Η μαρτυρία της Κύπριας που βίωσε την τρομοκρατία του ISIS στην Αίγυπτο

Η Κυριακή των Βαΐων πριν το φετινό Πάσχα ήταν αναμφισβήτητα η πιο αιματοβαμμένη Κυριακή των τελευταίων χρόνων τόσο για την Αίγυπτο, όσο και για τον Χριστιανισμό. Τουλάχιστον 47 άνθρωποι, στην πλειονότητα τους Χριστιανοί έχασαν την ζωή τους στις δύο αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις, την ευθύνη των οποίων ανέλαβε το ISIS σε Τάντα και Αλεξάνδρεια.

Οι τραυματίες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στην Αλεξάνδρεια ξεπερνούν τους 66.  Την ώρα που οι προξενικές αρχές επιβεβαίωναν πως όλοι οι Έλληνες είναι καλά στην υγεία τους, η Ευαγγελία Ευαγγέλου βρισκόταν στο Νοσοκομείο μετά την τρομοκρατική επίθεση στην εκκλησία του Αγίου Μάρκου στην Αλεξάνδρεια.

Ο ΡΕΠΟΡΤΕΡ Online την εντόπισε και επικοινώνησε μαζί της. H Ευαγγελία Ευαγγέλου μας περιέγραψε πως κατάφερε να βγει ζωντανή από το προαύλιο του ναού του Αγίου Μάρκου, αφού βρέθηκε μόλις λίγα μέτρα μακριά από τη βόμβα των τζιχαντιστών του ISIS.


Η Ευαγγελία είναι παντρεμένη με Αιγύπτιο ο οποίος ζούσε για πολλά χρόνια στην Κύπρο και απελάθηκε πέρυσι, γεγονός που την αναγκάζει όταν της το επιτρέπουν τα οικονομικά της να ταξιδεύει αυτή στην Αίγυπτο για να τον συναντήσει.

 «Ταξιδεύω συχνά στην Αίγυπτο λόγω του γεγονότος ότι ο άνδρας μου ζει και εργάζεται εκεί. Τον τελευταίο ένα χρόνο ταξίδεψα πέντε φορές. Ήταν η μοναδική φορά που ένιωσα την ανάγκη να πάω στην εκκλησία».

Από το Κάιρο στην Αλεξάνδρεια

Η Ευαγγελία ταξίδεψε για το Κάιρο όπου ζει ο σύζυγος της και από εκεί πήγαν εκδρομή για να δουν κάποιους φίλους στην Αλεξάνδρεια το Σάββατο 8 Απριλίου,  μια μέρα μετά την Κυριακή των Βαΐων.

«Την Κυριακή το πρωί ξυπνήσαμε και βγήκαμε για μια βόλτα με τον σύζυγο μου. Περπατούσαμε στην περιοχή Μάνσεια της Αλεξάνδρεια και ξεπρόβαλε μπροστά μας ο Κοπτικός Καθεδρικός Ναός του Αγίου Μάρκου. Ο ναός βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το Πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας.  Όταν περάσαμε έξω από την εκκλησία σκέφτηκα πως πέντε φορές που επισκέφτηκα την Αίγυπτο ποτέ δεν πήγα σε μια εκκλησία. Το είπα στον σύζυγο μου και προχώρησα…»

«Άκουσα την έκρηξη και βρέθηκα στο έδαφος μέσα στα αίματα»

Και συνεχίζει η Ευαγγελία. «Ο σύζυγος μου θα με περίμενε απ΄ έξω επειδή είναι μουσουλμάνος. Σε κάποια στιγμή κι ενώ προχωρούσα μόλις λίγα μέτρα πριν την είσοδο της εκκλησίας άκουσα μια μεγάλη έκρηξη και πριν το καταλάβω βρέθηκα στο έδαφος. Θυμάμαι ότι έτρεξε ο σύζυγος μου και με έπιασε. Θυμάμαι επίσης τον κόσμο πανικοβλημένο να τρέχει πάνω κάτω και κάποιους να φωνάζουν «Αλλαχου ακμπαρ(ο Θεός είναι μεγάλος)». Ο κόσμος ήταν τρομοκρατημένος. Σπρωξιές, φωνές και ένα κύμα σκόνης που έπνιξε τα πάντα. Εγώ χτύπησα σοβαρά  από θραύσματα γυαλιών. Αιμορραγούσα και με μετέφεραν χωρίς να το καταλάβω στο πλησιέστερο Νοσοκομείο. Μου έκαναν ραφές σε χέρια και σε πόδια. Ήμουν τυχερή γιατί τα θραύσματα δεν με έπληξαν πολύ στο κεφάλι. Έμεινα στο Νοσοκομείο και την επόμενη μέρα με κάλεσαν στον Αστυνομικό Σταθμό για κατάθεση».

Καμιά επαφή με τις αρχές της Κύπρου στην Αίγυπτο

Ρωτήσαμε την Ευαγγελία αν επικοινώνησε με τις προξενικές αρχές της Κύπρου στην Αίγυπτο.

«Όχι δεν επικοινώνησα με κανένα». Ούτε μου τηλεφώνησε κάποιος για να ρωτήσει πως είμαι. Βέβαια ούτε εγώ ενημέρωσα κάποιον. Πρώτη φορά μαζί σας μιλώ για τα όσα τραγικά πέρασα στην Αλεξάνδρεια. Τώρα επέστρεψα στην Κύπρο και προσπαθώ να αναρρώσω από το τρομοκρατικό χτύπημα».

Σημειώνεται πως εκείνη την ημέρα το Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου εξέφρασε τη θλίψη του για το γεγονός, χωρίς να κάνει αναφορά σε Κύπριους τραυματίες την ίδια ώρα που το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας επιβεβαίωναν πως όλοι οι Έλληνες στην Αίγυπτο είναι καλά στην υγεία τους.

Η γραφειοκρατία που παραλίγο να της στοιχίσει τη ζωή

Στη συνέχεια η Ευαγγελία μας εξηγεί πως πίσω από τα συχνά ταξίδια της στην Αίγυπτο και την απόσταση που τη χωρίζει με τον σύζυγο της βρίσκεται μια μεγάλη ιστορία στην οποία εμπλέκονται υπουργεία και κρατικές υπηρεσίες.

«Ο άντρας μου δούλευε στην Κύπρο για αρκετά χρόνια μέχρι να τον απελάσουν. Μέχρι τότε δεν είχαμε αποφασίσει να παντρευτούμε. Πριν από ένα χρόνο περίπου τον απέλασαν από την Κύπρο και αναγκάστηκε να επιστρέψει στην Αίγυπτο χωρίς να το θέλει. Τότε πήγα εγώ στην Αίγυπτο, παντρευτήκαμε και επέστρεψα στην Κύπρο. Από τότε προσπαθώ να πείσω τις κρατικές υπηρεσίες πως πρέπει να τον βγάλουν από το stop list και να επιστρέψει στην Κύπρο. Κάνεις δεν με ακούει. Μου είπαν πως πρέπει να περάσουν τρία χρόνια για να τον αφήσουν να επιστρέψει».

Κραυγή απόγνωσης… «Αναγκάζομαι να ταξιδεύω σε εμπόλεμες ζώνες»

Η κατάσταση στην Αίγυπτο τα τελευταία χρόνια είναι αρκετά τεταμένη. Ωστόσο η Ευαγγελία για να συναντήσει τον σύζυγο της πρέπει να βάζει τη ζωή της σε κίνδυνο.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που κινδύνεψα. Η Αίγυπτος δεν είναι και το πιο ασφαλές μέρος του πλανήτη. Δυστυχώς λόγω του άντρα μου αναγκάζομαι να ταξιδεύω συχνά. Νιώθω ότι πηγαίνω σε εμπόλεμες ζώνες. Ειδικά μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο οποίο δεν σκοτώθηκα από θαύμα, σκέφτομαι αν θα ξαναταξιδέψω. Δεν ξέρω πότε θα ξαναδώ τον σύζυγο μου. Απευθύνω κραυγή απόγνωσης στον Υπουργό Εσωτερικών να επανεξετάσει το ζήτημα με τον σύζυγο μου για να επιστρέψει στην Κύπρο και να ζήσουμε  σαν μια κανονική οικογένεια».

Δειτε Επισης

Φωνές ΠΑΣΥΝΟ για την επίθεση στο ΤΑΕΠ-«Η Αστυνομία άφησε τον δράστη να φύγει, είπε να τους αφήσουν να κάνουν τη δουλειά τους»
Παίρνει τα πάνω της η θερμοκρασία, αγγίζει τους 33 βαθμούς Κελσίου
Ένας χρόνος από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ-Η Μέση Ανατολή στο χείλος της αβύσσου
Κατεβάζουν ρολά για δύο ώρες στο ΤΑΕΠ του νοσοκομείου Λευκωσίας-Στο Προεδρικό οι νοσηλευτές
LIVE: Φλέγεται η Μέση Ανατολή-Το Ισραήλ συνεχίζει το σφυροκόπημα στο Λίβανο, θέμα χρόνου επίθεση στο Ιράν
Ανησυχία για ενδεχόμενες αυξήσεις στις τιμές καυσίμων-«Οι επόμενες μέρες θα ξεκαθαρίσουν το σκηνικό»
Ιδέες και προβληματισμούς συζητά με τα κόμματα ο Πρόεδρος ενόψει τριμερούς
Ο πόλεμος της εικόνας και της προπαγάνδας στα πεδία των μαχών-«Μπορεί να καθορίσει την κρίση των πολιτών»
Κλείνει ανοικτά μέτωπα και αναλαμβάνει την ευθύνη των αλλαγών ο Πρόεδρος
Να υπερψηφίσουν το ν/σ για αύξηση μισθών κρατικών υπαλλήλων καλεί τη Βουλή η Ισότητα