Ο χαλβάς ,με την Μαρία Θεμιστοκλέους και οι ιδιότητές του
09:52 - 12 Απριλίου 2017
Αγαπημένο γλυκό όλων μας, ο σιμιγδαλένιος χαλβάς είναι πάντα επίκαιρος και δεν λείπει από το τραπέζι σε γιορτές, νηστείες, εκδηλώσεις χαράς, ακόμα και σε πιο "λυπηρές" περιπτώσεις.
Αυτές τις ημέρες της Αγίας Βδομάδας ο χαλβάς αποτελεί για πολλούς μια λύση γλυκιάς και χορταστικής συνάμα απόλαυσης
Εκτός από την μοναδική του γεύση, αξιοσημείωτη είναι και η διατροφική του αξία
Ο σιμιγδαλένιος χαλβάς είναι:
Ιδανικός σε περιπτώσεις χορτοφαγίας και νηστείας, χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας (από το σιμιγδάλι).
Καλή πηγή φωσφόρου, με αποτέλεσμα ο χαλβάς να συμμετέχει στο σχηματισμό των δοντιών, των οστών, καθώς και σε διάφορες μεταβολικές διεργασίες.
Ιδανικός για άτομα με υπέρταση: Ο χαλβάς έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, το οποίο αυξάνει την αρτηριακή πίεση.
Πλούσιος σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες ενισχύουν την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, την πνευματική διαύγεια, μνήμη και το μεταβολισμό.
Σιμιγδάλι: Το βασικό συστατικό του σιμιγδαλένιου χαλβά. Το σιμιγδάλι έχει πολύ μικρή περιεκτικότητα σε λιπαρά και χοληστερόλη, ενώ είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες και περιέχει ικανοποιητική ποσότητα πρωτεΐνης (γλουτένη). Επίσης, είναι καλή πηγή φωσφόρου, κάποιες από τις κύριες δράσεις του οποίου είναι ο σχηματισμός των δοντιών και των οστών, καθώς και η συμμετοχή του σε διάφορες μεταβολικές διεργασίες.
Η Μαρία Θεμιστοκλέους από την Αρχισυνταξία κειμένων(Τμήμα Media) της ΙΜΗ, πολύ γνωστή σε όσους την ξέρουν για τον πεντανόσιμο χαλβά της, μας παρουσιάζει την συνταγή, νόστιμη, νηστίσιμη και πολύ θρεπτική.
Υλικά
- Μισό φλιτζάνι λάδι
- Δυο φλιτζάνια σιμιγδάλι
- Ενάμισι φλιτζάνι ζάχαρη
- Τέσσερα φλιτζάνια νερό
- Λίγη βανίλια σε σκόνη
- Ροδόσταγμα
- Κανέλα σε πέντε κομματάκια και αλεσμένη
- Αμύγδαλα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Για το σιρόπι ρίχνουμε σε μικρή κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη, το ροδόσταγμα και τα κομματάκια της κανέλας. Τη βάζουμε στη φωτιά και αφήνουμε για δέκα, περίπου, λεπτά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Ενόσω ετοιμάζεται το σιρόπι, σε άλλη κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι με τα αμύγδαλα, τα οποία προηγουμένως έχουμε ασπρίσει και κόψει και τα βάζουμε στη φωτιά για να καβουρδιστούν ελαφρώς.
Ρίχνουμε ακολούθως το σιμιγδάλι, για να καβουρδιστεί επίσης ελαφρώς, καθώς και τη βανίλια.
Μόλις ετοιμαστεί το σιρόπι βγάζουμε τα κομματάκια της κανέλας και το ρίχνουμε ζεστό στην κατσαρόλα με το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινο κουτάλι.
Όταν το μείγμα ξεκολλάει από την κατσαρόλα και μπορούμε να δούμε τον πάτο της καλά καθώς ανακατεύουμε, θα πει ότι ο χαλβάς μας είναι έτοιμος.
Αδειάζουμε τον χαλβά σε φόρμα ενόσω είναι ζεστός.
Όταν κρυώσει τον βγάζουμε από τη φόρμα αναποδογυρίζοντάς την, ρίχνουμε επάνω σκόνη κανέλας και διακοσμούμε, αν θέλουμε, με αμύγδαλα που προηγουμένως έχουμε ασπρίσει και καβουρδίσει.
*TIPS
Κάποια φαγητά ή γλυκά, τα έχουμε ως σπεσιαλιτές μας, τα έχουμε φτιάξει όχι μία άλλα δεκάδες και βάλε φορές και έτσι μπορούμε με σιγουριά να πειραματιστούμε με αυτά προσθαφαιρώντας υλικά και δίνοντας το στίγμα μας σε αυτά.
Η Μαρία Θεμιστοκλέους, μας εκμυστηρεύτηκε ότι χαλβά έφτιαξε για πρώτη φορά στο μάθημα των οικοκυρικών στο δημοτικό με τη συγκεκριμένη συνταγή, την οποία έχει μεταγενέστερα τροποποιήσει, με προσθήκες, όπως, η βανίλια και τα αμύγδαλα.
Επίσης, έχει μειώσει την ποσότητα της ζάχαρης από τα δυο φλιτζάνια στο ενάμισι και του λαδιού από το ένα φλιτζάνι στο μισό.
Καλή επιτυχία