Το φιάσκο με τον κατάσκοπο που επικήρυξε το FBI και εξέθεσε την Κύπρο
13:25 - 11 Απριλίου 2017
Christopher Metsos . Ένας καταζητούμενος επικηρυγμένος από το FBI για υποθέσεις κατασκοπείας που συνελήφθη το 2010 στην Κύπρο, με τις αρχές να κάνουν «πανηγύρια» για τη σύλληψη του αφού θεωρήθηκε τεράστια επιτυχία. Ωστόσο δυο εβδομάδες αργότερα, άφαντος ο Metsos…
Μια ζωή σαν ταινία…
Δεκάδες ταινίες, κυρίως αμερικανικής παραγωγή καταπιάστηκαν με ιστορίες κατασκοπείας κυρίως μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας, παλαιότερα ΕΣΣΔ. Η ιστορία του Christopher Metsos ή Pavel Kapustin δεν απέχει και πολύ με όσα μπορεί να παρακολουθήσαμε στο σινεμά.
Ρώσος κατάσκοπος μέλος της ρωσικής SVR (Ρωσική Υπηρεσία Πληροφοριών Εξωτερικού), υπήρξε για σχεδόν 10 χρόνια μέλος της Επιχείρησης «Ιστορίες Φαντασμάτων» (Operation Ghost Stories) που εκπονήθηκε στη Μόσχα με το κατασκοπευτικό κλιμάκιο να έχει έδρα τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Η κατασκοπευτική επιχείρηση πέτυχε να στείλει στο καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν στο Ιράκ, μισό δισεκατομμύριο δολάρια μέσω του προγράμματος «Πετρέλαιο έναντι τροφίμων» την περίοδο του εμπάργκο. Ο Metsos φαίνεται να ήταν ο άνθρωπος που μοίραζε τα χρήματα.
Μάλιστα σε ένα από τα βίντεο που δημοσιοποίησε το FBI τον περασμένο Νοέμβριο φαίνεται ο Μέτσος σε σταθμό του μετρό να παραδίδει στον Richard Murphy, ο οποίος ήταν μεταξύ των 10 που είχαν συλληφθεί, μια χαρτοσακούλα με χρήματα. Ήταν με βάση αυτά τα στοιχεία που ο Μέτσος κατεζητείτο για ξέπλυμα χρήματος.
Σύμφωνα με την CIA ο Metsos υπήρξε από το 1993 μέλος της ρωσικής κατασκοπείας, ενώ από το 2005 υπήρξε ο μεταφορέας των χρημάτων από τη Ρωσία προς τις ΗΠΑ για τις ανάγκες των Ρώσων Κατασκόπων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
To 2010 το δίκτυο των κατασκόπων της Μόσχας στις ΗΠΑ αποκαλύφθηκε, 10 μέλη του φόρεσαν χειροπέδες και ο Metsos επικηρύχτηκε από το FBI για 50 χιλιάδες δολάρια σε όποιον έδινε πληροφορίες.
Το προφίλ του Ρώσου υπερκατάσκοπου
Christopher R. Metsos, Pavel Kapustin, Gerard Martin Kelleher, Ντιέγκο Cadenilla Jose Antonio, Luis Miguel Alarcon-Correas, Patrick Allen Woolcocks, Peter Michael Franklin, Graham Douglas Cox, Pavel Gukov, Sean Proinnsias O'Donaill.
Αυτά ήταν μόνο μερικά από τα ονόματα που χρησιμοποίησε κατά τη διάρκεια της καριέρας του ενώ μάλλον και ο ίδιος θα μπερδεύεται για το πότε ακριβώς γεννήθηκε αφού πιο κάτω αναγράφονται οι ημερομηνίες που χρησιμοποίησε στα πλαστά διαβατήρια του.
16 Ιουν 1956, 7 Απριλίου, 1954, 17 Νοεμβρίου, 1959, 20 Οκτωβρίου 1955, 21 Ιουνίου 1956, 17 Μαρτίου 1956, 9 Οκτωβρίου 1953, 27 Απριλίου 1958, 1 Ιουνίου 1954, 30 Δεκεμβρίου 1954.
Ο Metsos έχει αραιά καστανά μαλλιά, καστανά μάτια, έχει ύψος 1,80, ουλές στο στήθος και κάψιμο στο χέρι. Μάλιστα σύμφωνα με το FBI είναι γνώστης πολεμικών τεχνών.Όσο κι αν προσπάθησαν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια δεν κατάφεραν να τον εντοπίσουν.
Το ταξίδι στην Κύπρο και η «μεγάλη» επιτυχία της σύλληψης του
Στις 28 Ιουνίου 2010 το FBI ανακοίνωνε πως είχε ξεσκεπάσει το μεγάλο δίκτυο κατασκοπείας της Μόσχας στο έδαφος των ΗΠΑ. Μια μέρα μετά ο Metsos προσπαθεί μέσω του αεροδρομίου της Λάρνακας να ταξιδέψει για τη Βουδαπέστη.
Στο αεροδρόμιο αστυνομικοί που ήταν επιφορτισμένοι με τον έλεγχο των επιβατών τον αναγνωρίζουν και τον συλλαμβάνουν.
Αμέσως η είδηση έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο με τα μεγαλύτερα δίκτυα να το παίζουν στα δελτία, ενώ η είδηση βρίσκεται στις πρώτες σελίδες των μεγαλύτερων εφημερίδων του κόσμου.
Ο τότε Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας μιλώντας για τη σύλληψη του Metsos σημείωνε πως ήταν «μια μεγάλη επιτυχία».
Ο Metsos οδηγείται στην αστυνομική Διεύθυνση Λάρνακας και από εκεί στο δικαστήριο όπου του επιβάλλονται περιοριστικοί όροι και με εγγύηση 27.000 ευρώ και την υποχρέωση να εμφανίζεται σε αστυνομικό σταθμό αφήνεται ελεύθερος. Μέλη της Αστυνομίας συνοδεύουν τον Metsos στην τράπεζα από οπού κάνει ανάληψη τα χρήματα, τα καταθέτει στις αρχές και αφήνεται ελεύθερος.
«Καπνός» ο Μetsos από την Κύπρο
Για τις επόμενες δύο εβδομάδες ο Ρώσος κατάσκοπος διέμενε σε ξενοδοχείο της Λάρνακας και έβγαινε από το δωμάτιο του μόνο για να παρουσιαστεί στον αστυνομικό σταθμό ενώ η δίκη του είχε οριστεί για τις 29 Ιουλίου 2010, δηλαδή ένα μήνα αργότερα αφότου αφέθηκε ελεύθερος.
Δύο βδομάδες μετά ο Metsos δεν εμφανίζεται στον Αστυνομικό σταθμός και αμέσως η αστυνομία τίθεται σε συναγερμό. Μέλη της δύναμης σπεύδουν στο ξενοδοχείο όπου διέμενε αλλά δεν τον εντοπίζουν.
Ο τότε εκπρόσωπος τύπου της Αστυνομίας δήλωνε στο Associated Press, «η αστυνομία πήγε να ελέγξει το ξενοδοχείο του και δεν ήταν δυνατό να εντοπιστεί».
Ο δικηγόρος του Μιχάλης Παπαθανασίου δηλώνει πως δεν είχε επικοινωνήσει μαζί του τις τελευταίες μέρες και αποκαλύπτει πως στο δικαστήριο δεν λέχθηκε οτιδήποτε για κατασκοπεία και πως το έμαθε τώρα μετά την εξαφάνιση του.
Έβλεπαν δάκτυλο κυβέρνησης Χριστόφιας οι Αμερικάνοι
Το State Department μέσω του Εκπροσώπου Τύπου του ανακοίνωνε την απογοήτευση του για την αρνητική εξέλιξη. «Είχαμε το φόβο πως θα του δοθεί χρόνος να εξαφανιστεί και το έκανε».
Η Αμερικανική διπλωματία έδειξε με κάθε τρόπο τη δυσαρέσκεια της και ο τότε Πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο Frank Urbancic, ζήτησε και συνάντησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια όπου του εξέφρασε την απογοήτευση του.
Η Κυβέρνηση δια του Στέφανου Στεφάνου δήλωνε πως δεν υπήρξε καμία πολιτική παρέμβαση στην απόφαση και ήταν θέμα των δικαστηρίων και όχι της αστυνομίας.
«Αν τον παρακολουθούσαμε επί 24ωρου βάσεως θα υπήρχε παραβίαση των δικαιωμάτων του», πρόσθεσε, όταν ρωτήθηκε γιατί η αστυνομία απέτυχε να παρακολουθεί πιο στενά τον Metsos.
Αποκαλύψεις των Wikileaks
Το θέμα απασχόλησε τις κρατικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, τα έγγραφα των οποίων αποδεσμεύτηκαν μέσω των Wikileaks. Κι εκεί αναλυτές του Statford έβλεπαν την όλη ιστορία ένα φιάσκο με συμφέροντα που εξυπηρέτησε η Κυπριακή κυβέρνηση απέναντι στη Ρωσία.
Συγκεκριμένα αναλυτής της Stadfortd σημείωνε: «Φαίνεται πως η Κυπριακή Αστυνομία και οι Μυστικές Υπηρεσίες της Ρωσίας έχουν απίστευτα ενδιαφέρουσα σχέση. Το 2008 η Ρωσία υπέγραψε συμφωνία με την οποία παραχώρησε στην Κύπρο τεράστιο δάνειο. Οι μυστικές υπηρεσίες των δύο χωρών κόλλησαν η μια πάνω στην άλλη κυριολεκτικά σαν βδέλλες πιο πολύ από κάθε άλλη περίπτωση που έχω δει στο παρελθόν.