Ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος καταδικάζει “έθιμα” της Τρίτης του Πάσχα στο Όμοδος

Ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος καταδικάζει “έθιμα” που τηρούνται στο Όμοδος, όπου την Τρίτη του Πάσχα "οι κάτοικοι βγαίνουν στα στενά δρομάκια του ορεινού χωριού και πυροβολούν με κυνηγετικά όλα τα πουλιά που πετούν πάνω από τις στέγες, ενώ άλλοι απλά πυροβολούν στον αέρα, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια".

Θύματα αυτού του “εθίμου” είναι χελιδόνια, ασπροχελίδονα, πετροχελίδονα, τσαγκαρούθκια, καθώς και άλλα πουλιά που αναπαράγονται στο χωριό και, όπως επισημαίνει ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος, “κανένα από τα είδη που στοχεύονται δεν αποτελεί θηρεύσιμο είδος, ενώ ο νόμος περί κυνηγίου απαγορεύει εξολοκλήρου πυροβολισμούς την άνοιξη και σε κατοικημένες περιοχές”.

Ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι προσπάθησε να επικοινωνήσει με τις αρχές του χωριού και έχει εγείρει το θέμα με τις αρμόδιες αρχές, καλώντας τους να λάβουν δράση για να σταματήσει αυτή η παράνομη θανάτωση στο όνομα του “εθίμου”.

Επίσης, καλεί τις αρχές του χωριού, την Αστυνομία και την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας “να αναλάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να γίνει πάταξη αυτής της παράνομης δραστηριότητας, να σταματήσουν οι παράνομοι πυροβολισμοί εκτός κυνηγετικής περιόδου και κατά την αναπαραγωγική περίοδο των πουλιών, κάτι που αποτελεί έγκλημα κατά της αγρίας ζωής, και εντός κατοικημένης περιοχής, αφού θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια”.

Τέλος, καλεί το κοινό να καταγγέλλει στις αρμόδιες αρχές οποιαδήποτε περιστατικά παράνομου πυροβολισμού και θανάτωσης πουλιών.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Παίρνει τα πάνω της η θερμοκρασία, αγγίζει τους 33 βαθμούς Κελσίου
Κατεβάζουν ρολά για δύο ώρες στο ΤΑΕΠ του νοσοκομείου Λευκωσίας-Στο Προεδρικό οι νοσηλευτές
Ανησυχία για ενδεχόμενες αυξήσεις στις τιμές καυσίμων-«Οι επόμενες μέρες θα ξεκαθαρίσουν το σκηνικό»
Ασφαλιστικές δεν καλύπτουν ηλικιωμένους για άδειες κυκλοφορίας-Ζητά εξηγήσεις η Βουλή
Να υπερψηφίσουν το ν/σ για αύξηση μισθών κρατικών υπαλλήλων καλεί τη Βουλή η Ισότητα
Να επανεξετάσουν τα μέτρα προστασίας στα ΤΑΕΠ καλεί ΟΚΥπΥ και Υπ. Υγείας ο ΠΙΣ
Στο 63% η επεξεργασία Δήλωσης Εισοδήματος
Επιχορήγηση €2 εκ. για θωράκιση γεωργικών καλλιεργειών από χαλάζι και βροχή
Τιμήθηκαν οι επτά ήρωες του Φρενάρους-«Δεν δείλιασαν, δεν οπισθοχώρησαν, δεν σκιάχτηκαν»
Δύο νέες πτήσεις από Βηρυτό μεταφέρουν Αυστραλούς υπηκόους στη Λάρνακα