Από τη λύση εξαρτάται το οικονομικό όφελος από ΦΑ

Το οικονομικό όφελος από το φυσικό αέριο στην Κυπριακή ΑΟΖ θα είναι πολύ μικρότερο χωρίς την επίτευξη συμφωνίας στην Κύπρο με τους Τουρκοκύπριους ενώ και η μεταφορά του Ισραηλινού αερίου στην Τουρκία δεν θα υλοποιηθεί ποτέ.
 
Τη θέση αυτή διατύπωσε ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζόναθαν Κόεν απαντώντας σε ερώτηση Τούρκου διπλωμάτη σε ανοιχτή συζήτηση για το κυπριακό στη δεξαμενή σκέψης  της Ουάσιγκτον, Atlantic Council.
 
Τόνισε επίσης ότι «αυτά τα δύο κομμάτια του οικονομικού παζλ  λειτουργούν ως κίνητρο και για τις δύο πλευρές».
 
Στην  ανοιχτή συζήτηση που είχε θέμα «στρατηγική και βιώσιμη ανάπτυξη για μια ενωμένη Κύπρο» και συνδιοργανώθηκε από το Atlantic Council, το ίδρυμα Concordia και την αμερικανική οργάνωση One Cyprus έλαβαν επίσης μέρος ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, Η τέως υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτώρια Νούλαντ και ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης, οι οποίοι απάντησαν σε ερωτήσεις της δημοσιογράφου του Politico, Sara Stefanini.
 
Ο Τούρκος διπλωμάτης ρώτησε πως μπορεί η ενέργεια να αποτελέσει καταλύτη για λύση του Κυπριακού τη στιγμή που οι Ε/κ ανοίγουν νέες προσφορές (ενέργεια); Θα αποβεί εμπόδιο, είπε.
 
Ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι μετά τη λύση δεν αποκλείει η Κύπρος την πιθανότητα μεταφοράς του αέριου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας, εξετάζοντας κι όλες τις άλλες επιλογές.
 
Από την πλευρά του ο κ. Ειντε είπε πως επειδή το αέριο βρίσκεται σε μεγάλο βάθος, είναι ακριβό. Επομένως, πρόσθεσε, για να είναι συμφέρουσα η παραγωγή του θα πρέπει να βρεθεί φθηνότερος τρόπος μεταφοράς.
 
Με πληροφορίες ΚΥΠΕ