Τελικά η Φλαούνα παχαίνει?
09:41 - 17 Απριλίου 2017
Αυτές τις ημέρες δεν υπάρχει σπίτι που να μην έχει προμηθευτεί φλαούνες…το καθαρά κυπριακό έδεσμα τηςγιορτής του Πάσχα.
Οι φλαούνες έχουν τις δικές τους ιδιαιτερότητες σε κάθε περιοχή της Κύπρου.
Όμως, η βασική συνταγή είναι η ίδια: Τα κύρια χαρακτηριστικά όλων των φλαούνων είναι μπόλικο ολόπαχο τυρί, χαλλούμι, αβγά, αλεύρι, σουσάμι και σταφίδες (προαιρετικά).
Οι φλαούνες είναι ψηλές σε περιεκτικότητα πρωτεΐνης, υδατανθράκων, με ικανοποιητικές ποσότητες ασβεστίου, βιταμινών Α, Δ, Κ, Β12, Β2 και κάλιου και σιδήρου.
Όμως είναι πλούσιες και σε περιεκτικότητα κορεσμένου λίπους (ζωικού), χοληστερόλης, νατρίου και θερμίδων.
Έτσι, κατάχρησή τους μπορεί να συμβάλει στο πρόβλημα των ατόμων που πάσχουν από καρδιοπάθειες, ή έχουν ψηλή χοληστερόλη, ψηλή αρτηριακή πίεση, ή είναι διαβητικοί, ή απλώς έχουν πρόβλημα βάρους.
To HealthNews μίλησε με τον διατροφολόγο Κώστα Νικολάου ο οποίος μας απαντά…παχαίνει τελικά η φλαουνα;
Σύμφωνα με τους πίνακες σύστασης Κυπριακών τροφίμων που έχει εκδώσει το Γενικό Χημείο του Κράτους, μια αλμυρή φλαούνα κανονικού μεγέθους (200γρ.) αποδίδει γύρω στις 774 θερμίδες.
Η φλαούνα της αναρής από την άλλη, που θεωρείται η πιο light επιλογή αποδίδει γύρω στις 680 θερμίδες.
Πέρα από το αυξημένο θερμιδικό περιεχόμενο οι φλαούνες περιέχουν και πάρα πολλά κορεσμένα λιπαρά, 22γρ. οι αλμυρές και 18γρ. της αναρής, κάτι που αντιστοιχεί σε όλη την ποσότητα κορεσμένων λιπαρών που συνιστάται να έχουμε σε 1 ημέρα!
Ιδιαίτερη προσοχή λοιπόν στα άτομα με καρδιαγγειακά προβλήματα και δυσλιπιδαιμίες.
Η μια φέτα περιέχει περίπου 190 θερμίδες, οπότε θα μπορούσε να αποτελέσει το πρωινό σας γεύμα μαζί με ένα καφέ ή τσάι.
'Αλλα κυπριακά εδέσματα του Πάσχα είναι:
- Η Αυκωτή από ζυμάρι σχήμα θήκης με κόκκινα αυγά.
- Η Πασκιά, Πασχαλινή πίτα με γέμιση. Οι «πασκιές», πήραν το όνομά τους από το Πάσχα. Η γέμισή τους αποτελείται από μικρά κομμάτια τηγανισμένου κρέατος, αρνιού ή εριφιού, με κανέλα, πιπέρι και κρεμμύδια, ανακατεμένου με «φουκό» (γέμιση) των «φλαούνων»
- Το Πασχαλινό πουργούρι με κατσίκι. Πρόκειται για επιβίωση του πανάρχαιου χριστιανικού εθίμου των συμποσίων-αγαπών σε χωριά της κυπριακής υπαίθρου. Στο χωριό 'Αγιος Δημήτριος Μαραθάσας καταγράφεται από τον Κ. Κοκκινόφτα (1989, 38) ότι την Κυριακή του Πάσχα, οι κάτοικοι αφού παρακολουθούσαν την λειτουργία της Ανάστασης και μεταλάμβαναν, συγγχωρώντας ο ένας τον άλλο μαζεύονταν όλοι στην αυλή της εκκλησίας όπου κάθονταν σε κοινό τραπέζι και διασκέδαζαν μέχρι αργά. Κάθε οικογένεια πήγαινε στην εκκλησία με καλάθια που περιείχαν παξιμάδια, φλαούνες, χαλούμια, αυγά κόκκινα. Ο παπάς τα ευλογούσε διαβάζοντας ειδική ευχή, την «ευχή των καλαθιών». Το έθιμο αυτό έχει πλέον εξαλειφθεί από τα χωριά της υπαίθρου.
* Ευχαριστούμε τον Κώστα Νικολάου, Κλινικό Διαιτολόγο - διατροφολόγο BSc, MSc
Τηλέφωνο 99321810