Τουρκική NAVTEX και Barbaros στ’ ανοικτά της Κύπρου

Σε νέα δέσμευση μεγάλου τμήματος της κυπριακής ΑΟΖ και του FIR Λευκωσίας για στρατιωτικές ασκήσεις προχώρησε η Τουρκία μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής.
 
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η Άγκυρα με τη NAVTEX 404/17 που εξέδωσε τη Δευτέρα του Πάσχα, δεσμεύει για σήμερα  19 Απριλίου μεγάλη περιοχή δυτικά και νοτιοδυτικά της Πάφου, για ασκήσεις με πραγματικά πυρά.
 
Επίσης, με τη NAVTEX 403/17 δεσμεύει περιοχή ελάχιστα μίλια έξω από τα κυπριακά χωρικά ύδατα, στα ανοιχτά της Λάρνακας, προκειμένου τουρκικό πολεμικό σκάφος να ρυμουλκήσει υποβρύχια συσκευή, κίνηση η οποία παραπέμπει σε άσκηση ανθυποβρυχιακού πολέμου.
 
Οι περιοχές που έχουν δεσμευτεί αφορούν μέρος των οικοπέδων της κυπριακής ΑΟΖ, όπως τα 5, 6, 7 και 8.
 
Βγήκε… βόλτα και το Barbaros
 
Σε μια άλλη εξέλιξη, την περασμένη Κυριακή 16 Απριλίου στην ανατολική Μεσόγειο βρέθηκε  το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Barbaros.
 
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, γύρω στις 4.00 μ.μ. την Κυριακή, το Barbaros βρισκόταν στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Ρόδου, με προορισμό το λιμάνι της πόλης Τασουκού, το οποίο βρίσκεται σε ευθεία γραμμή με το Ριζοκάρπασο.
 
Το τουρκικό πλοίο απέπλευσε από το λιμάνι της Σαμσούντας στις 13 Απριλίου και αφού έπλευσε στη Μαύρη Θάλασσα, πέρασε το Βόσπορο και τα νερά του Μαρμαρά, διέσχισε το Αιγαίο περνώντας ανατολικά της Λήμνου και δυτικά της Λέσβου της Χίου και της Κω και έφτασε στον προορισμό του τα μεσάνυχτα της Τρίτης 18 Απριλίου.
 
Οι πιο πάνω ενέργειες φαίνεται να σχετίζονται άμεσα με τις πρόσφατες υπογραφές συμβολαίων από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας με διεθνείς ενεργειακούς κολοσσούς για έρευνα στα οικόπεδα 6, 8 και 10.
 
Οι πρώτες σεισμικές έρευνες έχουν προγραμματιστεί για το ερχόμενο καλοκαίρι.