Εξεταστική επιτροπή για τα σκάνδαλα στην υγεία αποφάσισε η Βουλή των Ελλήνων
07:22 - 13 Απριλίου 2017
Τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής προς εξέταση τυχόν ευθυνών των κυβερνήσεων από το 1997 έως και το 2004 για ενδεχόμενες ατασθαλίες ή και σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας αποφάσισε χθες η Βουλή των Ελλήνων, με τις ψήφους του κυβερνητικού συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που κατέθεσε και την σχετική εισήγηση.
Το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ήταν και εκείνο υπέρ του «να εξεταστούν όλα τα σχετικά με την Υγεία», αρκεί η προς εξέταση περίοδος να επεκταθεί μέχρι και σήμερα. Όμως, η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας δεν συγκέντρωσε τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων (δεδομένου ότι όλη η κυβερνητική παράταξη καταψήφισε), και επομένως δεν πέρασε.
Και η δύο προτάσεις υπερψηφίστηκαν πάντως από το ΚΚΕ, την Χρυσή Αυγή και το Ποτάμι. «Παρών» ψήφισαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) και της Ένωσης Κεντρώων.
Στην ομιλία του ο Ελληνας Πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στην αρνητική, όπως είπε, στάση που τήρησε η αντιπολίτευση απέναντι «στις υπεράνθρωπες προσπάθειες της κυβέρνησης να βγάλει τον τόπο από την κρίση», και στη συνέχεια, όσον αφορά το υπό συζήτηση ζήτημα που αφορούσε την Υγεία, τόνισε: «Νομίζω ότι η λέξη «πάρτι» είναι πολύ μετριοπαθής, για να περιγράψει αυτό που έχει συμβεί στον χώρο της δημόσιας υγείας επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας. Είναι μια συνειδητή πρακτική που λεηλάτησε το δημόσιο συμφέρον και έφερε τεράστια ζημιά στα ασφαλιστικά ταμεία. Και βεβαίως, εξασφάλισε τεράστια οφέλη για κυκλώματα ισχυρών οικονομικών συμφερόντων. Είναι μια πολιτική που είναι δύσκολο να αποδοθεί σε άγνοια σε αμέλεια ή έστω σε ανικανότητα κυβερνώντων, καθώς αφορά υποθέσεις για τις οποίες έχει βουίξει ο τόπος εδώ και χρόνια».
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως σήμερα «η Υγεία είναι σε χειρότερη κατάσταση από ποτέ χάρη στις πολιτικές της κυβέρνησης», και τόνισε προς την πλευρά της πλειοψηφίας πως «δεν έχετε τίποτε άλλο να δώσετε, είστε κυβέρνηση σε αποδρομή, η χώρα έχει ανάγκη από αξιόπιστο πρωθυπουργό, όχι από σκηνοθέτη τυφλών συγκρούσεων, χρειάζεται ένα εργοτάξιο για το αύριο αντί για ένα απέραντο δικαστήριο για το χθες».
Η Εξεταστική Επιτροπή θα αποτελείται από 23 βουλευτές, έχει προθεσμία έως τρεις μήνες από την συγκρότησή της προκειμένου να παραδώσει πόρισμα.