Οι φλαούνες της γιαγιάς Σούλλας
09:21 - 14 Απριλίου 2017
Έχει την τιμητική της κάθε Πάσχα και συνήθως οι οικοκυρές ξεκινούν να ζυμώνουν από νωρίς...
Η φλαούνα είναι το χαρακτηριστικότερο πασχαλινό έδεσμα που παρασκευάζεται και καταναλώνεται σχεδόν σε όλα τα νοικοκυριά της Κύπρου.
Η γέμισή της, ο φωκός όπως λέγεται, ετοιμάζεται 4-5 ώρες νωρίτερα ή από το προηγούμενο βράδυ. Ζυμώνεται με παραδοσιακό προζύμι, αυγά και τυρί, ενώ προαιρετικά προστίθενται σταφιδάκια.
Στα χωριά της Πάφου παρασκευάζονται οι επονομαζόμενες Πασκιές -που είναι στρογγυλές φλαούνες, περίπου στο μέγεθος μιας παλάμης, και η γέμισή τους είναι με κομματάκια κρέατος συνήθως τηγανισμένου με μπαχαρικά.
Σύμφωνα με Κύπριους μελετητές, πρόγονος της φλαούνας θεωρείται η "παλάθη". Τι είναι όμως η Παλάθη;
Είναι η αρχαιοελληνική πίτα με σύκα.
Η αρχαία ελληνική παλάθη προσφερόταν στα παιδιά που τριγύριζαν κι έψαλλαν στα σπίτια, για να καλωσορίσουν τα χελιδόνια και κατ' επέκταση την άνοιξη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι και πρόσφατα ακόμη η φλαούνα προσφερόταν επίσης ως φιλοδώρημα στα παιδιά ή και σε μεγάλους που τριγύριζαν στα σπίτια για ν' αναγγείλουν τραγουδώντας την Ανάσταση του Χριστού ή και να ξυπνήσουν τους νοικοκυραίους για να πάνε στην εκκλησία το βράδυ της Ανάστασης.
Το HealthNews συνάντησε την Λειτουργό Συνεδρίων(Τμήμα Συνεδρίων) της ΙΜΗ , Σότια Παντελίδου, η οποία μοιράστηκε μαζί μας μια συνταγή που πέρασε από γενιά σε γενιά...
Οι φλαούνες της γιαγιάς Σούλας,
Υλικά για 12 φλαούνες μέτριου μεγέθους
Γέμιση φλαούνας:
- 1 κιλό τυρί πρόβιο
- 1 χαλούμι σκληρό
- 200γρ κασκαβάλι του πίττα
- 170γρ προζύμι
- 1+1/2 ποτήρι σταφιδάκια (μπορείς και λιγότερα, ανάλογα με το γούστο)
- 10 κόκκους μαχλέπι
- 10 κόκκους μαστίχα
- Δυόσμο φρέσκο
- Γύρω στα 10 αυγά – ανάλογα από το μέγεθος τους
**Η ζύμη μας πρέπει να είναι κάπως σφικτή
Για το φύλλο:
- 1 κιλό σιταρένιο αλεύρι – πράσινο του Μιτσίδη
- 200γρ χλιαρό γάλα
- 4 αυγά
- 1 κουταλάκι baking powder
- Λίγο μαχλέπι
- Λίγο μαστίχα
- 125γρ βούτυρο spry
- 1 κουτάλι ζάχαρη (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
- Αφού ζυμώσουμε τη γέμιση την αφήνουμε 3-4 ώρες για να μπει
- Ανοίγουμε πιττούλες στρογγυλές μέτριου μεγέθους
- Γεμίζουμε με τη γέμιση και σταυρώνουμε
- Αλείφουμε με αυγό και σησάμι
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 50 λεπτά στους 180 βαθμούς
Καλή Ανάσταση σε όλους