Λύση χωρίς εγγυήσεις επιθυμούν οι 7 του Νότου
19:24 - 10 Απριλίου 2017
Τη δέσμευση του ότι θα εργαστεί ώστε μέσα από τον διάλογο να εξευρεθεί μια ειρηνική, διαρκής, βιώσιμη ιδιαίτερα και καθόλα ευρωπαϊκή λύση του κυπριακού προβλήματος, υπογράμμισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης εκφράζοντας ταυτόχρονα τις ευχαριστίες του για τη στήριξη που παρέχει η ΕΕ στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, σε δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο των αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων των νοτίων χωρών μελών της ΕΕ, στη Μαδρίτη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε θερμές ευχαριστίες “για την άρτια και εξαιρετική οργάνωση από πλευράς του φίλου Μαριάννο της τρίτης συνόδου των ευρωπαϊκών κρατών του νότου”.
Μιλώντας σε κοινή Συνέντευξη Τύπου, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι “αυτό που μας απασχόλησε και είναι κοινό το ενδιαφέρον όλων των κρατών είναι το μέλλον της Ευρώπης, θέλουμε μια ισχυρή και ασφαλή Ευρώπη, όλοι θα εργαστούμε έτσι ώστε να υλοποιηθούν τα όσα προβλέπονται στη Διακήρυξη της Ρώμης, ενώ την ίδια ώρα θα προσπαθήσουμε με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο να διαχειριστούμε την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, ένα θλιβερό, αλλά ταυτόχρονα και ένα σεβαστό αποτέλεσμα ενός δημοψηφίσματος.”
“Αυτό που μας απασχόλησε επίσης είναι η οικονομική ανάπτυξη, η απασχόληση, οι επενδύσεις, το ενδιαφέρον που πρέπει τα κράτη μέλη να επιδείξουν ιδιαίτερα στον κοινωνικό και οικονομικό τομέα λαμβάνοντας υπόψη ιδιαίτερα τα προβλήματα των νέων και ιδιαίτερα της απασχόλησης των νέων”, πρόσθεσε.
Ο Πρόεδρος καταδίκασε τις τρομοκρατικές ενέργειες στη Ρωσία, στη Στοκχόλμη, στην Αίγυπτο. “Μέσα από το πνεύμα της αλληλεγγύης όλοι εργαζόμαστε έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα της τρομοκρατίας που ολοένα μεταφέρονται και εντός της ΕΕ”, είπε.
“Θέλω να ευχαριστήσω για την ευκαιρία που δόθηκε να ενημερώσω όσον αφορά την πορεία, τα προβλήματα και τις εξελίξεις στο Κυπριακό και πραγματικά να ευχαριστήσω για τη στήριξη που και οι υπόλοιποι των συναδέλφων όπως και ολόκληρο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παρέχουν στις προσπάθειες που καταβάλλουμε προκειμένου να πετύχουμε μια λύση στο Κυπριακό που να επανενώνει την πατρίδα μας στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, που θα την απαλλάσσει από τον κατοχικό στρατό, να δημιουργεί συνθήκες σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ειρηνικής συμβίωσης των κατοίκων της Κύπρου, των πολιτών, του λαού της Κύπρου, είτε Ελληνοκυπρίων είτε Τουρκοκυπρίων”, επεσήμανε.
Η στήριξη, πρόσθεσε, “ και ιδιαίτερα σε θέματα πολύ ευαίσθητα σε ευρωπαϊκά κράτη ήταν σημαντική και θέλω για άλλη μια φορά να ευχαριστήσω και να επαναλάβω τη δέσμευση μου ότι θα εργαστώ ώστε μέσα από τον διάλογο να εξευρεθεί μια ειρηνική, διαρκής, βιώσιμη ιδιαίτερα και καθόλα ευρωπαϊκή λύση του κυπριακού προβλήματος».
Σημειώνεται ότι όπως αναφέρεται στην Κοινή Διακήρυξη της Μαδρίτης, η επόμενη σύνοδος των αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων των νοτίων χωρών μελών της ΕΕ θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Παραγρ. 10 της Κοινής Διακήρυξης
«Παρακολουθούμε στενά και επαναλαμβάνουμε την υποστήριξή μας στη διαδικασία για επανένωση της Κύπρου, χωρίς εγγυήσεις, σε συμμόρφωση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Επαναλαμβάνουμε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι και θα παραμείνει μέλος της Ένωσής μας μετά τη λύση και ότι η ένταξη στην ΕΕ αποτελεί την καλύτερη διασφάλιση για μια επανενωμένη Κύπρο.»