"Πετούσαμε χαμηλά, ακουμπήσαμε τα καλώδια"

Τις δραματικές στιγμές που προηγήθηκαν της συντριβής του Χιούι που προκάλεσε το θάνατο τεσσάρων αξιωματικών το πρωί της Τετάρτης περιέγραψε στην πρώτη της κατάθεση η αρχιλοχίας Βασιλική Πλεξίδα που νοσηλεύεται στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.
 
«Πετούσαμε χαμηλά όταν πέσαμε σε ομίχλη. Η ορατότητα ήταν άκρως περιορισμένη έως μηδενική. Το ελικόπτερο ακούμπησε στα καλώδια της ΔΕΗ και έχασε την ισορροπία του. Όλα έγιναν σε κλάσμα του δευτερολέπτου» είπε αρχικά η τυχερή μέσα στην ατυχία της αρχιλοχίας.
 
«Με την πρόσκρουση στο έδαφος έχασα τις αισθήσεις μου και όταν ύστερα από αρκετή ώρα τις ξαναβρήκα ήταν σαν να ξυπνούσα ύστερα από ένα εφιαλτικό όνειρο, όμως με αφόρητους πόνους σε όλο μου το σώμα» συμπλήρωσε η Βασιλική Πλεξίδα σύμφωνα με το Έθνος.
 
Η κατάθεση αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει τις αρχικές εκτιμήσεις το ελικόπτερο κατέπεσε στην περιοχή του Σαρανταπόρου, έπειτα από πρόσκρουση σε καλώδια υψηλής τάσεως της ΔΕΗ, όταν οι χειριστές αναγκάστηκαν να πετάξουν χαμηλά, είτε λόγω της χαμηλής νέφωσης που επικρατούσε στην περιοχή, είτε λόγω βλάβης που παρουσιάστηκε στο ελικόπτερο.

Τα συντρίμμια του ελικοπτέρου

Η αρχιλοχίας Πλεξίδα


Τα ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις
 

Ωστόσο στρατιωτικές πηγές τονίζουν ότι υπάρχουν ερωτήματα, στα οποία θα πρέπει να δώσει απαντήσεις η επιτροπή διερεύνησης της τραγωδίας:
 
- Πότε συντηρήθηκε το ελικόπτερο και ποιο ήταν το υπόλοιπο ωρών λειτουργίας του μέχρι την επόμενη συντήρησή του;
 
- Πόσες ώρες πτήσεως είχαν στον συγκεκριμένο τύπο ελικοπτέρου ο κυβερνήτης και ο συγκυβερνήτης;
 
- Τι αναφέρουν τα βιβλία συντηρήσεως του ελικοπτέρου (log book);
 
- Έφερε το ελικόπτερο τοποθετημένους κόπτες καλωδίων;
 
Εκτός όμως από τα παραπάνω ερωτήματα, που αφορούν στις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνετρίβη το εν λόγω ελικόπτερο, υπάρχουν και άλλα γενικότερα ερωτήματα σχετικά με την χρησιμοποίηση των «γερασμένων» Χιούι και την ανάγκη αντικατάστασής τους με νέα, σύγχρονα και μεγαλύτερης ασφάλειας:
 
- Μπορούν ακόμη να χρησιμοποιούνται ασφαλώς τα ελικόπτερα για μεταφορά προσωπικού;
 
- Μπορούν να χρησιμοποιούνται με ασφάλεια για πτήσεις πάνω από θαλάσσιες επιφάνειες, ενώ είναι μονοκινητήρια και παλιά;
 
- Υπάρχει χρονοδιάγραμμα απόσυρσής τους;
 
- Μέχρι πότε μπορούν να υποστηρίζονται με ανταλλακτικά;
 
- Είναι συμφέρουσα οικονομικά η διατήρησή τους, ενώ οι περισσότερες χώρες τα έχουν αποσύρει;
 
«Καθόταν σαν σε κάθισμα»
 
Από τους πρώτους που έφτασε στο σημείο της συντριβής το πρωί της Τετάρτης ήταν ο ο τεχνικός της ΔΕΗ Δημοσθένης Χατζηλελέκος. Αυτός είναι ο άνθρωπος που βρήκε ζωντανή την μοναδική διασωθείσα από το δυστύχημα, όπου σκοτώθηκαν τέσσερα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και εξηγεί αναλυτικά τι έγινε.
 
Ειδοποιηθήκαμε από πελάτες της ΔΕΗ πως κόπηκε το ρεύμα και ξεκινήσαμε να ψάχνουμε το δίκτυο για να εντοπίσουμε την βλάβη, λέει σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό. Προχωρώντας σε δύσβατη περιοχή ο ίδιος και οι συνάδελφοί του, είδαν τα συντρίμμια και πλησιάζοντας περισσότερο, είδαν ζωντανή την αρχιλοχία Βασιλική Πλεξίδα: «Είδα μία κοπελίτσα, καθόταν σαν σε κάθισμα, κάτω στο χώμα, ήταν χτυπημένη», ξεκινάει καθώς θυμάται όσα πρωτόγνωρα είδαν τα μάτια του.
 
Ο τεχνικός της ΔΕΗ θυμάται πως η κοπέλα είχε επικοινωνία με το περιβάλλον και όπως λέει, αφού ειδοποίησε την αστυνομία και πήρε οδηγίες από τους γιατρούς, έμεινε μαζί της. «Μου είπαν κάθε πέντε λεπτά να της μιλάω, τη ρώτησα αν θέλει νεράκι, της σκούπισα τα χείλη γιατί ήταν μέσα στα αίματα... Ήταν πολύ σοκαρισμένη η κοπέλα, μόνο που μου είπε ήταν να της σκουπίσω λίγο τα χείλη».
 
Ο ίδιος περιγράφει πως πολύ κοντά ήταν το κύριο τμήμα από τα συντρίμμια του Χιούι, μέσα στο οποίο βρίσκονταν άλλοι τέσσερις άνθρωποι, που βρήκαν όμως τραγικό θάνατο: «Οι άλλοι ήταν μέσα, το ελικόπτερο ήταν... μιλούσα στην κοπέλα μες τα αίματα και κοιτούσα μήπως βγει και κάποιος άλλος να τον βοηθήσω», λέει.

 

Σήμερα και αύριο οι κηδείες των 4 νεκρών

 

Σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή θα πραγματοποιηθούν οι κηδείες των τεσσάρων στρατιωτικών που έχασαν τη ζωή τους από την πτώση του ελικοπτέρου τύπου UH-1H στο Σαραντάπορο Ελασσόνας.  

 

Στις 12 το μεσημέρι θα τελεστεί στη Λάρισα η εξόδιος ακολουθία του ταγματάρχη  Δημοσθένη Γούλα, ενώ στις 5.30 το απόγευμα θα τελεστεί, επίσης στη Λάρισα, η εξόδιος ακολουθία του υπολοχαγού Κωνσταντίνου Χατζή.  

 

Η εξόδιος ακολουθία του υποστρατήγου  Ιωάννη Τζανιδάκη, θα τελεσθεί την Παρασκευή, στις 6 το απόγευμα, στην Αρχαία Ελεύθερνα του Ρεθύμνου.  

 

Και ο συνταγματάρχης Θωμάς Αδάμου θα κηδευτεί και αυτός αύριο Παρασκευή στις 10 το πρωί στο Παλαιοκκλήσι Καρδίτσας.  

 

Υπενθυμίζεται ότι με εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου κηρύχθηκε χθες τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις. Μεσίστιες κυματίζουν σήμερα οι σημαίες στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας στο Πεντάγωνο, και σε όλα τα κυβερνητικά κτίρια.  

 
Πηγή: protothema, ΚΥΠΕ
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Ισόβια και πολυετείς ποινές κάθειρξης για τους κατηγορούμενους για τη δολοφονία του επτάχρονου στο Ζεφύρι
Κουκουλοφόροι επιτέθηκαν σε κυλικείο, πέταξαν αντικείμενα σε λεωφορείο στην Πολυτεχνειούπολη
Δεκαπέντε χρόνια από την τραγωδία στη Marfin-Συγκλονίζει η περιγραφή της γυναίκας που έσωσαν από το μπαλκόνι
Ξετυλίγουν το κουβάρι της φονικής έκρηξης στη Θεσσαλονίκη-Εξετάζουν το σακίδιο με τα εκρηκτικά
Πέθανε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρος Μολυβιάτης
Δεν έφτιαξε τη βόμβα η 38χρονη στη Θεσσαλονίκη-Ψάχνουν τον ενοικιαστή του διαμερίσματος
«Ο φοιτητής μπήκε μπροστά για να προστατεύσει τους νεότερους»-Οι μαρτυρίες για την επίθεση στην Αθήνα
Η πορεία της βόμβας μέχρι να σκάσει στα χέρια της 38χρονης, τα σενάρια και οι ομοιότητες με το παρελθόν
Μυστήριο με το κίνητρο της 38χρονης που σκοτώθηκε στην έκρηξη στη Θεσσαλονίκη-Ερευνάται η ληστεία
Ανατριχιαστικές οι λεπτομέρειες για το φόνο της 16χρονης-Στο φως μαρτυρία από τη σύλληψη του δράστη στην Ελλάδα