Αίγυπτος: «Οι τρομοκράτες δεν κάνουν διάκριση μεταξύ μουσουλμάνων και χριστιανών
14:20 - 10 Απριλίου 2017
«Άναδρη επίθεση που στοίχισε τις ζωές αθώων και έγκλημα κατά όλων των Αιγυπτίων», χαρακτήρισε ο σεiχης Άχμεντ αλ Τάγεμπ, ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του σουνιτικού κόσμου και μεγάλος Ιμάμης του Πανεπιστημίου Αλ Άζχαρ του Καΐρου, τη διπλή τρομοκρατική επίθεση χθες, Κυριακή των Βαΐων, σε δύο κοπτικές εκκλησίες με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 45 άνθρωποι και δεκάδες να τραυματισθούν. Λίγες μόλις ημέρες πριν από την άφιξη στην Αίγυπτο του Πάπα Φραγκίσκου, ο μεγάλος Ιμάμης του Αλ Άζχαρ εξέφρασε την αλληλεγγύη του στην αιγυπτιακή εκκλησία και τα συλλυπητήριά του στον Πατριάρχη της Κοπτικής Εκκλησίας Θεόδωρο Β'. «Αυτό που συνέβη χθες είναι μία δειλή επίθεση μίας ομάδας παραφρόνων- ενόχων για εγκλήματα που ο ίδιος ο Αλλάχ καταδικάζει», δήλωσε ο μεγάλος Ιμάμης.
«Ο μεγάλος Ιμάμης του Αλ Άζχαρ εξέφρασε την άποψη ότι οι δράστες έχουν χάσει κάθε αίσθηση της ανθρωπιάς και του ελέους και ότι έχουν απομακρυνθεί από τις αξίες της ειρήνης που πρεσβεύουν οι μονοθεϊστικές θρησκείες. «Αυτό το ειδεχθές έγκλημα αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι η τρομοκρατία έχει στόχο να υπονομεύσει την κοινωνική ειρήνη, την ασφάλεια στην Αίγυπτο και την ενότητα του λαού μας. Γι' αυτό θα πρέπει να τιμωρηθούν όποιοι τολμούν να θέσουν σε κίνδυνο όλα αυτά», δήλωσε ο μεγάλος Ιμάμης στην Al Ahram.
Ο μεγάλος Ιμάμης του Αλ Άζχαρ υπενθύμισε ότι στην Αίγυπτο μουσουλμάνοι και χριστιανοί ζουν μαζί σε ένα έθνος που περιλαμβάνει τους πάντες. «Η τρομοκρατία δεν κάνει διακρίσεις μεταξύ μουσουλμάνων και χριστιανών, δεν έχει θρησκεία ή πατρίδα» εξηγεί ενώ σε ερώτηση πώς μπορεί να αντιμετωπισθεί η απειλή αυτή, ο Αλ Τάγεμπ υποστηρίζει ότι αυτό που θα βοηθήσει είναι η συνεργασία των θρησκευτικών ιδρυμάτων τα οποία θα βοηθήσουν την προώθηση σε διεθνές επίπεδο της κουλτούρας συμβίωσης, της αποκήρυξης της βίας και της τρομοκρατίας και τη διάλυση των εξτρεμιστικών ιδεολογιών. «Έχουμε μεγάλη αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε προς τα μπρος για την ειρήνη για όλη την ανθρωπότητα», είπε ο μεγάλος Ιμάμης.
Οι δύο αυτές βομβιστικές επιθέσεις συνέπεσαν χρονικά όχι μόνο με τον εορτασμό του Ορθόδοξου Πάσχα την ερχόμενη Κυριακή αλλά και με τη φιλοξενία, στο τέλος του μήνα, του Συνεδρίου για την Παγκόσμια Ειρήνη που θα πραγματοποιηθεί στο Αλ Άζχαρ με την παρουσία μεγάλου αριθμού θρησκευτικών και πνευματικών ηγετών από όλο τον κόσμο -συμπεριλαμβανομένου του Πάπα Φραγκίσκου- προκειμένου να συντονίσουν τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση του εξτρεμισμού καθώς και να ενισχύσουν την ιδέα εξάπλωσης του πολιτισμού της συνύπαρξης.
Στο πανεπιστήμιο Αλ Άζχαρ φοιτούν περίπου 450 χιλιάδες φοιτητές προερχόμενοι τόσο από χώρες της Ασίας, όσο και από χώρες της Αφρικής. Επιπλέον το πανεπιστήμιο Αλ Άζχαρ διευθύνει ένα δίκτυο 9 χιλιάδων και πλέον σχολείων σε ολόκληρη την αιγυπτιακή επικράτεια στα οποία φοιτούν πάνω από 2 εκατ. μαθητές.
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ