Οριακά κέρδισε το στοίχημα ο Ερντογάν - Διχασμένη η Τουρκία

Με καταμετρημένο το 99,45% των ψήφων, ο Ερντογάν κέρδισε το στοίχημα του δημοψηφίσματος, οριακά, με το «ναι» να επικρατεί του «όχι» σε ένα ποσοστό 51,37%, ανοίγοντας πλέον το δρόμο για τη συνταγματική αναθεώρηση που θα μετατρέψει το κοινοβουλευτικό σύστημα στην Τουρκία σε προεδρικό και θα δώσει στον Ερντογάν τις πολυπόθητες υπερεξουσίες. Το ποσοστό συμμετοχής έφτασε το 86,28%.
  
Οι κάλπες στην Τουρκία, έκλεισαν στις 17.00 ακριβώς και στην ψηφοφορία, που σε 32 ανατολικές επαρχίες έληξε μια ώρα νωρίτερα, είχαν δικαίωμα ψήφου περίπου 55 εκατομμύρια άνθρωποι σε σύνολο 81 επαρχιών. Οι Τούρκοι που ζουν στο εξωτερικό είχαν ήδη ψηφίσει τις προηγούμενες ημέρες στα κατά τόπους προξενεία ή εκλογικά τμήματα. 
 
Η επαναφορά θανατικής ποινής στο διάγγελμα Ερντογάν
 
Για άλλη μια φορά βλέπουμε ότι ο τουρκικός λαός έδειξε ωριμότητα και ενέκρινε τη συνταγματική μεταρρύθμιση που πρότεινε το κοινοβούλιο είπε στο διάγγελμά του μετά τη νίκη, ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. Ο Ερντογάν μίλησε για μια ιστορική απόφαση που έλαβε ο τουρκικός λαός κι ότι η μεταρρύθμιση αυτή είναι η σημαντικότερη στην ιστορία της Τουρκίας. Ο Ερντογάν ανέφερε επίσης ότι όλα τα άρθρα της συνταγματικής αναθεώρησης θα τεθούν άμεσα σε ισχύ, ορισμένα θα τεθούν σε ισχύ το Νοέμβριο του 2019. Όλοι πρέπει να σεβαστούν την απόφαση του έθνους μας, ειδικά οι σύμμαχοί μας, ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Τούρκος πρόεδρος.
 
Θα συζητήσω αμέσως το ζήτημα της επαναφοράς της θανατικής ποινής με τον πρωθυπουργό Γιλντιρίμ και τον ηγέτη του εθνικιστικού κόμματος Μπαχτσελί, είπε επίσης ο Ερντογάν ενώπιον των υποστηρικτών του στην Κωνσταντινούπολη. Εάν η αντιπολίτευση στηρίξει την επαναφορά της θανατικής ποινής "εγώ τότε θα εγκρίνω" αυτό το μέτρο, υπογράμμισε. Εάν δεν το κάνει "τότε θα οργανώσουμε ένα νέο δημοψήφισμα", κατέληξε ο ίδιος.
 
Γιλντιρίμ: Νέα σελίδα στην ιστορία της Τουρκίας
 
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε από την πλευρά του, ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που διεξήχθη σήμερα στην Τουρκία είναι η καλύτερη απάντηση σε εκείνους που βρίσκονται πίσω από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου στην Τουρκία. Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, το αποτέλεσμα υπέρ του "ναι" είναι η καλύτερη απάντηση στους Κούρδους αυτονομιστές και όλες τις ξένες δυνάμεις που είναι εχθρικά διακείμενες προς την Τουρκία. Μιλώντας από τα κεντρικά του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην Άγκυρα, ενώπιον πλήθους υποστηρικτών, ο Γιλντιρίμ τόνισε ότι τώρα θα προχωρήσει στις απαραίτητες προετοιμασίες για τη διεξαγωγή εκλογών το 2019.
 
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας είπε ακόμη ενώπιον πλήθους υποστηρικτών και του προέδρου Ερντογάν ότι "είμαστε ένα Έθνος", αναφερόμενος στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που διεξήχθη σήμερα. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα ανεπίσημα αποτελέσματα δείχνουν ότι το "ναι" προηγείται έναντι του "όχι". Ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης επισήμανε ότι η Τουρκία ανοίγει μια νέα σελίδα στη δημοκρατική της ιστορία και υπογράμμισε ότι ο τελευταίος λόγος ανήκει στο Έθνος και το Έθνος είπε "ναι" στη συνταγματική αναθεώρηση.
 
Με μωβ οι επαρχίες στις οποίες επικράτησε το "όχι" και με πορτοκαλί εκεί που επικράτησε το "ναι".
 
Αδιαμφισβήτητο επιτυχημένο επίτευγμα, είπε ο Μπαχτσελί
 
Ο ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί δήλωσε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που διεξήχθη σήμερα στην Τουρκία συνιστά ένα "αδιαμφισβήτητο επιτυχημένο επίτευγμα". Επιπλέον επισήμανε ότι όλοι πρέπει να σεβαστούν το αποτέλεσμα του σημερινού δημοψηφίσματος.
 
Επανακαταμέτρηση ζητά η αντιπολίτευση
 
Το δημοψήφισμα έγινε κάτω από "άνισες συνθήκες" και οι υποστηρικτές του ΝΑΙ ξεπέρασαν τα όρια του νόμου, ανέφερε στο διάγγελμά του ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, εν μέσω κατηγοριών για νοθεία.
 
Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Τουρκία κατήγγειλαν ότι διαπράχθηκε «νοθεία» στο κρίσιμο δημοψήφισμα.
 
Ο Μπουλέντ Τεζτζάν, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος CHP κατήγγειλε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN-Türk μια «παράβαση» μετά την απόφαση της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής (YSK) να θεωρήσει έγκυρα τα ψηφοδέλτια που δεν έφεραν την επίσημη σφραγίδα.
 
Την ίδια ώρα το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών HDP γνωστοποίησε στο Twitter ότι θα ζητήσει την επανακαμέτρηση των ψήφων που προήλθαν από τα «δύο τρίτα» των καλπών. O εκπρόσωπος τύπου του HDP δήλωσε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Τουρκία είναι μια σαφής ένδειξη ότι η τουρκική κοινωνία είναι διχασμένη. Ο αξιωματούχος επισήμανε επίσης ότι το γεγονός ότι το δημοψήφισμα διεξήχθη ενώ οι ηγέτες του κόμματός του βρίσκονται στην φυλακή και η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης επισκιάζουν τη νομιμότητα της ψηφοφορίας. Άλλωστε, όπως τονίζεται από το κόμμα, τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος δεν είναι οριστικά έως την εξέταση των ενστάσεων που θα υποβληθούν ενώπιον της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής. Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται το φιλοκουρδικό κόμμα, το ποσοστό νοθείας κυμαίνεται σε 3-4%.
 
Γερμανός ΥΠΕΞ: Η πικρή εκστρατεία ευτυχώς τελείωσε

Στην Ευρώπη, τώρα, και συγκεκριμένα στην Γερμανία, ο υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε σήμερα ότι είναι καλό που η προεκλογική εκστρατεία για το τουρκικό δημοψήφισμα πλέον τελείωσε και προέτρεψε τους πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι, την ώρα που το "ναι" προηγείται έναντι του "όχι". "Φαίνεται πως το αποτέλεσμα θα είναι αμφίρροπο, όπως αναμενόταν. Όποιο κι αν είναι τελικά το αποτέλεσμα της ψήφου των Τούρκων πολιτών, θα ήταν καλό να παραμείνουμε ψύχραιμοι και να προχωρήσουμε με λογικό και συνετό τρόπο" επισήμανε ο Γκάμπριελ σε μια ανακοίνωση. "Είναι καλό που η προεκλογική εκστρατεία, που διεξήχθη σε τόσο πικρό κλίμα, ακόμα κι εδώ στη Γερμανία, έχει πλέον τελειώσει" υπογράμμισε ο Γερμανός ΥΠΕΞ.
 
Πανηγυρισμοί και... κατσαρόλες
 
Πανηγυρισμοί υποστηρικτών του "ναι" μετά το αποτέλεσμα και από την άλλη, οι οπαδοί του “όχι” σε αρκετές συνοικίες της Κωνσταντινούπολης βγήκαν στα παράθυρα των κτιρίων τους κι άρχισαν να χτυπάνε κατσαρόλες και τηγάνια ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το αποτέλεσμα. Οι κάτοικοι διαμαρτυρήθηκαν σε τουλάχιστον 4 συνοικίες της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ενώ σε βίντεο και φωτογραφίες που αναρτήθηκαν από χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης διακρίνονται επίσης μικρές ομάδες διαδηλωτών να κυκλοφορούν σε κάποιους δρόμους της πόλης.
 

Δειτε Επισης

Το Ισραήλ ετοιμάζεται να πλήξει στόχους της Χεζμπολάχ στην Μπεκάα-«Βαθαίνουμε τις επιθέσεις στον Λίβανο»
Νεκρός έφηβος στη Βρετανία που δέχτηκε επίθεση με μαχαίρι στη μέση του δρόμου
Ε. Μακρόν: Να ξανασκεφτούμε τη σχέση μας με τη Ρωσία μετά τον πόλεμο
Τουλάχιστον δέκα νεκροί από ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα-Πλημμύρισαν αυτοσχέδιοι καταυλισμοί
Απήχθη στα έξι του ενώ έπαιζε με τον αδελφό του-Βρέθηκε ζωντανός 70 χρόνια μετά
Ξεκινάει η δίκη για τον φόνο της φοιτήτριας Τζούλια Τσεκετίν με 70 μαχαιριές από τον 22χρονο φίλο της
Ευρωπαϊκό «μπλόκο» σε εισαγόμενα αγροτικά προϊόντα με υπολείμματα φυτοφαρμάκων
ΒΙΝΤΕΟ: Δρόμοι έγιναν ποτάμια από ξαφνική νεροποντή στις Κάννες
Ισραηλινή επίθεση κοντά στη Βηρυτό-Καλούν τους κατοίκους να μείνουν μακριά από θέσεις της Χεζμπολάχ
Αποζημίωση μαμούθ σε νταντά από την Κολομβία-Το αφεντικό της την κατέγραφε με κρυφή κάμερα