Η διαχείριση λυμάτων από τα πλοία στο επίκεντρο σύσκεψης Δήμου Λεμεσού - ΑΛΚ

Το θέμα της διαχείρισης των λυμάτων από τα πλοία στο αγκυροβόλιο, που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις αποτελούν και την κυριότερη αιτία ρύπανσης της θάλασσας της Λεμεσού, τέθηκε ξανά σήμερα σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Μέγαρο Λεμεσού, με τη συμμετοχή των δημοτικών Αρχών, της ΑΛΚ και του ΣΑΛΑ.
 
Όπως επαναβεβαίωσε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος, Νίκος Νικολαΐδης, στόχος είναι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα πριν τη νέα καλοκαιρινή περίοδο και ήδη υπάρχουν κάποιες προτεινόμενες λύσεις "οι οποίες θα μελετηθούν για να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο η διαδικασία παραλαβής και παράδοσης των λυμάτων κυρίως από τα πλοία στο αγκυροβόλιο".
 
Εντός των επόμενων ημερών, συνέχισε, θα ξεκαθαρίσει και τεχνικά πως προωθείται μια προσωρινή λύση, μέχρι να υπάρξει η μόνιμη πλέον σύνδεση του λιμανιού με το σύστημα αποχέτευσης του ΣΑΛΑ, υποδεικνύοντας, παράλληλα, πως το θέμα είναι "πολύπτυχο, αφού εκτός από τη διαδικασία παραλαβής λυμάτων από τα πλοία του αγκυροβολίου, είναι και θέματα νομοθεσίας και παροχής κινήτρων στα πλοία να παραδίδουν, είναι και θέμα μιας αδειοδοτημένης διαδικασίας παραλαβής, η οποία βρίσκεται στην πορεία υλοποίησης, μέσα στα πλαίσια μιας μονιμότερης διευθέτησης της ΑΛΚ με ιδιωτικές συμβάσεις".
 
Ο κ.Νικολαϊδης, ευχήθηκε όπως το θέμα της ρύπανσης της θάλασσας αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μέχρι την καλοκαιρινή περίοδο που πλησιάζει και όπως "ο καθένας, στον τομέα του, να αναλάβει τις ευθύνες του".
 
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΔΣ της Αρχής Λιμένων Κύπρου, Λευτέρης Χατζηζαχαρίας, ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως, δυστυχώς, η νομοθεσία δεν υποχρεώνει τα πλοία να παραδίδουν τα λύματα τους "κυρίως μετά από παραμονή κάποιων ημερών" και πως το θέμα θα πρέπει να μελετηθεί με όλους τους εμπλεκομένους και να εξεταστεί το ενδεχόμενο αυστηρότερης νομοθεσίας και παροχής κινήτρων.
 
"Σήμερα μαζεύουμε τα λύματα και τα μεταφέρουμε στο Βατί, κάτι που κοστίζει λόγω της μεταφοράς και αυτό το κόστος το μετακυλύουμε στα πλοία", εξήγησε  κ.Χατζηζαχαρίας, προσθέτοντας πως "όταν χρεώνεις 30 ευρώ τον τόνο, είναι μεγάλο το κόστος και ίσως και ένας αποτρεπτικός λόγος για τα πλοία να παραδώσουν τα λύματα τους, αλλά στόχος μας είναι, μέσα από τη συνεργασία με το ΣΑΛΑ, το κόστος αυτό να μειωθεί στα πέντε ευρώ".
 
Την ίδια ώρα, ο ΣΑΛΑ έχει ξεκαθαρίσει πως για να αποδεχθεί τα λύματα πλοίων, θα πρέπει να εγκατασταθεί στο λιμάνι σύστημα προελέγχου για να αποφευχθεί η υπάρξει τοξικών ουσιών σε αυτά.
 
Κληθείς, εξάλλου, να σχολιάσει την κατάσταση που σήμερα επικρατεί στο νέο λιμάνι Λεμεσού, υπό το νέο καθεστώς, ο Πρόεδρος της ΑΛΚ είπε πως, παρά τα αρχικά προβλήματα "τώρα οι εταιρείες λειτουργούν ομαλότατα", ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι "θα βρεθεί η χρυσή τομή", σε σχέση με τις διαβουλεύσεις που συνεχίζονται με τους λιμενεργάτες και τη διαχειρίστρια εταιρεία του τερματικού γενικού φορτίου, στη διαφορά που προέκυψε με το καθεστώς εργασίας τους.
 
Κατά τη σύσκεψη συζητήθηκε επίσης και το θέμα της διαχείρισης των λυμάτων στο παλιό λιμάνι της Λεμεσού, αλλά και το πρόβλημα με την ανεπάρκεια χώρων στάθμευσης, ενώ επιβεβαιώθηκε η αγαστή συνεργασία Δήμου Λεμεσού και Αρχής Λιμένων.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

Στο 63% η επεξεργασία Δήλωσης Εισοδήματος
Επιχορήγηση €2 εκ. για θωράκιση γεωργικών καλλιεργειών από χαλάζι και βροχή
Τιμήθηκαν οι επτά ήρωες του Φρενάρους-«Δεν δείλιασαν, δεν οπισθοχώρησαν, δεν σκιάχτηκαν»
Δύο νέες πτήσεις από Βηρυτό μεταφέρουν Αυστραλούς υπηκόους στη Λάρνακα
Καταγγέλλει παραπλανητικές προσφορές ο Σύνδεσμος Καταναλωτών-Ζητά διαφάνεια και πριν από το e-kalathi
Οι τρεις ενέργειες της Κυβέρνησης για αντιμετώπιση και πρόληψη του καρκίνου
Μετά την επίθεση, πάνε σε δίωρη στάση εργασίας τη Δευτέρα στο ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας
Παρά την ταλαιπωρία, έφτασαν στην Κύπρο 229 Αυστραλοί από τη Βηρυτό
Πολίτης επιτέθηκε σε γιατρό και νοσηλευτές στο ΤΑΕΠ του Νοσοκομείου Λευκωσίας
Επαναπατρίστηκαν 6 από 11 Έλληνες που απομακρύνθηκαν από Βηρυτό μέσω Λάρνακας