Κρατικό χημείο: Μια «ωρολογιακή βόμβα»- Επιτακτική η άμεση ανέγερσή του

Το διαχρονικό ζήτημα  της ανέγερσης του νέου κτηρίου του Γενικού Χημείου του Κράτους, η οποία κρίθηκε επιτακτική, βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο της συζήτησης στην Επιτροπής Υγείας της Βουλής. Το κτήριο το οποίο βρίσκεται στην καρδιά πυκνοκατοικημένης περιοχής στην Ακρόπολη είναι το μόνο από τα μη αντισεισμικά κυβερνητικά κτήρια στο οποίο, φυλάγονται σε «παράγκες»-κατά τα λεγόμενα της γενικής διευθύντριας- ραδιενεργές, τοξικές , εύφλεκτες και καρκινογόνες ουσίες, ενώ γειτνιάζει με νοσοκομεία και σχολεία και ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι τόσο για την ασφάλεια όσο και για την υγεία όχι μόνο των εργαζομένων αλλά και των κατοίκων της περιοχής.

Από το 2008 έπρεπε να μεταφερθεί σε νέο κτήριο
 
Σε δηλώσεις της η Γενική Διευθύντρια του Κρατικού Χημείου Πόπη Κανάρη τόνισε ότι τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά λέγοντας χαρακτηριστικά πως «είναι κρίμα και ντροπή για ένα κράτος να προσφέρει άρτιες υπηρεσίες σ’ ένα τέτοιο χώρο. Μας ζητά η Ε.Ε να εφαρμόσουμε συγκεκριμένες οδηγίες για υποχρεωτικούς ελέγχους που πρέπει να διεξάγονται από το κράτος και δεν είμαστε σε θέση να το πράξουμε. Οι εκάστοτε κυβερνήσεις μας έλεγαν ότι οι πιθανότητες μεγάλου σεισμού είναι απειροελάχιστες και η ανέγερση δεν προχωρούσε. Πρόκειται για ένα κτίριο του 1970, χωρίς αντισεισμικές πρόνοιες, το οποίο διαθέτει 21  εργαστήρια που εξυπηρετούν σχεδόν όλα τα Τμήματα όλων των Υπουργείων, τους Δήμους, αλλά και την Εθνική Φρουρά. Ειδικά στην περίπτωση της Εθνικής Φρουράς και μετά το ατύχημα στο Μαρί, το κρατικό χημείο λειτουργεί εξειδικευμένο εργαστήριο για έλεγχο της πυρίτιδας. Το προσωπικό εργάζεται με κινδύνους, φυλάγονται εύφλεκτες ουσίες σε "παράγκες". Κάθε μέρα έχουμε νυφίτσες στα ταβάνια. Σκεφτείτε να φάνε σύρματα μηχανημάτων. Από το 2008 έπρεπε να μεταφερθεί σε νέο κτήριο. Η κυβέρνηση πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων» τόνισε η κ. Κανάρη  

Θα ενημερώσω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
 
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας Κώστας Κωνσταντίνου τόνισε τους κινδύνους που ελλοχεύουν και επισήμανε την παράκληση της Επιτροπής της Βουλής προς τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη για συμπληρωματικό προϋπολογισμό, έτσι ώστε τουλάχιστον το 2018 να αρχίσουν τα έργα, έστω τμηματικά για να έχουμε σύντομα νέες κτηριακές εγκαταστάσεις. «Θα έχω σύντομα συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών, θα σταλεί η επιστολή και θα φροντίσω να μεταφέρω την παράκλησή μας και στον πρόεδρο της Δημοκρατίας» δήλωσε ο κ. Κωνσταντίνου.
 
Ντροπή για το κράτος μας
 
Η ανέγερση του νέου κτηρίου του κρατικού χημείου αποτελεί ένα σχέδιο πολλών εκατομμυρίων το οποίο θα πρέπει να ενταχθεί στα αναπτυξιακά έργα της κυβέρνησης και στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Οικονομικών. «Είναι ντροπή για το κράτος μας εδώ και 15 χρόνια να μην έχει γίνει τίποτα. Πρόκειται για ένα κτήριο που αν γίνει σεισμός και καταρρεύσει θα κινδυνεύσει όλη η περιοχή. Είναι κρίμα γιατί οι υπηρεσίες που προσφέρει είναι άριστες. Δυστυχώς όμως υποβαθμίζεται η αριστεία του μέσα απ’ αυτή την απαράδεκτη εικόνα. Είναι επάναγκες να αρχίσει η ανέγερση του χημείου του κράτους» τόνισε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αδάμος Αδάμου. "Οι κίνδυνοι είναι πολύ μεγάλοι, ελπίζω να προλάβουμε. Το προσωπικό καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια. Τα πράγματα είναι κρίσιμα και είναι κρίμα που δεν υλοποιήθηκαν οι σχεδιασμοί τόσα χρόνια" δήλωσε ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης. «Θεωρούμε απαράδεκτο να μην πληρεί το κτήριο τις προϋποθέσεις επιβίωσης σε περίπτωση σεισμού. Αν καταρρεύσει θα έχουμε μαζική απώλεια ανθρώπων» δήλωσε ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου.
 
Κρίθηκε μη αντισεισμικό από το 2003
 
Το κτήριο του γενικού χημείου του κράτους σύμφωνα με τις εκθέσεις του Τμήματος Δημοσίων Έργων και της Πολιτικής Άμυνας το 2003 θεωρήθηκε ως ένα μη αντισεισμικό κτήριο που έπρεπε να μετακινηθεί από το χώρο όπου βρίσκεται. Ακόμα και με την κατάλληλη συντήρηση θα έπρεπε η μετακίνηση των εργαστηρίων να γίνει σε 3-5 χρόνια, δηλαδή μέχρι το 2008. Το 2007 τα Δημόσια Έργα ολοκλήρωσαν τη κτηριολογική μελέτη, σε τεμάχιο που δόθηκε για το σκοπό αυτό πίσω από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, με τη σύμφωνη γνώμη όλων των εμπλεκομένων Τμημάτων, η οποία κόστισε 700,000 ευρώ. Ωστόσο, το έργο δεν προχώρησε διότι δεν θεωρήθηκε ώριμο και η περίπτωση σεισμικής δράσης κρίθηκε πολύ απομακρυσμένη.
 
 
 

Δειτε Επισης

Πάνω από τις μισές πισίνες στην Κύπρο δεν έχουν άδεια λειτουργίας-Ζητά εκσυγχρονισμό η Βουλή
Επαναπατρίστηκαν 38 Κύπριοι από το Λίβανο-Προσγειώθηκε στη Λάρνακα το C-130
ΠτΔ: Προσήλωση για συνεργασία για ισότιμη απόλαυση δικαιωμάτων
Με πτήσεις τσάρτερ και θαλαμηγούς φθάνουν στην Κύπρο, βρετανοί που εγκαταλείπουν το Λίβανο
Σε εξέλιξη η εκκένωση Κυπρίων και Ελλαδιτών από το Λίβανο-Στη λίστα 60 πρόσωπα
Χώρες μεταφέρουν προσωπικό και εξοπλισμό στην Κύπρο για να απομακρύνουν τους πολίτες τους από το Λίβανο
Συννεφιά και ελαφρές βροχές στο καιρικό μενού-Στους 31 βαθμούς η θερμοκρασία
Σωσίβιο για τους αμάχους στη Μέση Ανατολή η Κύπρος-Πολυεπίπεδος και ανθρωπιστικός ο ρόλος της Δημοκρατίας
Ένα χρόνο μετά κι ακόμη δεν απάντησαν σε καταγγελία για παράνομο βρεφονηπιοκομικό οι ΥΚΕ
Καταγραφή ονομάτων στο παρατηρητήριο τιμών ζητά ο Σύνδεσμος Καταναλωτών