Οι φλαούνες της γιαγιάς Σούλλας

Έχει την τιμητική της κάθε Πάσχα και συνήθως οι οικοκυρές ξεκινούν να ζυμώνουν από νωρίς... 

Η φλαούνα είναι το χαρακτηριστικότερο πασχαλινό έδεσμα που παρασκευάζεται και καταναλώνεται σχεδόν σε όλα τα νοικοκυριά της Κύπρου.
 
Η γέμισή της, ο φωκός όπως λέγεται, ετοιμάζεται 4-5 ώρες νωρίτερα ή από το προηγούμενο βράδυ. Ζυμώνεται με παραδοσιακό προζύμι, αυγά και τυρί, ενώ προαιρετικά προστίθενται σταφιδάκια.  
 
Στα χωριά της Πάφου παρασκευάζονται οι επονομαζόμενες Πασκιές -που είναι στρογγυλές φλαούνες, περίπου στο μέγεθος μιας παλάμης, και η γέμισή τους είναι με κομματάκια κρέατος συνήθως τηγανισμένου με μπαχαρικά.
 
Σύμφωνα με Κύπριους μελετητές, πρόγονος της φλαούνας θεωρείται η "παλάθη". Τι είναι όμως η Παλάθη;
 
Είναι η αρχαιοελληνική πίτα με σύκα.
 
Η αρχαία ελληνική παλάθη προσφερόταν στα παιδιά που τριγύριζαν κι έψαλλαν στα σπίτια, για να καλωσορίσουν τα χελιδόνια και κατ' επέκταση την άνοιξη.
 
Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι και πρόσφατα ακόμη η φλαούνα προσφερόταν επίσης ως φιλοδώρημα στα παιδιά ή και σε μεγάλους που τριγύριζαν στα σπίτια για ν' αναγγείλουν τραγουδώντας την Ανάσταση του Χριστού ή και να ξυπνήσουν τους νοικοκυραίους για να πάνε στην εκκλησία το βράδυ της Ανάστασης.
 
Το HealthNews συνάντησε την Λειτουργό Συνεδρίων(Τμήμα Συνεδρίων) της ΙΜΗ , Σότια Παντελίδου, η οποία μοιράστηκε μαζί μας μια συνταγή που πέρασε από γενιά σε γενιά...
 
Οι φλαούνες της γιαγιάς Σούλας, 
 
Υλικά για 12 φλαούνες μέτριου μεγέθους

Γέμιση φλαούνας:
 
  • 1 κιλό τυρί πρόβιο
  • 1 χαλούμι σκληρό
  • 200γρ κασκαβάλι του πίττα
  • 170γρ προζύμι
  • 1+1/2 ποτήρι σταφιδάκια (μπορείς και λιγότερα, ανάλογα με το γούστο)
  • 10 κόκκους μαχλέπι
  • 10 κόκκους μαστίχα
  • Δυόσμο φρέσκο
  • Γύρω στα 10 αυγά – ανάλογα από το μέγεθος τους
 
**Η ζύμη μας πρέπει να είναι κάπως σφικτή

Για το φύλλο:
 
  • 1 κιλό σιταρένιο αλεύρι – πράσινο του Μιτσίδη
  • 200γρ χλιαρό γάλα
  • 4 αυγά
  • 1 κουταλάκι baking powder
  • Λίγο μαχλέπι
  • Λίγο μαστίχα
  • 125γρ βούτυρο spry
  • 1 κουτάλι ζάχαρη (προαιρετικά)
 
Εκτέλεση:
 
  • Αφού ζυμώσουμε τη γέμιση την αφήνουμε 3-4 ώρες για να μπει
  • Ανοίγουμε πιττούλες στρογγυλές μέτριου μεγέθους
  • Γεμίζουμε με τη γέμιση και σταυρώνουμε
  • Αλείφουμε με αυγό και σησάμι
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 50 λεπτά στους 180 βαθμούς   
 
 
Καλή Ανάσταση σε όλους