμούς και τους αξιωματούχους του κράτους.
Εξήγησε ότι έχουν καθοριστεί δείκτες αξιολόγησης των μέτρων.
Είπε ακόμα ότι προς ενίσχυση της εμπιστοσύνης της κοινωνίας το Υπουργείο Δικαιοσύνης ανταποκρίνεται στην απαίτηση για πληροφόρηση.
Μεταξύ άλλων ο Υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε στις νομοθεσίες που ψήφισε η Βουλή για το πόθεν έσχες των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων και κρίθηκαν από το Ανώτατο Δικαστήριο ως αντισυνταγματικές και είπε πως αναμένει ότι σύντομα το Ανώτατο θα αποφασίσει για τους δύο τελευταίους νόμους που έχει ψηφίσει η Βουλή.
Ο κ. Νικολάου είπε ότι ζήτησε επίσης από τη Βουλή και τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές όπως εξετάσουν και με έκτακτες συνεδρίες τα νομοσχέδια που βρίσκονται ενώπιον τους για την πάταξη της διαφθοράς στην Αστυνομία και δήλωσε έτοιμος να παραστεί στις συνεδρίες ακόμα και Κυριακή μετά την εκκλησία.
Σε ό,τι αφορά τη διαφθορά στην Αστυνομία, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα που εντοπίστηκε είναι ότι κάποιοι γνώριζαν αλλά δεν μιλούσαν.
Μεταξύ των νομοθεσιών που προωθούνται για αντιμετώπιση της διαφθοράς είναι και η δήμευση των εσόδων από διαφθορά, είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, σημειώνοντας ότι είναι πολύ σημαντικό να αφαιρούνται τα έσοδα και οφέλη από παράνομη πράξη.
Όπως αναφέρθηκε από αρμόδιο λειτουργό, σήμερα λήφθηκε απάντηση από άλλη χώρα ότι δημεύτηκαν 2 εκ. ως όφελος από διαφορά ή παράνομες πράξεις και η Κυπριακή Δημοκρατία διεκδικεί το ένα εκ. που θα καταλήξει στο πάγιο ταμείο του κράτους.
Σε ό,τι αφορά τις αξιολογήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας σε θέματα διαφθοράς, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε πως με την αποκάλυψη πολλών υποθέσεων διαφθοράς τα τελευταία χρόνια υπήρξε πλήγμα στην εικόνα της χώρας με τη δημιουργία της αντίληψης ότι υπήρχε συγκάλυψη της διαφθοράς.
Πρόσθεσε πως από τη στιγμή που ένα κράτος αρχίζει την αποκάλυψη των υποθέσεων διαφθοράς αρχίζει πλέον η ανοδική πορεία στις αξιολογήσεις.
Ο Αρχηγός της Αστυνομίας είπε πως πρώτα έπρεπε να παραδεχθούμε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα διαφθοράς. Πρόσθεσε πως με την παραδοχή διανύθηκε το ήμισυ της προσπάθειας για επίλυση του προβλήματος. Παρατηρώντας ταυτόχρονα ότι απομένει να γίνει πολλή δουλειά, εξέφρασε την άποψη ότι όλοι όσοι ηγούνται τμημάτων και οργανισμών πρέπει να προβληματιστούν για τα του οίκου τους.
Περαιτέρω ανέφερε ότι μέσα από επιστημονική έρευνα τεκμηριώσαμε την ύπαρξη του προβλήματος και ετοιμάζεται η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου, η οποία με νομοθεσία θα έχει σοβαρά νομικά εργαλεία στη διάθεσή της.
Καταλήγοντας ο Αρχηγός της Αστυνομίας είπε ότι η διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα είναι συγκοινωνούντα δοχεία.
Πηγή: ΚΥΠΕ