Νέες “φουρτούνες” στο λιμάνι Λεμεσού

Σε καταγγελία προς την Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού κατά της διαχειρίστριας εταιρείας του λιμανιού Λεμεσού Eurogate για παράνομες, αυθαίρετες και μη εγκεκριμένες από το κράτος χρεώσεις προχώρησε σήμερα ο Σύνδεσμος Ναυτικών Πρακτόρων Κύπρου.
 
Με επιστολή του ο Σύνδεσμος, την οποία αποκαλύπτει ο ραδιοσταθμός «Κανάλι 6»  καταγγέλλει την διαχειρίστρια εταιρεία εμπορευματοκιβωτίων  ότι από τις  αρχές  Μαρτίου άρχισε να χρεώνει τα ναυτιλιακά πρακτορεία με  το ποσό των 80 ευρώ για κάθε κενό εμπορευματοκιβώτιο που παραδίδεται σε μεταφορείς. Τα συγκεκριμένα κενά  εμπορευματοκιβώτια προορίζονται προς πλήρωση με κυπριακά προϊόντα προς  εξαγωγή.
 
Στην καταγγελία του ο Σύνδεσμος παρατηρεί πως το ποσό χρέωσης θα το επωμιστούν οι Κύπριοι εξαγωγείς, παρόλο που το σχετικό κόστος έχει ήδη συμπεριληφθεί στην εγκεκριμένη και ρυθμιζόμενη από το κράτος γενική ταρίφα της Eurogate. Υπολογίζει δε ότι ο αριθμός των εμπορευματοκιβωτίων για εξαγωγή είναι περίπου 40 χιλιάδες ετησίως, γεγονός που θα επιφέρει ένα επιπρόσθετο ετήσιο κόστος στο εμπόριο, της τάξης των 3,2 εκατομμυρίων ευρώ.
 
Ο Σύνδεσμος καταγγέλλει ακόμη τόσο τη Eurogate όσο και την άλλη διαχειρίστρια εταιρεία, DP World, για αυθαίρετες χρεώσεις σε ότι αφορά τα γενικά φορτία και τα τέλη για τα επιβατικά πλοία.
 
Η χρέωση απασχολεί το Υπουργείο Μεταφορών
 
Το θέμα τέθηκε ήδη ενώπιον του υπουργού Μεταφορών, ο οποίος με επιστολή του προς την Eurogate ζητά αναστολή εφαρμογής της χρέωσης για περίοδο 4 μηνών, προκειμένου να δοθεί χρόνος επίλυσης του θέματος.          
 
Ο Μάριος Δημητριάδης ζητά από την διαχειρίστρια εταιρεία όπως συζητήσουν το συντομότερο δυνατό, κατά πόσο η επιβολή της συγκεκριμένης χρέωσης δικαιολογείται και εντάσσεται στα δικαιώματα της ως αναδόχου, καθώς και ποιο είναι το επίπεδο της χρέωσης σε σύγκριση με άλλα περιφερειακά λιμάνια.                                                                                              
Ο υπουργός υποδεικνύει επίσης στη Eurogate ότι η επιβολή της συγκεκριμένης χρέωσης έχει προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στην αγορά, καθώς έγινε χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση και χωρίς να δοθεί επαρκής χρόνος στην αγορά ώστε να βρει εναλλακτικές λύσεις για την αποθήκευση κενών εμπορευματοκιβωτίων.                                                               
Στο μεταξύ, ο Σύνδεσμος Ναυτικών Πρακτόρων ενημερώνει με ανακοίνωση τα μέλη του, καλώντας τα παράλληλα να μην προχωρούν στην καταβολή της συγκεκριμένης χρέωσης.
 

Δειτε Επισης

Να υπερψηφίσουν το ν/σ για αύξηση μισθών κρατικών υπαλλήλων καλεί τη Βουλή η Ισότητα
Να επανεξετάσουν τα μέτρα προστασίας στα ΤΑΕΠ καλεί ΟΚΥπΥ και Υπ. Υγείας ο ΠΙΣ
Στο 63% η επεξεργασία Δήλωσης Εισοδήματος
Επιχορήγηση €2 εκ. για θωράκιση γεωργικών καλλιεργειών από χαλάζι και βροχή
Τιμήθηκαν οι επτά ήρωες του Φρενάρους-«Δεν δείλιασαν, δεν οπισθοχώρησαν, δεν σκιάχτηκαν»
Δύο νέες πτήσεις από Βηρυτό μεταφέρουν Αυστραλούς υπηκόους στη Λάρνακα
Καταγγέλλει παραπλανητικές προσφορές ο Σύνδεσμος Καταναλωτών-Ζητά διαφάνεια και πριν από το e-kalathi
Οι τρεις ενέργειες της Κυβέρνησης για αντιμετώπιση και πρόληψη του καρκίνου
Μετά την επίθεση, πάνε σε δίωρη στάση εργασίας τη Δευτέρα στο ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας
Παρά την ταλαιπωρία, έφτασαν στην Κύπρο 229 Αυστραλοί από τη Βηρυτό