Μεγαλώνω μόνη μου το παιδί μου
13:41 - 11 Απριλίου 2017
Η μορφή της οικογένειας έχει αλλάξει.
Σήμερα στη χώρα μας, υπολογίζεται ότι 1 στα 3 παιδιά ζουν μόνο με τον έναν από τους δύο γονείς.
Αρκετά συχνά πλέον συναντάμε μονογονεϊκές οικογένειες, είτε γιατί πρόκειται για διαζευγμένους γονείς, είτε γιατί μπορεί ο ένας γονιός να μην βρίσκεται στη ζωή, είτε ακόμη γιατί πολύ απλά ...δεν υπάρχει ο άλλος γονιός καθώς η μητέρα αποφάσισε να φέρει ένα παιδί στον κόσμο και να το μεγαλώσει μόνη της! Σίγουρα είναι μία δύσκολη απόφαση, εφόσον χρειάζεται να λειτουργεί ως δύο άτομα, συγχωνευμένα σε ένα.
Πως όμως αλήθεια αισθάνεται αυτή η μαμά; Έχει χρόνο καθόλου για τον εαυτό της; Νιώθει ακόμη εκτός από μητέρα και γυναίκα;
Είναι μερικές από τις ερωτήσεις που μπορεί και η ίδια η single μαμά να κάνει στον εαυτό της...
Το μόνο σίγουρο είναι ότι χρειάζεται όχι μόνο δύναμη αλλά και ένας καλός προγραμματισμός, έτσι ώστε να μην ...χανόμαστε!
Χρειάζεται να βάλει προτεραιότητες στη ζωή της που ασφαλώς είναι τα παιδιά της, όχι όμως μόνο αυτά. Έτσι λοιπόν, καλούμε την κάθε μητέρα που μεγαλώνει μόνη της το παιδί της ή τα παιδιά της να απαντήσει στις παρακάτω ερωτήσεις:
Ανάμεσα στην ανατροφή και στο μεγάλωμα των παιδιών, που είναι ο δικός σου χρόνος για τον εαυτό σου;
Είναι γεγονός πως για να έχουμε ενέργεια – σωματική αλλά και ψυχική – χρειάζεται να επαναφορτίζουμε τις μπαταρίες μας. Τι σημαίνει αυτό; Μα φυσικά, να αντλούμε δύναμη, ενέργεια, θέληση, ευχαρίστηση μέσα από πράγματα που θα κάνουμε για τον εαυτό μας.
Και μην μείνουμε στο γνωστό ρητό: «Δεν προλαβαίνω!» αν δεν αφιερώσω χρόνο στον εαυτό μου, ώστε να είμαι ευχαριστημένη και ευδιάθετη, πως θα μπορώ να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις των παιδιών μου που δεν τελειώνουν σχεδόν ποτέ;
Πως θα έχω μία καλή διάθεση και ψυχική ηρεμία για να τα ακούσω με υπομονή και να τα συμβουλεύσω σωστά;
Στον ελεύθερο χρόνο κάνεις με τα παιδιά σου πράγματα ή ασχολίες που σας ευχαριστούν όλους;
Ναι, χρειάζεται να υπάρχουν ασχολίες που θα αφήσουν ευχαριστημένα όλα τα μέλη της οικογένειας.
Σίγουρα δεν είναι πάντα εύκολο αυτό, καθώς μπορεί το παιδί να θέλει να πάει σε πάρτι που για τον γονιό μπορεί να φαίνονται ανιαρά, να παίζει με τις ώρες στη παιδική χαρά ή στους παιδότοπους ή ακόμη και να μην κάνει τίποτα και να μένει κολλημένο στην τηλεόραση ή στον υπολογιστή (ας μην ξεχνάμε τη νέα παιδική μόδα!).
Και όμως, αν υπάρχει η καλή διάθεση θα μπορεί η μαμά αυτή να περάσει καλά και με τις άλλες μαμάδες, θα μπορεί να διαβάσει ένα βιβλίο στον παιδότοπο... το σημαντικό είναι να υπάρχει το όριο.
Ποιες αρμοδιότητες ή δουλειές έχεις αναθέσει στα παιδιά σου για να σε βοηθήσουν με το σπίτι ή τις καθημερινές δουλειές ρουτίνας;
Ποιος μπορεί να βοηθήσει τη μανούλα στις δουλειές της; Ναι, χρειάζεται η μητέρα να δίνει στα παιδιά της να αναλαμβάνουν ρόλους και ευθύνες, έτσι ώστε και εκείνη «ξεκουράζεται» λίγο αλλά και τα παιδιά να γίνονται πιο ώριμα, σύμφωνα πάντα βέβαια με την ηλικία τους.
Δεν είναι δύσκολο να ζητήσει να στρώσουν το κρεβάτι τους και να φροντίσουν το δωμάτιό τους και ας μην το κάνουν τόσο καλά ή να μαζέψουν τα παιγνίδια τους στις πιο μικρές ηλικίες, να στρώσουν το τραπέζι ή να μαζέψουν τα πιάτα, να ποτίσουν τα λουλούδια...
Μικρές, καθημερινές ασχολίες που μπορεί να μην είναι τίποτα, ξεκουράζουν όμως το γονιό και κάνουν πιο υπεύθυνα τα παιδιά!
Παραμένεις ο αρχηγός του σπιτιού
Αρκετά συχνά παρατηρούμε όταν τα παιδιά αρχίζουν και βοηθούν στις δουλειές του σπιτιού και ανήκουν στην εφηβική κυρίως ηλικία, ότι ξαφνικά σαν να αρχίζουν και ζητάνε ή πιο σωστά απαιτούν παραπάνω δικαιώματα ενώ μπορεί να αρχίσουν να συμπεριφέρονται σαν να είναι ο αρχηγός του σπιτιού!
Είναι κατανοητό ότι αρχίζουν και αισθάνονται περισσότερο χρήσιμα στη ζωή της οικογένειας εφόσον προσφέρουν την βοήθειά τους, όπως επίσης ότι οι ευθύνες που τους έχουν δοθεί φαίνεται να καρποφορούν.
Παρόλα αυτά όμως ο γονιός χρειάζεται να κρατήσει τα ηνία του σπιτιού και της οικογένειας, ενισχύοντας το να ακούγεται η εφηβική άποψη, αλλά η τελική απόφαση παίρνεται από τη μητέρα.
Μην ξεχνάμε την ασφάλεια που παίρνει το παιδί μέσα από τα όρια που χρειάζεται να υπάρχουν, που ανάλογα βέβαια την ηλικία διαφοροποιούνται και αυτά...
*Μαρίνα Μόσχα, συνεργάτης δρ Θάνου Ασκητή, ΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Συμβουλευτική γραμμή επικοινωνίας 77 77 28 77
Συμβουλευτική γραμμή επικοινωνίας 77 77 28 77