Δεν αλλάζει ο προγραμματισμός για έρευνες και γεωτρήσεις

Απάντηση στις προειδοποιήσεις του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για ενδεχόμενες εντάσεις στην περιοχή εξαιτίας των ερευνών και γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ έδωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.
 
Μιλώντας στο κρατικό κανάλι και απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με ανησυχίες της Ε/κ πλευράς για πιθανές εντάσεις που θα προκύψουν με την έναρξη των γεωτρήσεων (π.χ. TOTAL τον Ιούνιο), ο κ. Κασουλίδης είπε:
 
«Πάντοτε υπάρχουν ανησυχίες για πιθανές εντάσεις. Ορισμένα πράγματα όμως δεν μπορούν να αποφευχθούν. Υπάρχουν συμβόλαια με εταιρίες και οι εταιρίες αποφασίζουν τον χρόνο και προγραμματίζουν να προχωρήσουν σε γεωτρήσεις. Αυτές οι εταιρίες αποφάσισαν και δεσμεύτηκαν απέναντί μας ότι θα είναι τον Ιούλιο». 
 
Συνεχίζοντας ο κ. Κασουλίδης επεσήμανε πως «εξαρτάται και από τον κ. Ακιντζί αν θα υπάρξουν εντάσεις ή όχι».
 
«Γνωρίζει πολύ καλά ότι όσο πιο γρήγορα ανακαλυφθούν νέα κοιτάσματα υδρογονανθράκων τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσουν τα χρόνια που ακολουθούν να φτάσουμε στο σημείο των εσόδων» συμπλήρωσε ο ΥΠΕΞ προσθέτοντας ότι «γνωρίζει ότι θα επωφεληθούν όλοι οι Κύπριοι και ιδιαίτερα μετά από μια λύση του Κυπριακού που θα βοηθήσει πάρα πολύ για το μέλλον μας».
 
«Εξαρτάται και από τον ίδιο τι θα γίνει εκείνη την εποχή αν ξεκινήσει η διαδικασία των γεωτρήσεων» τόνισε ο κ. Κασουλίδης υπενθυμίζοντας πως «όταν ήρθε το Μπαρμπαρός κατά τη διάρκεια των γεωτρήσεων της ΕΝΙ στο οικόπεδο 9, η δήλωση που γινόταν κατ’ επανάληψη από την Τουρκία ήταν ότι έρχεται επειδή καταστρατηγούνται τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων και κατόπιν αιτήματος του ψευδοκράτους».
 
«Επομένως» υπέδειξε «πρέπει να γνωρίζουν και οι ίδιοι οι Τουρκοκύπριοι ότι θα φέρουν και αυτοί την ευθύνη για το τι θα συνέβαινε τότε».
 
Καταλήγοντας ο κ. Κασουλίδης επανέλαβε ότι «δεν μπορεί να αλλάξει ο προγραμματισμός, διότι διαφορετικά είναι σαν να μην υπάρχουν υδρογονάνθρακες στο βυθό της θάλασσας της ανατολικής Μεσογείου και δεν γίνεται αυτό το αγαθό που είναι πολύτιμο και προς όφελος όλων των Κυπρίων να καθυστερεί επειδή καθυστερεί η πρόοδος στη λύση του Κυπριακού».