Αδιέξοδο στο θέμα των ζωικών αποβλήτων

Βρισκόμαστε σε αδιέξοδο όσον αφορά τα ζωικά απόβλητα, δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας Νίκος Κουγιάλης, αφού εκπνέει αύριο το συμβόλαιο του σημερινού οικονομικού φορέα και οι δύο φορείς που έχουν επιδείξει ενδιαφέρον δεν καλύπτονται από τις απαιτούμενες άδειες.
 
Σε δηλώσεις μετά την συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπή Ελέγχου, ο κ. Κουγιάλης είπε ότι έχουν αναλάβει οι θεσμοί να επιλύσουν το όλο θέμα και προειδοποίησε ότι εάν δεν επιλυθεί θα υπάρξουν κίνδυνοι.
 
“Το συμβόλαιο του σημερινού οικονομικού φορέα εκπνέει αύριο οι δύο οικονομικοί φορείς που έχουν επιδείξει ενδιαφέρον για να κάνουν τη δουλειά δεν καλύπτονται από τις απαιτούμενες άδειες” είπε.
 
Υπάρχει Σχέδιο…
 
Πρόσθεσε ότι βρισκόμαστε σε αδιέξοδο, “θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η αυριανή μέρα, να δούμε εάν ο οικονομικός φορέας που έχει καταθέσει την πιο χαμηλή προσφορά μπορεί να εξασφαλίσει αυτές τις άδειες και να κάνει τη δουλειά, διαφορετικά οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες έχουν ένα σχέδιο που θα θέσουν σε εφαρμογή σε περίπτωση που δεν τελεσφορήσει αυτή η υπόθεση”.
 
Ερωτηθείς πώς μπορεί κάποιος να υποβάλει προσφορά τη στιγμή που δεν έχει τις απαραίτητες άδειες, είπε "να ρωτήσετε την Ελεγκτική Υπηρεσία", προσθέτοντας ότι οι Υπουργοί έχουν αρμοδιότητες αλλά υπάρχουν θέματα στα οποία δεν μπορούν να παρέμβουν. “Ας ξεκαθαρίσουν το θέμα αυτοί που το έχουν αναλάβει, είναι η κεντρική επιτροπή απαιτήσεων και αλλαγών ας έρθουν εδώ να σας πουν τι κάνουν αυτά τα τέσσερα χρόνια με αυτά τα δύο συμβόλαια και δεν είναι μομφή προς κανέναν”.
 
Σε δηλώσεις  η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου κάλεσε τους αρμόδιους  “ να βρουν λύση γιατί είναι ένα θέμα εξαιρετικής σημασίας για τη δημόσια υγεία”. Είπε ακόμη ότι οι δύο εταιρείες που κάνουν προσφορές έχουν κάποια προβλήματα, όπως «παρανομίες και παρατυπίες».
 
Από την πλευρά του ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε ότι το θέμα με τη διαχείριση ψόφιων ζώων αποτελεί βόμβα κατά της δημόσιας υγείας και το περιβάλλον και κατήγγειλε την ολιγωρία και έλλειψη συντονισμού και αυστηρότητας από τις αρμόδιες Αρχές που έχουν δημιουργήσει αυτό το πρόβλημα.
 
“Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος από Δευτέρας να βρεθούμε με χιλιάδες ψόφια ζώα πεταγμένα δεξιά και αριστερά με τεράστιους κινδύνους”, είπε.
 
Δεν αποκλείουν κινητοποιήσεις
 
Εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων στην περιοχή Αραδίππου με τους οποίους επικοινωνήσαμε προειδοποίησαν με δυναμικές κινητοποιήσεις σε περίπτωση που δεν εξευρεθεί λύση στο τόσο σοβαρό ζήτημα.
 
Μάλιστα ανέφεραν ότι  θα καταβληθεί προσπάθεια να μετέχουν σ’ αυτές όλα τα οργανωμένα σύνολα της περιοχής αφού το πρόβλημα που δημιουργείται με την διαχείριση ψόφιων ζώων είναι ιδιαίτερα σημαντικό.