Ακιντζί:  Η ομοσπονδία δεν θα είναι φιγούρα αλλά ένας συνεταιρισμός

  Η ομοσπονδία δεν θα είναι φιγούρα αλλά ένας συνεταιρισμός, δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί ο οποίος αναφερόμενος σε μια πιθανή λύση μίλησε για μια δομή δύο μερών, στα όργανα της οποίας πρέπει να λαμβάνονται αποφάσεις με τον λόγο και των δύο πλευρών. Σε αντίθετη περίπτωση, πρόσθεσε, “(οι Τ/κ) θα είστε μόνο θεατές και φιγούρες. Στις ομοσπονδίες δεν γίνεται να είσαι φιγούρα, είσαι συνέταιρος, έχεις αποτελεσματική συμμετοχή λαμβάνοντας αποφάσεις”.

Ο Τ/κ ηγέτης μιλούσε σε φεστιβάλ για την Κυπριακή ταυτότητα (Gibrisli) στο χωριό Καλυβάκια, λέγοντας ότι μόνο με αυτόν τον τρόπο που περιέγραψε το κράτος μπορεί να είναι λειτουργικό. "Σε αντίθετη περίπτωση, παρά τις αντιρρήσεις της μιας πλευράς, εάν λαμβάνονται αποφάσεις με απλή πλειοψηφία, το κράτος θα βρεθεί στο σημείο μη λειτουργικότητας και δεν θα μπορεί να δουλέψει", ανέφερε.

Ο κ. Ακιντζί είπε ότι οι 4 συναντήσεις που καθόρισαν να έχουν το επόμενο διάστημα οι ηγέτες είναι σημαντικές και σημείωσε ότι ο ρόλος των ΗΕ θα είναι πιο ενεργός, αλλά δεν αναμένουν επιδιαιτησία και συμπλήρωση των κενών όπως έγινε την εποχή του σχεδίου Ανάν.

Η κρίση μετά την τελευταία απόφαση της Βουλής, έμεινε στο παρελθόν,ανέφερε. Δεν έγινε, είπε, όπως νόμιζαν κάποιοι, ότι θα βρίσκαμε έναν τρόπο να καθυστερήσουμε τις διαπραγματεύσεις. Σε αυτό το θέμα, συνέχισε εννοώντας την απόφαση για το ενωτικό δημοψήφισμα, έγιναν θετικά βήματα και “αυτό δεν το παραβλέψαμε".

"Οι διαπραγματεύσεις ξανάρχισαν. Μπροστά μας έχουμε 4 συναντήσεις. Αυτές οι 4 συναντήσεις είναι πάρα πολύ σημαντικές. Σε αυτή τη διαδικασία τα ΗΕ θα πρέπει να είναι ακόμη πιο βοηθητικά, πιο ενεργά από άλλες φορές. Δεν περιμένουμε όμως επιδιαιτησία από τα ΗΕ, να καταθέσουν γραπτές προτάσεις στο τραπέζι, να γεμίσουν τα κενά όπως στο σχέδιο Ανάν”, ανέφερε.

Ανέφερε επίσης ότι από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντα του έχουν διεξαχθεί περισσότερες από 60 συναντήσεις ηγετών και οι διαπραγματευτές έχουν συναντηθεί περισσότερες από 100 φορές.

Ο Τ/κ ηγέτης μίλησε για "λάθος και παρατραβηγμένο τρόπο αναφορών στην ε/κ πλευρά το τελευταίο διάστημα για τα θέματα που αφορούν την λειτουργικότητα της ομοσπονδίας και την ίση μεταχείριση – όπως είπε – Τούρκων και Ελλήνων υπηκόων". Πρόσθεσε όμως ότι σε περίπτωση που υπάρξει καλή πρόθεση, αυτά τα δύο θέματα μπορούν να λυθούν.

Αναφερόμενος στο θέμα της λειτουργικότητας ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι η λειτουργικότητα κάθε κράτους είναι εκ των ων ουκ άνευ. “Αλλά σε μια ομοσπονδιακή δομή το να βρίσκονται μόνο στα (ομοσπονδιακά) όργανα εκπρόσωποι των δύο πλευρών, δεν αρκεί. Είναι σημαντικό να συμμετέχουν και στις αποφάσεις εκείνων των οργάνων”, πρόσθεσε.

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει αποτελεσματική συμμετοχή, εάν οι αποφάσεις λαμβάνονται με απλή πλειοψηφία αυτό σημαίνει ενιαίο κράτος, πρόσθεσε λέγοντας ότι ακόμα και στα ενιαία κράτη οι αντίπαλες φωνές και αντίθετες απόψεις ακούγονται.

“Όταν λέμε ότι σε κάποια όργανα πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον μια θετική ψήφος, δεν πρέπει να γίνεται αντιληπτό ως `αυτό είναι δικαίωμα βέτο`. Σημαίνει συμμετοχή στις αποφάσεις, σε αντίθετη περίπτωση δεν υπάρχει νόημα ύπαρξης των Τ/κ, θα είναι σαν βρίσκονται εκεί μόνο ως θεατές και φιγούρες. Στις ομοσπονδίες δεν γίνεται να υπάρχουν φιγούρες, υπάρχει συνεταιρισμός, υπάρχει αποτελεσματική συμμετοχή μαζί στις αποφάσεις. Άλλωστε τα κράτη γίνονται λειτουργικά με αυτόν τον τρόπο”.

Διαστρεβλώθηκε το θέμα των 4 ελευθεριών, υποστηρίζει ο Ακιντζί

Ο κ. Ακιντζί μίλησε για διαστρέβλωση της αρχής επί της οποίας προβάλλεται η ίση μεταχείριση Τούρκων και Ελλήνων υπηκόων με δηλώσεις τύπου `η τ/κ πλευρά θέλει τις 4 ελευθερίες σαν να έχει γίνει μέλος της ΕΕ η Τουρκία`. “Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Δεν μπορεί να είναι κάτι που μπορεί να ζητηθεί αυτό. Αυτό που ζητείται δεν είναι όπως αυτό που έχει μεγαλοποιηθεί”, ανέφερε ο Τ/κ ηγέτης.

Μίλησε δε για προσπάθεια της ε/κ πλευράς να καθοδηγήσει λάθος την ΕΕ σε αυτό το θέμα, λέγοντας ότι η ΕΕ σε αυτό το θέμα είχε πιο ρεαλιστική προσέγγιση από την ε/κ πλευρά. Όταν άκουσαν από τον ίδιο τί είναι αυτό που ζητείται, είπε, έγινε κατανοητό ότι πρόκειται για ένα θέμα που μπορεί να αντιμετωπισθεί στο πλαίσιο της έννοιας της ίσης αντιμετώπισης “όπως και στην εποχή πριν από μας”, αποβλέπει στην ισορροπία Τούρκων – Ελλήνων που ήρθαν στο νησί από το 1960 μέχρι σήμερα και δεν πρόκειται για τόσο μεγαλοποιημένο ζήτημα.

Το θέμα αυτό, συνέχισε, έχει αντιμετωπισθεί κατά το ήμισυ εξάλλου, στο πλαίσιο της Τελωνειακής Ένωσης Τουρκίας – ΕΕ και τα υπόλοιπα ζητήματα που μένει να αντιμετωπισθούν ήταν διαχειρίσιμα.

Ο Μουσταφά Ακιντζί επανέλαβε ότι μπορεί η ε/κ πλευρά να μην θέλει να ακούει για χρονοδιαγράμματα και ημερομηνίες, αλλά υπάρχει ένα φυσικό χρονοδιάγραμμα, αναφερόμενος στις γεωτρήσεις που εξαγγέλθηκε ότι θα γίνουν τον Ιούλιο στην κυπριακή ΑΟΖ. “Σημαίνει ότι θα γίνουν γεωτρήσεις ενώ δεν θα υπάρχει συμφωνία στην ανατολική Μεσόγειο, σημαίνει ότι και η τουρκική πλευρά θα εξωθηθεί σε παρόμοιες συμπεριφορές”, ανέφερε. Μέχρι τον Ιούλιο, είπε, πρέπει να μπορέσουν να δημιουργήσουν τις παραμέτρους μιας λύσης.

Δεν θέλουμε εντάσεις, χρειαζόμαστε μια κουλτούρα συνεργασίας, συνέχισε ο Τ/κ ηγέτης , προσθέτοντας ότι στο φυσικό πλούτο του φυσικού αερίου δικαιώματα και μερίδιο έχουν και οι δύο κοινότητες, που ωστόσο μπορούν να επωφεληθούν σε κλίμα ειρήνης και λύσης, στο πλαίσιο μιας συνεργασίας.

 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Διαβουλεύσεις Τατάρ ενόψει Νέας Υόρκης-«Μια συμφωνία χωρίς στρατιώτες και εγγυήσεις θα ήταν τρέλα»
Ενισχυμένος πάει ο ΠτΔ στη ΝΥ-«Η Ε/κ πλευρά προσέρχεται στη συνάντηση με πολύ εποικοδομητική διάθεση»
Η χώρα του «ως πάρατζει», οι ενέργειες κατόπιν επικρίσεων και η ατιμωρησία
Στο τρίγωνο Λονδίνου-Νέας Υόρκης-Βρυξελλών μεταφέρεται άμεσα και έμμεσα το Κυπριακό
Αυτή είναι η ώρα διεξαγωγής του άτυπου δείπνου στη Νέα Υόρκη
Η έκπληξη Φον ντερ Λάιεν στον ΠτΔ, οι θερμοί εναγκαλισμοί και το παραστράτημα Χριστοδουλίδη
Να σταματήσουν οι εξαγωγές όπλων που χρησιμοποιούνται στον Λίβανο και τη Γάζα, ζήτησε από την Κύπρο ο Μακρόν
Αναφορά Μητσοτάκη στη στρατηγική συνεργασία ΕΕ με Ιορδανία-«Το Κυπριακό βρήκε θέση στη διακήρυξη της MED9»
Κοινή Διακήρυξη της Συνόδου των MED9-«Κρίσιμη η συνεισφορά της Τουρκίας στην επανέναρξη των συνομιλιών»
ΠτΔ σε MED9-«H ΕΕ οφείλει να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη Μέση Ανατολή»