Το δείπνο της αλήθειας για το μέλλον της διαπραγματευτικής διαδικασίας

Σε εξέλιξη βρίσκεται το κρίσιμο δείπνο μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, το οποίο θα κρίνει πολλά όσον αφορά το μέλλον της διαπραγματευτικής διαδικασίας για το Κυπριακό.
 
Το αποψινό δείπνο αποτελεί την πρώτη-έστω και κοινωνικού χαρακτήρα-συνάντηση των δύο ηγετών, έπειτα από την αποχώρηση του Μουσταφά Ακιντζί από το τραπέζι των συνομιλιών τον περασμένο Φεβρουάριο.
 
Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση οι διαπραγματευτές των δύο κοινοτήτων δεν παρακάθονται στο αποψινό δείπνο.
 
Ο εκπρόσωπος Τύπου των Η.Ε. Αλίμ Σιντίκ ξεκαθάρισε, ερωτηθείς σχετικά από το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων(ΚΥΠΕ), ότι στο αποψινό δείπνο παρακάθονται μόνο οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, και ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ο οποίος παραθέτει το δείπνο.


 Πρώτος στο Λήδρα Πάλας απόψε ενόψει του δείπνου έφθασε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, για να ακολουθήσει δύο λεπτά αργότερα ο Μουσταφά Ακιντζί. Οι δύο ηγέτες είσηλθαν στο ξενοδοχείο από διαφορετικές εισόδους. 
 
Ερωτηθείς νωρίτερα σήμερα για το αποψινό δείπνο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης εξέφρασε την ελπίδα ότι θα πρυτανεύσει η λογική και η σοβαρότητα, οδηγώντας στην επιστροφή της τουρκοκυπριακής πλευράς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και στην άμεση επανέναρξη των συνομιλιών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ειδικότερα που ξεφεύγουν του πλαισίου που κατά καιρούς έχει συμφωνηθεί.
 

«Χωρίς όρους και προϋποθέσεις που δοκιμάστηκαν και στο παρελθόν και είχαν καθοριστική σημασία στο να οδηγηθούμε σε αποτυχημένες προσπάθειες. Άρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μεταβαίνει απόψε στο δείπνο ευελπιστώντας ότι θα υπάρξει ανταπόκριση από τουρκοκυπριακής πλευράς για άμεση επανέναρξη των συνομιλιών», υπέδειξε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.
 
Από την πλευρά του, επίσης σε δηλώσεις του νωρίτερα σήμερα, ισχυρίστηκε ότι αν υπάρχει βούληση είναι δυνατό να βρεθεί λύση στο Κυπριακό εντός δύο μηνών, προσθέτοντας ότι με αυτόν τον στόχο μεταβαίνει στο αποψινό δείπνο με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.
 
Στο μεταξύ, με πανό και απαιτώντας λύση τώρα, υποστηρικτές της λύσης του Κυπριακού βρίσκονται στο χώρο έξω από το Λήδρα Πάλας, όπου γύρω στις επτά το βράδυ ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε συνομίλησε μαζί τους, μετά από δική τους παράκληση.
 
Ο κόσμος που μαζεύτηκε στο Λήδρα Πάλας, στην εκδήλωση της Δικοινοτικής Πρωτοβουλίας Ειρήνης-Ενωμένη Κύπρος, ζήτησε από τον κ. Έιντε όπως επιτραπεί σε αντιπροσωπεία τους να επιδώσει μήνυμα στους δύο ηγέτες.
 
Μέλη της πρωτοβουλίας «Αμμόχωστος η Πόλη μας» βρίσκονται επίσης στο χώρο της εκδήλωσης, με πανό στα ελληνικά και τα τουρκικά υπέρ της λύσης.
 
Ο κ. Έιντε ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους και είπε ότι θα διαβιβάσει το αίτημά τους στους δύο ηγέτες.
 
Ένα από τα πανό γράφει «Λύση τώρα-1963-1974-2017. Κανεί, λύση τώρα».
 

Δειτε Επισης

Πρόσωπα με συνδέσεις σε Κύπρο και Ελλάδα προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων ΗΠΑ
Ο οδικός χάρτης με Κύπρο δεν στρέφεται κατά τρίτων επισήμανε ο Αμερικανός επιτετραμμένος στην Άγκυρα
Στο Στρασβούργο ο Κώστας Καδής για άτυπες συναντήσεις
Εμμένει στη θέση του ο Τατάρ-«Δεν μπορεί να υπάρξει οπισθοχώρηση από τα δύο κράτη»
Θέματα εγκλωβισμένων συζήτησε με Περδίκη η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων
Διορία 15 ημερών για τους διαχειριστές Συλλογικών Επενδύσεων έδωσε η Επιτροπή Οικονομικών
Για τις προετοιμασίες της 2ης Κυπριακής Προεδρίας ενημέρωσε η Ραουνά τον Αρμεύτη
Ψάχνει τη φόρμουλα για λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η Επιτροπή Οικονομικών
Ποινικούς ανακριτές για το σκάνδαλο των διαβατηρίων ζητά το ΑΚΕΛ από τον Πρόεδρο
Καρφιά ΔΗΣΥ σε Χαρτσιώτη-«Δεν υπάρχει κατατεθειμένο νομοσχέδιο στη Βουλή»