Καταγγέλθηκε η Τουρκία στην ΕΕ

Ο Ευρωβουλευτής Λευτέρης Χριστοφόρου με παρέμβαση του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταγγέλλει την Τουρκία για τις εντεινόμενες απειλές της ενάντια της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Συγκεκριμένα επισημαίνει τις πρόσφατες δηλώσεις, απειλές, τόσο του Τούρκου Προέδρου όσο και του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών για το δικαίωμα αξιοποίησης της Κυπριακής ΑΟΖ από την Κυπριακή Δημοκρατία. Ο Ευρωβουλευτής κρίνει άκρως προκλητικές και απαράδεκτες τις δηλώσεις των Τούρκων που προσβάλλουν κάθε αρχή διεθνούς δικαίου και νομιμότητας και στρέφονται όχι μόνο ενάντια στην Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και ενάντια στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Ο Λευτέρης Χριστοφόρου καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει μέτρα διασφάλισης τόσο των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας, χώρας μέλους της ΕΕ, όσο και των Ευρωπαϊκών Εταιρειών που δραστηριοποιούνται μέσα στη Κυπριακή ΑΟΖ.
 
Επίσης καλεί την ΕΕ να λάβει τα απαιτούμενα μέτρα για να υποχρεωθεί η Τουρκία να συμμορφωθεί με τις Αρχές του Διεθνούς Δικαίου και τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ.
 
Παρατίθεται η παρέμβαση - ερώτηση του Ευρωβουλευτή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
 
“Η Κυπριακή Δημοκρατία ασκώντας τα κυριαρχικά της δικαιώματα προχωρεί αποφασιστικά στην αξιοποίηση των υδρογονανθράκων της, που βρίσκονται στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Στις 5-6 Απριλίου προχώρησε σε υπογραφή συμβολαίων με πετρελαϊκούς κολοσσούς για την έναρξη ερευνών στα οικόπεδα 6, 8 και 10 της Κυπριακής ΑΟΖ.
 
Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών από τις 6 Απριλίου προβαίνει σε σειρά απαράδεκτων προκλητικών, πολεμικών και επιθετικών δηλώσεων τόσο ενάντια στη Κυπριακή Δημοκρατία όσο και ενάντια των εταιρειών, συμπεριλαμβανομένου και Ευρωπαϊκών.
 
Η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί τα Ανατολικότερα Σύνορα της ΕΕ και η Κυπριακή ΑΟΖ και τα Κυπριακά Ενεργειακά Κοιτάσματα είναι ταυτόχρονα και Ευρωπαϊκά. Οι απειλές της Τουρκίας σε χώρα μέλος της ΕΕ και η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι ευθεία απειλή και αμφισβήτηση στην ίδια την ΕΕ.
 
Ερωτάται η ΕΠΙΤΡΟΠΗ:
 
1. Με ποιους τρόπους προτίθεται να διαφυλάξει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, χώρας μέλους της ΕΕ, έναντι των απαράδεκτων απειλών της Τουρκίας, υποψήφιας χώρας προς ένταξη στην ΕΕ.
 
2. Πως προτίθεται να διαφυλάξει τα συμφέροντα Ευρωπαϊκών πετρελαϊκών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη Κυπριακή ΑΟΖ.
 
3. Επιτέλους, προτίθεται η ΕΕ να λάβει μέτρα κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, όπως έπραξε με άλλες χώρες, αφού επιχειρεί να αμφισβητεί τη κυριαρχία της ΕΕ, να απειλεί χώρα μέλος και ευρωπαϊκές εταιρείες και να πλήττει τα συμφέροντα της ΕΕ.”