Η ΟΕΒ ανταποκρίθηκε στο δημόσιο διάλογο της ΡΑΕΚ

Σχόλια, θέσεις και παρατηρήσεις κατέθεσε η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων στη ΡΑΕΚ ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα της Ρυθμιστικής Αρχής για δημόσιο διάλογο αναφορικά με το προσχέδιο απόφασης της Ρυθμιστικής Αρχής για άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού.
 
Σε επιστολή που απέστειλε τις τελευταίες μέρες η ΟΕΒ στη ΡΑΕΚ, πριν εκπνεύσει η προθεσμία της δημόσιας διαβούλευσης (18 Απριλίου 2017) καταθέτει τα σχόλια της.
 
Μεταξύ άλλων η ΟΕΒ επισημαίνει ότι για να είναι εφικτή η εφαρμογή της μεταβατικής λύσης σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να τροχοδρομηθεί η ανεξαρτησία του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου ΔΣΜΚ ενώ επισημαίνει ότι οι απαραίτητες ρυθμίσεις θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα γίνουν πριν από την 1/9/2017.
 
Σε άλλο σημείο της επιστολής της ΟΕΒ σημειώνεται ότι η ΡΑΕΚ δεν έχει διευκρινίσει κατά πόσο ο Προμηθευτής θα καταβάλλει τα τέλη δικτύου που περιλαμβάνουν και τις απώλειες, ενώ, σε άλλο σημείο παρατηρεί πως δεν έχουν κοινοποιηθεί τα αποτελέσματα των δύο τεχνικών εκθέσεων του ΑΠΘ, παρά μόνο γίνεται αναφορά σε αυτές.
 
Η ΟΕΒ παρατηρεί ακόμα ότι στην ρυθμιστική απόφαση αναφέρεται πως ο «συμμετέχων» μπορεί να συμμετέχει στην αγορά χονδρικής μόνο εάν κατέχει «άδεια παραγωγής», ωστόσο, επισημαίνει, δεν διευκρινίζεται κατά πόσο αυτή η άδεια αφορά άδεια λειτουργίας ή άδεια κατασκευής, έχοντας υπόψη ότι ακόμα και το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την έκδοση των δύο αυτών αδειών, είναι διαφορετικό. 
 
Η Ομοσπονδία ζητά ακόμα να διασαφηνιστεί η συμμετοχή των μονάδων ΑΠΕ-Η στη μεταβατική λύση και συγκεκριμένα κατά πόσον θα απαιτείται η υποβολή μηνιαίων προβλέψεων.
 
Από τις παρατηρήσεις τις ΟΕΒ φαίνεται ότι στο προσχέδιο της ρυθμιστικής απόφασης υπάρχουν κενά και συγκεκριμένα:
  • Δεν καθορίζεται το κατώτατο όριο καθαρής ονομαστικής ισχύος του παραγωγού.
  • Δεν προσδιορίζεται το κατώτατο όριο ισχύος του προμηθευτή, ούτε η μονάδα μέτρησης του (π.χ. kVA). Για το ζήτημα αυτό η ΟΕΒ προτείνει ως κατώτατο όριο το 1 MW.
  • Δεν καθορίζεται το ποσοστό ανοχής, ούτε το πως θα αντιμετωπίζεται ο παραγωγός που θα ξεπεράσει το ποσοστό ανοχής (π.χ. αν θα υπάρξει επίπτωση (πέναλτι) και αν ναι ποιο θα είναι). Για το θέμα αυτό η ΟΕΒ προτείνει όπως για τους παραγωγούς ΑΠΕ-Η να υπάρχει ποσοστό ανοχής ίσο με 20%.
  • Δεν καθορίζεται ο τρόπος αντιμετώπισης των περιπτώσεων που οι Προμηθευτές δεν θα εκτελέσουν μία διαδικασία πρόβλεψης.
  • Δεν καθορίζεται ο τρόπος υπολογισμού του κόστους αποφυγής της θερμικής παραγωγής. Για το ζήτημα αυτό η ΟΕΒ υποδεικνύει ότι το κόστος αποφυγής της θερμικής παραγωγής θα πρέπει να υπολογίζεται και αναπροσαρμόζεται σε μηνιαία βάση.
  • Δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί η διατίμηση Δ-ΠΠ για εκκαθαρίσεις συμβολαίων ενέργειας, γιατί περιλαμβάνει και άλλα κόστη.
 
 
Η ΟΕΒ με την επιστολή της ζητά και άλλες διευκρινήσεις ενώ τέλος υποδεικνύει ότι οι παραγωγοί και οι προμηθευτές θα πρέπει να μπορούν να είναι ίδιες νομικές οντότητες.
 
Διαβάστε το προσχέδιο της ρυθμιστικής απόφασης της ΡΑΕΚ για τη μεταβατική ρύθμιση στην αγορά ηλεκτρισμού εδώ.