Εγκρίθηκε αίτημα για εκκλησιασμό στην κατεχόμενη Βατυλή στις 30 Απριλίου

Θεία Λειτουργία για την εορτή του Αγίου Γεωργίου, δέηση ανεύρεσης των αγνοουμένων και γενικό μνημόσυνο των Βατυλιωτών που απεβίωσαν πριν και μετά την τουρκική εισβολή θα τελεστεί την Κυριακή, 30 Απριλίου, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στην κατεχόμενη Βατυλή Αμμοχώστου.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Γεώργιος Σταύρου, το σχετικό αίτημα υπεβλήθη από την Κοινότητα και την Εκκλησιαστική Επιτροπή, μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών, ενώ ενημερώθηκαν από τα Ηνωμένα Έθνη ότι εγκρίθηκε.

Της πανηγυρικής λειτουργίας, που θα ξεκινήσει στις 7.30πμ, θα προστεί ο Επίσκοπος Νεαπόλεως Πορφύριος, συμπαραστατούμενος από τον πρωτοπρεσβύτερο Παντελεήμονα Δαλίτη, που κατάγεται από τη Βατυλή και τον πρεσβύτερο Σάββα Χατζηϊωνά.

Όπως είπε ο κ. Σταύρου, υπολογίζεται ότι θα μεταβούν περίπου 600 άτομα, στην πλειοψηφία τους με καταγωγή από την κατεχόμενη κοινότητα, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον και από άλλα άτομα για να παραστούν στη λειτουργία. Λεωφορεία θα αναχωρήσουν από Λευκωσία, Λάρνακα και Λεμεσό, ενώ, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου, αρκετοί θα μεταβούν και με ιδιωτικά οχήματα.

Μετά την τουρκική εισβολή, εκκλησιασμός πραγματοποιήθηκε δύο φορές στην κατεχόμενη Βατυλή, ο πρώτος στις 2 Νοεμβρίου 2014 και ο δεύτερος στις 3 Μαΐου 2015. Έκτοτε έγιναν άλλα δύο αιτήματα, τα οποία όμως απορρίφθηκαν, χωρίς να δοθεί κάποια εξήγηση, όπως ανέφερε ο κ. Σταύρου.

Ερωτηθείς για την κατάσταση της εκκλησίας, ο Πρόεδρος της κατεχόμενης κοινότητας δήλωσε πως είναι σε «όχι και τόσο άσχημη κατάσταση», ωστόσο χρειάζεται να γίνουν αρκετές εργασίες επιδιόρθωσης μετά από 43 χρόνια.

Πρόσθεσε ότι από το 2012 άρχισαν ενέργειες για την αποκατάσταση του ναού με αυτοχρηματοδότηση, μέσω της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά. Μάλιστα, διενεργήθηκε και σχετικός έρανος, με αποτέλεσμα να συλλεχθεί το ποσό των 80 χιλιάδες ευρώ, ενώ όπως είπε ο κ. Σταύρου, το Κοινοτικό Συμβούλιο αξιολογεί και τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις σε σχέση με τις ενέργειες ανακαίνισης του ναού.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της κοινότητας, στο vatyli.com.cy .

Δειτε Επισης

Νέα κίτρινη προειδοποίηση από τη Μετεωρολογική-Θα φτάσει τους 41 βαθμούς ο υδράργυρος
Σε επίπεδο «Κόκκινου Συναγερμού» παραμένει ο κίνδυνος πρόκλησης δασικών πυρκαγιών
Μάχη με το χρόνο δίνουν οι διασώστες μετά τις πλημμύρες στο Τέξας-Νεκρά 15 παιδιά
Σκηνές πανικού σε αεροσκάφος της Ryanair-Επιβάτες πηδούν από τα φτερά, 18 τραυματίες
Προσβασιμότητα για λίγους-Τα καθημερινά εμπόδια των ατόμων με αναπηρίες στους χώρους εστίασης
Επαναφορά νομοσχεδίου για κέντρα αποκατάστασης στην αρχική του μορφή ζητά η ΚΥΣΟΑ
Νέα διαμαρτυρία έξω από τη Νομική Υπηρεσία για τη δολοφονία του Θανάση-«Δεν ήταν το μόνο θύμα συγκάλυψης και διαφθοράς»
Την Πέμπτη αναμένεται να ανακοινωθεί η απάντηση των εκπαιδευτικών οργανώσεων
Επανήλθαν οι Οικολόγοι, ζητούν παραίτηση ή παύση Αγγελίδη-«Πρέπει να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη»
Τους ζήτησαν να φύγουν από νυχτερινό κέντρο και τους επιτέθηκαν ληστεύοντάς τους-Χειροπέδες σε 46χρονο