Βέτο Μόσχας στο ΣΑ για έρευνα σε σχέση με την χημική επίθεση στη Συρία

Η Ρωσία άσκησε σήμερα για πολλοστή φορά βέτο ενάντια στο σχέδιο απόφασης που προέβλεπε τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας και απαιτούσε "την πλήρη συνεργασία" από το συριακό καθεστώς στην έρευνα για την επίθεση με χημικά όπλα που φέρεται να εξαπέλυσαν δυνάμεις του συριακού καθεστώτος, το οποίο είχαν παρουσιάσει το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
 
Πρόκειται για την όγδοη φορά που η Ρωσία χρησιμοποιεί το προνόμιό της αυτό στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ για να εμποδίσει την ανάληψη δράσης από τον ΟΗΕ εναντίον του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
 
"Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είναι: Δέκα ψήφοι υπέρ, δύο ψήφοι κατά, τρεις αποχές. Το σχέδιο απόφασης δεν υιοθετείται εξαιτίας της καταψήφισης του από ένα μόνιμο μέλος του Συμβουλίου", ανακοίνωσε η πρεσβευτής των ΗΠΑ στα ΗΕ, Νίκι Χέιλι, που προεδρεύει του ΣΑ.
 
Η Κίνα που έχει ασκήσει έξι φορές βέτο ενάντια σε ψηφίσματα για την Συρία έπειτα από την έναρξη του πολέμου, απείχε από την σημερινή ψηφοφορία, μαζί με την Αιθιοπία και το Καζακστάν. Μαζί με την Ρωσία ενάντια στο σχέδιο ψήφισε και η Βολιβία.
 
«Με την μορφή αυτή το σχέδιο αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από εμάς, και όπως είναι φυσικό δεν θα το ψηφίσουμε. Θα ψηφίσουμε κατά, εάν οι εταίροι μας δεν εισακούσουν τις εκκλήσεις μας και συνεχίσουν να προωθούν τεχνητά το σχέδιο αυτό με μοναδικό στόχο να εξαναγκάσουν την Ρωσική Ομοσπονδία να θέσει ένα κατά σειρά βέτο», είχε δηλώσει νωρίτερα ο Ρώσος Υφυπουργός Εξωτερικών Γκενάντι  Γκατίλοφ.

Δειτε Επισης

Λευκός Οίκος: Οι ΗΠΑ δεν θα μειώσουν μονομερώς τους δασμούς στην Κίνα, το 80% ήταν ένα νούμερο που πέταξε ο Τραμπ
Αντιμέτωπος με νέες κατηγορίες ο ύποπτος για την υπόθεση της Μαντλίν
Επιπλέον τρία δισεκατομμύρια για εφαρμογή του Συμφώνου για Μετανάστευση ανακοίνωσε η Κομισιόν
Ειδικό Δικαστήριο για τη ρωσική εισβολή δημιουργούν Ουκρανία και Συμβούλιο της Ευρώπης
Οι Χούθι εκτόξευσαν πύραυλο εναντίον του αεροδρομίου του Τελ Αβίβ
ΗΠΑ και ΕΕ έχουν έτοιμη πρόταση εκεχειρίας 30 ημερών στην Ουκρανία-Αν απορριφθεί, νέες κυρώσεις στη Ρωσία
Το ΡΚΚ διοργάνωσε συνέδριο για την αυτοδιάλυσή του
Στις 18 Μαΐου η λειτουργία για την εκθρόνιση του πάπα Λέοντα του ΙΔ'
Οι κινήσεις που έφεραν τη μεγάλη ανατροπή πίσω από την εκλογή του νέου Πάπα- Πώς «έφαγε» τον Ιταλό Παρολίν
Τι μισθό παίρνει ο Πάπας-Πόσο θα αμείβεται ο Λέων ΙΔ'