Πιθανό χάκινγκ στη διαδικασία εγγραφής ψηφοφόρων για το δημοψήφισμα του Brexit
13:45 - 12 Απριλίου 2017
Έκθεση των μελών της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης και Συνταγματικών Υποθέσεων της βρετανικής Βουλής των Κοινοτήτων επισημαίνει ως πιθανή αιτία για την προσωρινή παύση λειτουργίας του κυβερνητικού ιστότοπου εγγραφής των ψηφοφόρων για το δημοψήφισμα του Brexit την ηλεκτρονική επίθεση από ξένους χάκερς.
Ο ιστότοπος είχε εμφανίσει προβλήματα και τελικά είχε τεθεί εκτός λειτουργίας λίγες ώρες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας εγγραφής πέρυσι τον Ιούνιο. Η κυβέρνηση είχε υποχρεωθεί να περάσει έκτακτο νομοθέτημα παράτασης της διαδικασίας εγγραφής. Το τεχνικό πρόβλημα είχε επισήμως αποδοθεί σε υπερβολική κίνηση, καθώς πλήθος ψηφοφόρων μπήκαν στη διαδικασία εγγραφής την τελευταία στιγμή.
Ωστόσο, η έκθεση των βουλευτών αναφέρει ότι το τεχνικό πρόβλημα παρουσίαζε ενδείξεις εξωτερικής παρεμβολής και συγκεκριμένα επίθεσης «διανεμημένης άρνησης υπηρεσίας», δηλαδή προσβολής του συστήματος με στοχευμένο ιό.
Αν και η κοινοβουλευτική επιτροπή δεν προσδιορίζει ποιος μπορεί να βρισκόταν πίσω από μια τέτοια επίθεση στον κυβερνοχώρο, στην έκθεση σημειώνεται ότι Ρωσία και Κίνα έχουν χρησιμοποιήσει μία προσέγγιση σε άλλα περιστατικά χάκινγκ «βασισμένη σε μια κατανόηση της ψυχολογίας της μάζας και του πώς να εκμεταλλεύονται μεμονωμένα άτομα».
Ο Πρόεδρος της επιτροπής, βουλευτής των Συντηρητικών Μπέρναρντ Τζένκιν, δήλωσε ότι η επίθεση από χάκερς δεν μπορεί να αποκλειστεί, καθώς υπάρχουν παραδείγματα άλλων χωρών που υπέστησαν επιθέσεις στον κυβερνοχώρο κατά τη διάρκεια εκλογικών διαδικασιών.
Παρά το πόρισμα της κοινοβουλευτικής επιτροπής, ωστόσο, εκπρόσωπος της κυβέρνησης απέρριψε τη θεωρία, επαναλαμβάνοντας ότι το τεχνικό πρόβλημα δεν οφειλόταν σε τίποτα περισσότερο από την υπερβολικά μεγάλη ταυτόχρονη πρόσβαση χρηστών.
Οι βουλευτές αναφέρουν ούτως ή άλλως στην έκθεσή τους ότι το τεχνικό πρόβλημα και η παράταση εγγραφής δεν επηρέασαν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Καλούν δε την κυβέρνηση και τις αρχές ασφαλείας να έχουν αυξημένη επιφυλακή για το ενδεχόμενο επιθέσεων από χάκερς κατά τη διάρκεια μελλοντικών εκλογικών διαδικασιών.
Σε άλλο σημείο της έκθεσης η κοινοβουλευτική επιτροπή επικρίνει τον τέως Πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον για την απόφασή του να παραιτηθεί την επομένη της ήττας του στο δημοψήφισμα για το Brexit.
Όπως σημειώνεται, στο μέλλον οι ηγέτες που προκηρύσσουν δημοψηφίσματα θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να παραμένουν στη θέση τους σε περίπτωση ήττας και να εφαρμόζουν τη λαϊκή βούληση.
«Δεν υπήρχε σωστός σχεδιασμός για την περίπτωση ψήφου υπέρ της εξόδου, επομένως το δημοψήφισμα για την ΕΕ άνοιξε πολλές νέες αντιδικίες και άφησε κατεστραμμένη την αξιοπιστία του Πρωθυπουργού», συμπληρώνει η κοινοβουλευτική έκθεση.
Πηγή: ΚΥΠΕ