Καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων σε χτύπημα κατά νοσοκομείου στη Συρία

Αεροπορικές επιδρομές έπληξαν ένα νοσοκομείο στην δυτική Συρία την περασμένη εβδομάδα, σκοτώνοντας δύο ανθρώπους, ενώ υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία ότι στην επίθεση χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα, όπως  ανακοίνωσαν την Παρασκευή οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF).
 
Οι MSF τόνισαν πως μια βόμβα που ερρίφθη από ένα ελικόπτερο το Σάββατο έπληξε την είσοδο ενός νοσοκομείου της οργάνωσης στην πόλη Λατάμνε, που ελέγχεται από τις δυνάμεις των ανταρτών στην επαρχία της Χάμα.
 
"Οι πληροφορίες που συνελέγησαν από το ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου υποδεικνύουν ότι χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα", ανέφερε στην ανακοίνωση της η οργάνωση. "Αμέσως μετά την επίθεση, ασθενείς και προσωπικό ανέφεραν ότι υπέφεραν από σοβαρά προβλήματα στο αναπνευστικό και από εγκαύματα - συμπτώματα που συνιστούν χρήση χημικών όπλων", επισημαίνεται.
 
Η υγειονομική αρχή των περιοχών που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί της Χάμα κατηγόρησαν για την επίθεση αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας της Συρίας. Μια πηγή του συριακού στρατού δήλωσε μέσα στην εβδομάδα πως οι κατηγορίες ότι κυβερνητικές δυνάμεις χρησιμοποιούν χημικά όπλα "στερούνται αλήθειας". Η συριακή κυβέρνηση επανειλημμένα έχει αρνηθεί ότι εξαπολύει επιθέσεις σε νοσοκομεία, υποστηρίζοντας ότι στοχεύει μόνο μαχητές.
 
Οι MSF τόνισαν πως η επιδρομή έθεσε το νοσοκομείο εκτός λειτουργίας για τρεις μέρες και έπειτα η μονάδα αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών ξανά τέθηκε σε λειτουργία. Από την επίθεση σκοτώθηκε ένας χειρούργος ορθοπεδικός, με αποτέλεσμα να απομείνουν δύο μόλις γιατροί αυτής της ειδικότητας για περίπου 120.000 ανθρώπους, σύμφωνα με την οργάνωση.
 
Κατά την διάρκεια της εβδομάδας, πολεμικά αεροσκάφη έπληξαν περιοχές που ελέγχουν αντάρτες στην επαρχία της Χάμα, καθώς οι κυβερνητικές δυνάμεις πολεμούν για να αντικρούσουν την μεγαλύτερη, εδώ και μήνες, επίθεση αντάρτικων ομάδων. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε πως η κλιμάκωση των αεροπορικών επιδρομών προκάλεσε τον τραυματισμό τουλάχιστον 50 ανθρώπων τις πρόσφατες μέρες.

Δειτε Επισης

Τριμερής Μακρόν, Μερτς και Στάρμερ στο τρένο προς το Κίεβο
«Βάλτε τέλος σε αυτόν τον πόλεμο», το μήνυμα του Τραμπ σε Πούτιν και Ζελένσκι
Απεβίωσε σε ηλικία 103 ετών η Μάργκοτ Φριντλέντερ, μια από τις πιο γνωστές επιζήσασες του Ολοκαυτώματος
Ινδικά μαχητικά εξαπέλυσαν πυραύλους εναντίον πακιστανικών αεροπορικών βάσεων
Λευκός Οίκος: Οι ΗΠΑ δεν θα μειώσουν μονομερώς τους δασμούς στην Κίνα, το 80% ήταν ένα νούμερο που πέταξε ο Τραμπ
Αντιμέτωπος με νέες κατηγορίες ο ύποπτος για την υπόθεση της Μαντλίν
Επιπλέον τρία δισεκατομμύρια για εφαρμογή του Συμφώνου για Μετανάστευση ανακοίνωσε η Κομισιόν
Ειδικό Δικαστήριο για τη ρωσική εισβολή δημιουργούν Ουκρανία και Συμβούλιο της Ευρώπης
Οι Χούθι εκτόξευσαν πύραυλο εναντίον του αεροδρομίου του Τελ Αβίβ
ΗΠΑ και ΕΕ έχουν έτοιμη πρόταση εκεχειρίας 30 ημερών στην Ουκρανία-Αν απορριφθεί, νέες κυρώσεις στη Ρωσία