Δεν καταλαβαίνει, λέει, το πρόβλημα με τις ελευθερίες των Τούρκων πολιτών ο Ακκιντζί

Το θέμα των τεσσάρων ελευθεριών για τους Τούρκους πολίτες είναι αυτό που έχουν εκμεταλλευτεί πιο πολύ οι Ελληνοκύπριοι, υποστήριξε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί λέγοντας ότι δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο, ήταν μέρος των συμφωνιών Ταλάτ – Χριστόφια, και σημείωσε ότι διάβασε τα όσα λέχθηκαν επί του θέματος μετά τη συνάντηση Αναστασιάδη – Γιούνγκερ στις Βρυξέλλες.

Μιλώντας μετά από τη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο κ. Ακιντζί είπε ότι πρόκειται για θέμα που έγκειται στις συμφωνίες του 1960 και την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο Σύνταγμα της οποίας οι Τουρκία, Ελλάδα και Βρετανία αναγράφονται ως τα πιο ευνοούμενα έθνη. Για τον Τ/κ ηγέτη, το θέμα των 4 ελευθεριών συσχετίζεται με αυτό και αποτελεί βάση για να υπάρχει ισορροπία Τούρκων – Ελλήνων στην Κύπρο.

Τη στιγμή που μπορεί να βρεθεί μια λογική φόρμουλα γι` αυτό το ζήτημα, συνέχισε, δεν μπορεί να κατανοήσει γιατί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προκαλεί στην ΕΕ με αυτό θέμα.

Παρ` όλα αυτά, ανέφερε ο κ. Ακιντζί, η τ/κ πλευρά συνεχίζει να έχει βούληση για λύση και εξακολουθεί να θεωρεί ότι μια λύση στο νησί δεν θα είναι καλό μόνο για την Κύπρο, αλλά και για την Τουρκία και την Ελλάδα, για την περιοχή ολόκληρη. “Αλλά θα ήθελα να τονίσω άλλη μία φορά ότι αυτή η λύση δεν θα είναι λύση ό,τι να `ναι”. Επανέλαβε ότι υπάρχουν τρία σημαντικά στοιχεία, η ισότητα, η ελευθερία και η ασφάλεια και μια λύση θα επιτύχει, θα υποβοηθήσει και τη συνεργασία και την ασφάλεια σε θέματα ενέργειας.

Σε αντίθετη περίπτωση, ανέφερε, μπορεί να υπάρξει θέμα νέων εντάσεων και η δήλωσή του αυτή, που στο “νότο” - όπως είπε – εκλαμβάνεται ως απειλή, δεν είναι, απλά είναι κάτι που όλοι πρέπει να ξέρουν.

Παίρνοντας το λόγο, ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, σημείωσε ότι είναι η δεύτερη επίσκεψή του στα κατεχόμενα μετά που ανέλαβε τα καθήκοντά του, συζήτησαν συνολικά τη σημερινή κατάσταση στις διαπραγματεύσεις και αξιολόγησαν “πιθανές εξελίξεις”. Ταυτόχρονα, είπε, αξιολόγησαν και τη συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους.

Ο κ. Γιλντιρίμ είπε ότι με τη σύγκληση της Διάσκεψης για την Κύπρο στη Γενεύη η διαδικασία των διαπραγματεύσεων έφτασε σε ένα κρίσιμο επίπεδο. Συνεχίζουν τη στήριξη μιας συνολικής λύσης στο νησί και προσδοκούσαν, όπως είπε, να δημιουργηθεί μετά τις διαπραγματεύσεις που θα διεξαχθούν στο νησί, η βάση που θα δώσει την ευκαιρία στο να μπορέσει και πάλι να συγκληθεί η Διάσκεψη.

Η αποφασιστική στάση της Τουρκίας και της τ/κ πλευράς προς αυτή την κατεύθυνση, συνέχισε, δυστυχώς δεν είχε την απαραίτητη ανταπόκριση και σε αυτή την ευαίσθητη διαδικασία η Βουλή πήρε την απόφαση να γίνεται αναφορά στα σχολεία στο δημοψήφισμα του 1950 που έγινε μεταξύ των Ε/κ για την Ένωση και αυτό ήταν μια μεγάλη ατυχία.

ΚΥΠΕ

 

 

Δειτε Επισης

Με ντέρμπι αλλά και φαινομενικά εύκολες μάχες οι εκλογές στη Λάρνακα-Ποιους υποστηρίζουν τα κόμματα
Κυπριακό, μεταναστευτικό και οικονομία στο Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ-«Οι μέρες δεν προσφέρονται για ηχηρές διακηρύξεις»
Στέλνει μηνύματα η Πασχαλινή εγκύκλιος του Αρχιεπισκόπου-«Χρέος μας να περιφρουρήσουμε την Εθνική αξιοπρέπειά»
Επιμένουν για δυο Κράτη οι Τούρκοι-«Δεν υπάρχει πια θέμα για συνομοσπονδία ή ομοσπονδία»
Έστειλε μηνύματα ο Κόμπος για το Κυπριακό- «Λύση στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ»
Με τοπικιστικά κριτήρια οι εκλογές στην Αμμόχωστο-Η πολυκοσμία στο Παραλίμνι και η μάχη του κατεχόμενου δήμου
Καρογιάν: Πρωταρχική επιδίωξη της ΔΗΠΑ να τερματιστεί η κατοχή
ΒΙΝΤΕΟ: Αφαίρεσαν τα πανό του Καραμανίδη για τις εκλογές και του άφησαν φάκελο για να ψηφίσει άλλη-Προχωρεί σε καταγγελία
Κίρμπι: Σε μερικές μέρες ανοίγει το τεχνητό λιμάνι στη Γάζα για ανθρωπιστική βοήθεια από Κύπρο
«Βήμα για σοβαρή αντιμετώπιση βίας κατά γυναικών η νέα Οδηγία»-Όσα υποστηρίζουν Κύπριοι Ευρωβουλευτές