Αύριο να αποφασιστεί η επανέναρξη των συνομιλιών με ρεαλιστικές προτάσεις

Αυτό που πρέπει να αποφασιστεί αύριο στο δείπνο με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, εφόσον όλοι έχουν τον ίδιο στόχο, είναι η επανέναρξη των συνομιλιών με ρεαλιστικές προτάσεις που θα εξυπηρετούν τον κυπριακό λαό, Ε/κ και Τ/κ και όχι τα συμφέροντα οποιασδήποτε τρίτης χώρας, υπογράμμισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σχολιάζοντας τα όσα αφορούν το αυριανό δείπνο με τον Τ/κ ηγέτη.
 
Σε δηλώσεις του εξερχόμενος από τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννη στη Λευκωσία όπου παρευρέθηκε στην πανηγυρική δοξολογία για την 1η Απριλίου και κληθείς ενόψει και του δείπνου της Κυριακής με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί να σχολιάσει τις προϋποθέσεις που φαίνεται να θέτει η τ/κ πλευρά για επανέναρξη των συνομιλιών, προϋποθέσεις όπως ένας νέος οδικός χάρτης, αλλαγή της διαδικασίας, επιδιαιτητικός ρόλος για τον Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως «αν πραγματικά αισθάνονται, όσοι ενδεχόμενα εισηγηθούν κάτι ανάλογο, την ανάγκη επίσπευσης της εξεύρεσης λύσης, θα πρέπει να προσέλθουν το συντομότερο πέρα και μακριά από τις όποιες προϋποθέσεις στο διάλογο που μπορεί να αποδώσει».
 
«Θα πρέπει την ίδια ώρα να συνειδητοποιήσουν» πρόσθεσε «ότι εδώ και 43 χρόνια η ε/κ πλευρά καταβάλλει προσπάθειες λύσης λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες των Τ/κ». Και υπέδειξε ότι «θα πρέπει κατά τον ίδιο τρόπο και η άλλη πλευρά να συνειδητοποιήσει πως δεν είναι μόνο λόγοις (στα λόγια) η στήριξη της λύσης αλλά και έργοις (στα έργα)». «Δηλαδή με προτάσεις οι οποίες ανταποκρίνονται στη δημιουργία ενός σύγχρονου κράτους που να μην παραγνωρίζει κανενός πολίτη είτε τα δικαιώματα είτε τις εύλογες ανησυχίες» εξήγησε, επισημαίνοντας πως αυτό που θα πρέπει να αποφασιστεί αύριο αν όλοι έχουμε, όπως είπε, τον ίδιο στόχο, «είναι άμεσα να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με ρεαλιστικές προτάσεις που να εξυπηρετούν το λαό της Κύπρου, Ε/κ και Τ/κ, και όχι τα συμφέροντα της οποιασδήποτε τρίτης χώρας».
 
Ένα 24ωρο πριν το δείπνο των δυο ηγετών δεν χρειάζονται σχόλια και προτιμότερο είναι να περιμένουμε και να δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα, ανέφερε από την πλευρά του, ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης.   Ο κ. Κασουλίδης, ο οποίος εκπροσώπησε την Κυβέρνηση στους εορτασμούς της Λεμεσού για την επέτειο της 1ης Απριλίου και κληθείς να αναφέρει τί αναμένει από το αυριανό δείπνο των δυο ηγετών, απάντησε "νομίζω είναι προτιμότερο να περιμένουμε, να αφήσουμε τα πράγματα να δούμε πως θα εξελιχθούν". Ερωτηθείς αν είναι αισιόδοξος ο ΥΠΕΞ είπε "δεν θέλω να εκφράσω ούτε αισιοδοξία, ούτε σχόλια, νομίζω πρέπει να περιμένουμε, 24 ώρες μας έμειναν δεν χρειάζεται να σχολιάσουμε" .  
 
Αναφερόμενος εξάλλου στο κατά πόσο γνωρίζει εάν ο Τ/κ ηγέτης θα συναντηθεί με τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε πως δεν έχει οποιαδήποτε ενημέρωση, αλλά υπέδειξε πως κάτι τέτοιο δεν θα τον εξέπληττε "διότι πάντα, όταν ο ΓΓ του ΟΗΕ βλέπει τον ένα, θέλει να βλέπει και τον άλλον ή μάλλον αποδέχεται να βλέπει και τον άλλον".  
 

Δειτε Επισης

Ανακοίνωσε στήριξη αθλητών Ολυμπιακών/Παραολυμπιακών Αγώνων ο ΠτΔ
Εξέφρασε έντονη προσήλωση για λύση ο ΠτΔ-«Διασφαλίζεται η προοπτική της Κύπρου με επίλυση Κυπριακού»
Πρόσωπα με συνδέσεις σε Κύπρο και Ελλάδα προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων ΗΠΑ
Ο οδικός χάρτης με Κύπρο δεν στρέφεται κατά τρίτων επισήμανε ο Αμερικανός επιτετραμμένος στην Άγκυρα
Στο Στρασβούργο ο Κώστας Καδής για άτυπες συναντήσεις
Εμμένει στη θέση του ο Τατάρ-«Δεν μπορεί να υπάρξει οπισθοχώρηση από τα δύο κράτη»
Θέματα εγκλωβισμένων συζήτησε με Περδίκη η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων
Διορία 15 ημερών για τους διαχειριστές Συλλογικών Επενδύσεων έδωσε η Επιτροπή Οικονομικών
Για τις προετοιμασίες της 2ης Κυπριακής Προεδρίας ενημέρωσε η Ραουνά τον Αρμεύτη
Ψάχνει τη φόρμουλα για λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η Επιτροπή Οικονομικών