Όλο και καλύτερη εικόνα της Ελλάδας βλέπει ο Τσίπρας μετά την ιδιωτικοποίηση αεροδρομίων

Την ελπίδα ότι η εικόνα της Ελλάδα μέσω της αναβάθμισης των 14 περιφερειακών της χώρας από ιδιώτες επενδυτές «θα γίνεται όλο και καλύτερη», εξέφρασε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντησή του σήμερα με τους νέους αναδόχους της Fraport Greece, θυγατρικής της γερμανικής Fraport AG.
 
Τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια παρελήφθησαν από την κοινοπραξία την Δευτέρα, καταβάλλοντας στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) το ποσό των 1,234 εκατ. ευρώ, που είναι το μεγαλύτερο τίμημα που έχει καταβληθεί ποτέ στη χώρα στα πλαίσια ιδιωτικοποίησης κρατικής περιουσίας.
 
Ο Πρωθυπουργός είπε πως αυτό δείχνει ότι «η Fraport στέλνει ένα ένα σήμα και μια ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία», αφού πρόκειται «για μία ξένη επένδυση πολύ σημαντικού μεγέθους». Η συνολική οικονομική συμφωνία, για την 40ετή παραχώρηση, προβλέπει επιπλέον 22,9 εκατ. ετήσιο εγγυημένο καταβλητέο μίσθωμα, αναπροσαρμοζόμενο ετησίως με τον πληθωρισμό, καθώς και κυμαινόμενη μεταβλητή αμοιβή που υπολογίζεται κατ’ έτος 28,6% των λειτουργικών κερδών.
 
Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «δύσκολη διαπραγμάτευση», διότι η κυβέρνησή του, είπε, ήθελε να διασφαλίσει «τις εργασιακές σχέσεις, τις θέσεις εργασίας, καθώς και τη διαρκή αναβάθμιση των 14 αεροδρομίων που αποτελούν την πρώτη εντύπωση της χώρας μας για τους τουρίστες». Η πρώτη πτήση υπό το νέο καθεστώς λειτουργίας των αεροδρομίων ήταν αυτή που προσγειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Μεγάλης Τρίτης στη Σαντορίνη, προερχόμενη από το «Ελευθέριος Βενιζέλος».
 
Τα περιφερειακά αεροδρόμια περιλαμβάνουν τρεις πύλες στην κύρια χώρα (Θεσσαλονίκη, Ακτιο, Καβάλα) και 11 αεροδρόμια στα νησιά (Χανιά, Κέρκυρα, Κεφαλλονιά, Κως, Μύκονος, Μυτιλήνη, Ρόδος, Σάμος, Σαντορίνη, Σκιάθος και Ζάκυνθος). Κατά το 2016, τα αεροδρόμια αυτά σημείωσαν αύξηση 9% του αριθμού των επιβατών εξυπηρετώντας συνολικά 25,3 εκατ. επιβάτες.
 
Η Fraport Greece αποτελεί κοινοπραξία της Fraport AG που ελέγχει ποσοστό 73,4% και του ομίλου Κοπελούζου που κατέχει το υπόλοιπο 26,6%. Ένα από τα πρώτα πράγματα που έκαναν οι νέοι ιδιοκτήτες ήταν να παρουσιάσουν 14 ιστοσελίδες για κάθε ένα από τα αεροδρόμια που πλέον διαχειρίζονται, κάτι που δεν υπήρχε ως τώρα.

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Εγκάρδια συνάντηση Αλέξη Κούγια και Απόστολου Λύτρα στα δικαστήρια
Χειροπέδες σε άνδρα που έδινε «δώρα» σε ανήλικο παιδί και το κακοποιούσε σεξουαλικά
Ρομά συνελήφθη στο Αγρίνιο γιατί έκανε κατάληψη σε σχολείο και απείλησε τον διευθυντή
Σύλληψη δικηγόρου που διακινούσε ναρκωτικά σε κρατούμενους
ΒΙΝΤΕΟ: Εύζωνας δάκρυσε στην τελευταία του υπηρεσία στην Προεδρική Φρουρά
Κουκουκλοφόροι επιτέθηκαν με μολότοφ κατά αστυνομικών στα Εξάρχεια
Επίθεση Μπαχτσελί σε Δένδια-«Πήγε στο Καστελλόριζο και κουνούσε δειλά το δάχτυλό του»
Στη φυλακή άλλοι πέντε κατηγορούμενοι για το κύκλωμα των παράνομων συνταγογραφήσεων
Θύμα εκδικητικής πορνογραφίας γνωστό μοντέλο από πρώην σύντροφό της-«Ντρεπόμουν να κυκλοφορήσω»
Ποινική δίωξη υψηλόβαθμων αστυνομικών για την «κάθοδο» τον Κροατών χούλιγκαν ζητά ο Εισαγγελέας