8 Μαρτίου-Γιατί γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας;
06:58 - 08 Μαρτίου 2017
Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας η σημερινή. Μια μέρα αφιερωμένη σε όλες τις γυναίκες του κόσμου.
Κάποιοι δηλώνουν αιώνια ερωτευμένοι μαζί τους. Κάποιοι άλλοι, θεωρούν δυστυχώς ότι οι γυναίκες, οφείλουν να είναι υποταγμένες υπηρετώντας αιώνια τους άνδρες.
Τις θαυμάζουν, τις φοβούνται, τις παραδέχονται, τις μιμούνται, τις εκδικούνται, τις ανταγωνίζονται, τις υποβιβάζουν, τις μειώνουν, τις εκμεταλλεύονται, τις δοξάζουν, τις εξευτελίζουν, τις ζηλεύουν, τις αγαπούν. Αναλόγως με το πού ζει και τι κάνει η κάθε γυναίκα σήμερα.
Η 8η Μαρτίου, είναι μια γιορτή με μεγάλη ιστορία. Χρονολογείται από τις αρχές του 20ου αιώνα, την οποία κάθε γυναίκα που σέβεται τον εαυτό της, οφείλει να γνωρίζει και να αισθάνεται περήφανη για το φύλο της.
Εκατόν πενήντα και πλέον χρόνια πριν, στις 8 Μαρτίου του 1857, σε ένα εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι εργάτριες πήραν την πολύ γενναία- για τα δεδομένα της εποχής πρωτοβουλία, να ξεσηκωθούν μέσα από μια μεγάλη εκδήλωση διαμαρτυρίας, ζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας. Πενήνταδύο χρόνια μετά, το 1909, με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των Ηνωμένων Πολιτειών, γιορτάστηκε η πρώτη Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας, η οποία με πρόταση της Γερμανίδας σοσιαλίστριας Clara Zetkin, καθιερώθηκε δύο χρόνια μετά.
Ενδιάμεσα βεβαίως, ακολούθησαν εκατοντάδες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας από γυναίκες-σύμβολα, που διεκδικούσαν-σθεναρά όχι αστεία- αυτά που εμείς σήμερα θεωρούμε στοιχειώδη! Ίσα δικαιώματα με τους άνδρες, καλύτερες συνθήκες εργασίας, σεβασμό και ανεξαρτησία. Και πέτυχαν πολλά!
Από το 1977, η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας, τιμάται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με στόχο την ανάδειξη των γυναικείων προβλημάτων και δικαιωμάτων.
Το θλιβερό βεβαίως είναι, πως παρά τους μακροχρόνιους δυναμικούς αγώνες, η καταπάτηση των δικαιωμάτων των γυναικών συνεχίζεται σε πολλές γωνιές του κόσμου
Χρόνια Πολλά σε όλες τις γυναίκες κι ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ σε εκείνες που εξακολουθούν να μάχονται ακούραστα για τα δικαιώματα όλων των άλλων.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, η Επίτροπος Ισότητας, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, το MIGS και η ΙΜΗ, υλοποιούν ευρωπαϊκό πρόγραμμα με τίτλο: «Breaking the Mould: Promoting Gender Equality in Cyprus». Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στοχεύει στην προώθηση ευέλικτων ρυθμίσεων εργασίας για τους άνδρες, προκειμένου να συμβάλλουν ισότιμα στην οικογενειακή ζωή.
Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.breakingthemouldcy.com