Δρ Μιχάλης Παπαγωργίου – Γενικός Χειρουργός και Χειρουργός Ενδοκρινών Αδένων

Ο δρ Μιχάλης Παπαγεωργίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977,  αφού οι γονείς του κατέφυγαν εκεί μετά την εισβολή του 1974.
Τελείωσε  Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο στη Λευκωσία το 1994 και αφού εκπλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις, ξεκίνησε το 1996 τη φοίτησή του στην Ιατρική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου.
 
Το 2002 αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή και ξεκίνησε αμέσως την ειδικότητα της Γενικής Χειρουργικής στην Α’ Πανεπιστημιακή Χειρουργική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης.
 
Εκεί είχε την τύχη να έχει ως καθηγητή και μέντορά  τον Καθηγητή Χειρουργικής Κ.Ι.Μανωλά, ο οποίος ήταν ίσως ο πρώτος Χειρουργός Ενδοκρινών Αδένων στην Ελλάδα, προερχόμενος από το νοσοκομείο Hammersmith του Η.Β. Εκεί, λαμβάνοντας τεράστια εμπειρία στην Παθολογία και τη Χειρουργική των Ενδοκρινών Αδένων και ιδιαίτερα του θυρεοειδή αδένα, συνέταξε και τη διδακτορική του διατριβή με θέμα τον καρκίνο του θυρεοειδούς αδένα.
 
Το 2008 επαναπατρίστηκε και εργοδοτήθηκε στο Δημόσιο Τομέα (Γ.Ν. Λάρνακας και Γ.Ν. Λευκωσίας) όπου εργάστηκε ως Χειρουργός, ασχολούμενος κυρίως με τη Χειρουργική θυρεοειδούς αδένα, όπου συμπλήρωσε περισσότερες από 350 επεμβάσεις Ενδοκρινών Αδένων και χιλιάδες άλλες επεμβάσεις Γενικής Χειρουργικής, ενώ από το 2015 ανήκει στο μόνιμο ιατρικό δυναμικό του American Medical Center.
 
Το 2016 συμπλήρωσε την εκπαίδευσή του στην Ελάχιστα Επεμβατική και Ρομποτική Χειρουργική Ενδοκρινών Αδένων στο Κέντρο Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής  στο Στρασβούργο (IRCAD),
 
 Το ΗealthNews, συνομίλησε με τον γιατρό , 
 
  • Λίγα λόγια για την ειδικότητά σου και η διαφορά που έχει με την Γενική Χειρουργική. Τι είναι η Χειρουργική Ενδοκρινών Αδένων;
 
Η Χειρουργική Ενδοκρινών Αδένων αποτελεί μια εξειδίκευση της Γενικής Χειρουργικής. Αναπτύχθηκε περίπου τη δεκαετία το ’80 και ήταν λίγο ή πολύ αναγκαιότητα, αφού αφενός τότε αυξήθηκε πολύ ο όγκος της γνώσης όσον αφορά τους Ενδοκρινείς Αδένες και αφετέρου έγινε κατανοητό οτι οι επεμβάσεις στους Ενδοκρινείς Αδένες είναι πολύπλοκες και λεπτές επεμβάσεις, που απαιτούν εμπειρία και εξειδίκευση. Γενικά η Χειρουργική Ενδοκρινών Αδένων ασχολείται με τη διάγνωση, την προεγχειρητική προετοιμασία, την εγχειρητική και την μετεγχειρητική παρακολούθηση των ασθενών με πρόβλημα στους Ενδοκρινείς Αδένες.
 
  • Ποια είναι τα πιο συχνά προβλήματα ενδοκρινών αδένων που συναντάς στο ιατρείο σου και κατ επέκταση που αντιπροσωπεύουν και τα κυριότερα προβλήματα στην Κύπρο.;
Ο συνηθέστερος ενδοκρινής αδένας ο οποίος παρουσιάζει χειρουργικά προβλήματα, και ο πιο γνωστός κατ’επέκταση είναι ο θυρεοειδής αδένας. Στην Κύπρο η συχνότητα των θυρεοειδοπαθειών γενικότερα και του καρκίνου του θυρεοειδούς ειδικότερα είναι αυξημένη σε σχέση με άλλες χώρες, με τα αίτια να είναι τόσο γονιδιακά όσο και περιβαλλοντολογικά. Επίσης άλλοι αδένες με χειρουργικό ενδιαφέρον είναι οι παραθυρεοειδείς αδένες, τα επινεφρίδια, το πάγκρεας αλλά το 80% περίπου των ασθενών που συναντάμε καθημερινά αντιμετωπίζουν παθήσεις θυρεοειδούς αδένα.
 
  • Οι άντρες έχουν πιθανότητα να αναπτύξουν τις ίδιες παθήσεις θυρεοειδούς με τις γυναίκες ή υπάρχουν κάποιες που πλήττουν περισσότερο το ένα φύλο από το άλλο;
 
Γενικά, οι θυρεοειδοπάθειες αποτελούν «προνόμιο» των γυναικών, αφού η σχετική αναλογία γυναικών προς άνδρες είναι 3:1. Στην περίπτωση του καρκίνου του θυρεοειδούς, ενώ η αναλογία παραμένει περίπου η ίδια, ο καρκίνος είναι συνηθέστερος και τείνει να είναι και επιθετικότερος στους άνδρες ασθενείς.
 
  • Τέλος στην Κύπρο, η χειρουργική ενδοκρινών αδένων είναι σχετικά κάτι καινούριο, πώς βλέπεις τις εξελίξεις σε σχέση με αυτό.
 
Η εξειδίκευση της Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων αποτελεί κάτι σχετικά καινούργιο στην Κυπριακή πραγματικότητα, η οποία απαιτεί πολλή γνώση αλλά και αρκετή εμπειρία. Η μοντέρνα Ιατρική επιβάλλει να υπάρχει μια στενή συνεργασία ιατρών πολλών ειδικοτήτων για την αντιμετώπιση τέτοιων πολύπλοκων περιστατικών. Στο American Medical Center έχουμε εφαρμόσει μια καινοτόμο προσέγγιση των περιστατικών με προβλήματα στους ενδοκρινείς αδένες, αφού έχουμε δημιουργήσει Τμήμα Ενδοκρινών Αδένων.
 
Το Τμήμα αυτό είναι το μόνο οργανωμένο τέτοιας φύσεως τμήμα στην Κύπρο, το οποίο στελεχώνεται από ιατρούς πολλών ειδικοτήτων, με αποκλειστικό στόχο τη σφαιρική αντιμετώπιση πολύπλοκων περιστατικών με Ενδοκρινικές νόσους και το βέλτιστο θεραπευτικό αποτέλεσμα.
 
Ειδικότερα, με τις εξελίξεις της τεχνολογίας, υπάρχουν νέες χειρουργικές μέθοδοι όπως η χρήση πηγών ενέργειας, η χρήση νευροδιεγέρτη, η τεχνολογία ενδοσκόπησης, η ρομποτική χειρουργική κ.α., οι οποίες μπορούν να κάνουν αυτές τις επεμβάσεις ασφαλέστερες και πιο ανώδυνες και είναι χρέος μάς να μεταφέρουμε όλη αυτή την εξέλιξη και τεχνολογία και στην Κύπρο.
 
Ήδη στο American Medical Center εφαρμόζουμε όλες τις σύγχρονές μεθόδους χειρουργικής του θυρεοειδούς αδένα, με εξαιρετικά αποτελέσματα και σε μικρό χρονικό διάστημα νοσηλείας
  
 
 
 

(Μιχάλης Σ. Παπαγεωργίου MD PhD
General and Endocrine Surgery
Endocrine Department of American Medical Center)