Η χρονιά του Χάμπου

Αν τον πεις με το πλήρες όνομά του, οι μισοί θα μειδιάσουν και οι άλλοι μισοί θα απορήσουν. Ο Χαράλαμπος Κυριάκου είναι -όχι μόνο για τον Απόλλωνα, αλλά για όλο το κυπριακό ποδόσφαιρο- ο Χάμπος. Δίχως επίθετο και με το υποκοριστικό του ονόματός του. Ως είθισται να συμβαίνει με όσους ο κόσμος αντιλαμβάνεται ως εξαιρετικά οικείους.

Πότε και πώς πρόλαβε να γίνει τόσο οικείος ένας 22χρονος ποδοσφαιριστής, ο οποίος την περασμένη πενταετία μέτρησε συνολικά μόλις 45 παιχνίδια, εκ των οποίων τα 20 στην ενδεκάδα, είναι ένα πολύ ενδιαφέρον ερώτημα.
Η απάντησή του ευρίσκεται πιθανότατα στα δύο περιστατικά που έχουν σημαδέψει περισσότερο απ’ οτιδήποτε άλλο τη μέχρι στιγμής καριέρα του: τους δύο σοβαρότατους, πανομοιότυπους τραυματισμούς του (ρήξη χιαστών) που απείλησαν -κυριολεκτικά και μεταφορικά- να του κόψουν τα πόδια.

Δεν τα κατάφεραν. Ο διεθνής μέσος ενσαρκώνει το γνωστό αξίωμα «επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς» όσο ελάχιστοι στον (ποδοσφαιρικό) τόπο μας. Ένεκα της τεράστιας κακοδαιμονίας του κέρδισε πολλές συμπάθειες. Ένεκα της άρνησης να υποταχθεί και της ατσάλινης θέλησης να επιστρέψει κέρδισε τον σεβασμό. Και ένεκα των εμφανίσεών του την τρέχουσα περίοδο με τη φανέλα του Απόλλωνα κερδίζει την αναγνώριση.
 
Από το μηδέν στην καθιέρωση
Πρωτοεμφανίστηκε στη μεγάλη κατηγορία σε ηλικία 17 ετών: στις 3 Μαρτίου 2012, πέρασε ως αλλαγή στη θέση του Χαμντανί (70’), στην εκτός έδρας ήττα του Απόλλωνα από την Αλκή με 2-1. Εκείνη την περίοδο ακολούθησαν άλλες τρεις συμμετοχές (όλες ερχόμενος από τον πάγκο).

Κάτι το νεαρό της ηλικίας και (πολύ περισσότερο) οι τραυματισμοί του έπαιξαν ρόλο, ώστε στις επόμενες τέσσερις σεζόν να παίξει μόλις το ένα τρίτο των αγώνων: 11 την περίοδο 2012/13, άλλους τόσους την περίοδο 2013/14, 10 την περίοδο 2014/15 και 9 την περίοδο 2015/16.

Η αγωνιστική έκρηξη γι’ αυτό το αδιαμφισβήτητο ταλέντο ήλθε στο τρέχον πρωτάθλημα (22 συμμετοχές, 17 ως βασικός και 1 γκολ, το πρώτο του στην κατηγορία). Οι πρώτες τρεις συμμετοχές ήταν ως αναπληρωματικός, οι τρεις επόμενες ως βασικός και ακολούθως άλλες τρεις ως αλλαγή. Από τα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου, ωστόσο, ο 22χρονος, όποτε είναι διαθέσιμος, παίζει βασικός (κατά βάση ως αμυντικός μέσος, ενίοτε όμως και ως κεντρικός αμυντικός) και βγάζει 90λεπτα.

Το σχετικό σερί του αριθμεί πλέον 14 παιχνίδια και προσπορίζει στον μεν Χάμπο την ψυχολογική αυτοπεποίθηση πως πλέον πατά γερά στα πόδια του, στους δε υπόλοιπους (συμπαίκτες, αντιπάλους, θεατές) τη βεβαιότητα πως στο πρόσωπό του το κυπριακό ποδόσφαιρο έχει χτυπήσει φλέβα χρυσού.