Συνέχεια διαδηλώσεων υπέρ του "όχι" στην Τουρκία

Το υπουργικό συμβούλιο στην Τουρκία αποφάσισε να παρατείνει κατά 3 μήνες την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, αρχής γενομένης από την Τετάρτη.
 
Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά παράταση του εν λόγω μέτρου μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου. Η απόφαση ελήφθη από το υπουργικό συμβούλιο έπειτα από τη σχετική σύσταση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Άγκυρα.
 
Στο μεταξύ, τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι κατέκλυσαν τους δρόμους της Κωνσταντινούπολης χθες βράδυ για να διαμαρτυρηθούν για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση και την ενίσχυση των εξουσιών του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
 
«Ο ένας στο πλευρό του άλλου εναντίον του φασισμού» φώναζαν τουλάχιστον 2.000 διαδηλωτές, που βγήκαν στους δρόμους του Καντικόι στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, ενώ κατευθύνονταν προς τα κεντρικά γραφεία του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου (YSK). Την ίδια ώρα τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στη συνοικία Μπεσίκτας, στην ευρωπαϊκή πλευρά. Οι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ όπου αναγραφόταν το σύνθημα «έχουμε δίκιο, το "όχι" θα νικήσει».
 
Κατά τη διάρκεια της πορείας τους, φώναζαν "το "όχι" δεν τελείωσε" και το ""όχι" επικράτησε", συνθήματα τα οποία είναι ευρέως διαδεδομένα στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. Στους δρόμους απ` όπου περνούσαν οι διαδηλωτές, στα παράθυρα των κτιρίων, πολλοί χτυπούσαν κατσαρόλες και τηγάνια, ως ένδειξη αλληλεγγύης.
 
Η παρουσία της αστυνομίας ήταν σε γενικές γραμμές διακριτική κατά τη διάρκεια αυτών των διαδηλώσεων, με τις δυνάμεις επιβολής του νόμου να παραμένουν ωστόσο σε εγρήγορση ενόψει του ενδεχομένου να ακουστούν συνθήματα που θα κρίνονταν υβριστικά προς τις τουρκικές αρχές. Κινητοποιήσεις υπήρξαν και σε άλλες πόλεις σε ολόκληρη την χώρα.
 
Τα τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι 13 άνθρωποι συνελήφθησαν στην Αττάλεια, στη νότια Τουρκία.
 
Συγχαρητήρια Τραμπ
 
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ και ο ομόλογός του της Τουρκίας είχαν τηλεφωνική συνδιάλεξη κατά τη διάρκεια της οποίας ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχάρη τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για τη νίκη του στο δημοψήφισμα της Κυριακής, ενώ οι δύο άνδρες συζήτησαν επίσης για τη Συρία, με τον Τραμπ να ευχαριστεί τον Ερντογάν, για την τουρκική υποστήριξη στα αμερικανικά πυραυλικά πλήγματα εναντίον μιας βάσης της συριακής Πολεμικής Αεροπορίας και τους δύο ηγέτες να συμφωνούν ότι ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ πρέπει να «λογοδοτήσει», αναφέρει ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Δειτε Επισης

Ξεπέρασαν τους 274 οι νεκροί από ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο
Εκατοντάδες νεκροί από ισραηλινά πλήγματα στο νότιο Λίβανο-Χιλιάδες πολίτες εγκαταλείπουν τα σπίτια τους
Το Ισραήλ ετοιμάζεται να πλήξει στόχους της Χεζμπολάχ στην Μπεκάα-«Βαθαίνουμε τις επιθέσεις στον Λίβανο»
Νεκρός έφηβος στη Βρετανία που δέχτηκε επίθεση με μαχαίρι στη μέση του δρόμου
Ε. Μακρόν: Να ξανασκεφτούμε τη σχέση μας με τη Ρωσία μετά τον πόλεμο
Τουλάχιστον δέκα νεκροί από ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα-Πλημμύρισαν αυτοσχέδιοι καταυλισμοί
Απήχθη στα έξι του ενώ έπαιζε με τον αδελφό του-Βρέθηκε ζωντανός 70 χρόνια μετά
Ξεκινάει η δίκη για τον φόνο της φοιτήτριας Τζούλια Τσεκετίν με 70 μαχαιριές από τον 22χρονο φίλο της
Ευρωπαϊκό «μπλόκο» σε εισαγόμενα αγροτικά προϊόντα με υπολείμματα φυτοφαρμάκων
ΒΙΝΤΕΟ: Δρόμοι έγιναν ποτάμια από ξαφνική νεροποντή στις Κάννες