Φωνές και καταγγελίες για νοθεία στο τουρκικό δημοψήφισμα
20:46 - 18 Απριλίου 2017
Ο αντιπρόεδρος του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στην Τουρκία δήλωσε πως ο αριθμός των ψήφων που λείπουν είναι «πρωτοφανής», μετά την κατάθεση από το κόμμα του προσφυγής για την ακύρωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος, που αποδίδει στον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν σαρωτικές νέες εξουσίες.
Ο Μπουλέντ Τεζτζάν, αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), δήλωσε στους δημοσιογράφους από τα κεντρικά γραφεία του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου στην Άγκυρα πως ο αριθμός των ψηφοδελτίων που δεν είχαν την επίσημη σφραγίδα είναι άγνωστος.
Εξάλλου, για υποψία ότι στο προχθεσινό δημοψήφισμα στην Τουρκία για την αναθεώρηση του Συντάγματος υπήρξε ευρεία νοθεία έως και 2,5 εκατομμυρίων ψήφων, έκανε λόγο σε σημερινή συνέντευξή της στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία η παρατηρητής του Συμβουλίου της Ευρώπης και αρμόδια ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κόμματος των Αυστριακών Πράσινων, Αλέβ Κορούν.
Οι προσφυγές έχουν τέτοιες διαστάσεις που μπορούν να ανατρέψουν το αποτέλεσμα, ανέφερε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας πως έγιναν δεκτοί φάκελοι χωρίς σφραγίδα. Η Κορούν εκτιμά πως η ανώτατη εκλογική αρχή της Τουρκίας δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μία νέα καταμέτρηση, όπως εξάλλου έχει ανακοινώσει, παρά το γεγονός, όπως σημείωσε, ότι πρόκειται για εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοδέλτια.
Βαριές κατηγορίες για την νομιμότητα της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος εγείρει σε σημερινές δηλώσεις του και ο έτερος των παρατηρητών του Συμβουλίου της Ευρώπης από την Αυστρία, ο βουλευτής της Ανω Βουλής του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Στέφαν Σέναχ, ο οποίος επισημαίνει ότι "το δημοψήφισμα στην Τουρκία δεν ήταν ούτε δίκαιο, ούτε ελεύθερο".
Ως παράδειγμα, ο ίδιος αναφέρει πως δύο αποστολές παρατηρητών στα ανατολικά της χώρας παρεμποδίστηκαν στο έργο τους από τις τοπικές αστυνομικές αρχές, ενώ σε πολλές περιοχές στους κοινοτάρχες μικρών χωριών ασκούνταν πιέσεις για να υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα του "Ναι" στο δημοψήφισμα.
Επιπλέον, υπενθυμίζει πως πριν από την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος υπήρξαν πολλές συλλήψεις, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες βρίσκονταν προφυλακισμένοι χωρίς να έχουν δικαστεί, και επομένως, μπορεί να εξαχθεί το συμπέρασμα, πως ένας μεγάλος αριθμός πολιτών δεν είχε τη δυνατότητα να ψηφίσει στο δημοψήφισμα.
Ο Σέναχ επισημαίνει στις δηλώσεις του ότι ο ίδιος μαζί με ένα μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης από τη Γερμανία, ευρισκόμενοι ως παρατηρητές στο νοτιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας, στο Ντιγιαρμπακίρ και στο Μαρντίν, κρατήθηκαν στο Μαρντίν από αστυνομικούς σε ένα κλειστό χώρο επί ώρες με αποτέλεσμα να παραβρεθούν στην καταμέτρηση μόλις των τελευταίων 80 ψηφοδελτίων.
Στο μεταξύ, ο επαρχιακός πρόεδρος Κωνσταντινούπολης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Τζεμάλ Τζανπολάτ, δήλωσε πως το ποσοστό του όχι στην Κωνσταντινούπολη είναι 52,20% και όχι 51,35% , σύμφωνα με την εφημερίδα Τζουμχουριέτ. Ο Τζεμάλ Τζανμπολάτ είπε ότι υπέβαλαν ένσταση για 200 χιλιάδες ψήφους στην Κωνσταντινούπολη και επικαλέστηκε τα πρακτικά που τους παραδόθηκαν με υπογραφές.
Διαμαρτυρίες και επεισόδια
Σύγκρουση προκλήθηκε έξω από τα δικαστήρια Κωνσταντινούπολης στο Τσάλαγιαν μεταξύ της αστυνομίας και των υποστηρικτών του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) οι οποίοι διαμαρτύρονταν για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
Η ομάδα υποστηρικτών του κόμματος άρχισε να φωνάζει συνθήματα με αποτέλεσμα να παρέμβει η αστυνομία για να τους εμποδίσει.
Εκατοντάδες υποστηρικτές του κόμματος της αντιπολίτευσης συγκεντρώθηκαν επίσης έξω από τα γραφεία της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής (YSK) για να δώσουν γραπτώς τη διαμαρτυρία τους. Σε κάποιες περιπτώσεις προκλήθηκε ένταση με την αστυνομία ενώ οι αρμόδιοι του YSK έστησαν τραπέζια στον κήπο παραλαμβάνοντας τις γραπτές διαμαρτυρίες. Στην ουρά περιμένουν και γιατροί, πολιτικοί μηχανικοί, αρχιτέκτονες.
Στο μεταξύ απόψε στις 7.30 διοργανώνονται διαμαρτυρίες στο Μπεσινκτάς και το Καντίκιοϊ (Χαλκηδόνα) της Κωνσταντινούπολης καθώς και στην Άγκυρα.
Επικυρώθηκε η παράταση έκτακτης ανάγκης
Σε μία άλλη εξέλιξη το τουρκικό κοινοβούλιο επικύρωσε σήμερα την τρίμηνη παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που βρίσκεται σε ισχύ στην χώρα έπειτα από την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.
Την Δευτέρα το τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και κατόπιν το υπουργικό Συμβούλιο ψήφισαν υπέρ της παράτασης του μέτρου, που επρόκειτο να λήξει αύριο Τετάρτη.
Πρόκειται για την τρίτη παράταση του μέτρου, που τέθηκε για πρώτη φορά σε ισχύ την 20η Ιουλίου 2016, πέντε ημέρες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος και ανανεώθηκε δύο φορές, τον Οκτώβριο και τον Ιανουάριο.
Περισσότεροι από 47.000 άνθρωποι συνελήφθησαν στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και δεκάδες χιλιάδες υπάλληλοι του δημοσίου τομέα απολύθηκαν, προκαλώντας την έντονη κριτική των χωρών της Δύσης.