Σε παρτίδα σκάκι για γερά νεύρα Νικόλας-Λιλλήκας με φόντο τις Προεδρικές
10:25 - 08 Μαρτίου 2017

Αυτό τουλάχιστον κατέδειξε η χθεσινή άτυπη συνάντηση των δύο ανδρών, έπειτα από την ολοκλήρωση της οποίας, τόσο ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ όσο και ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών θέλησαν να συντηρήσουν μεν ανοικτό το ενδεχόμενο συνεργασίας, ωστόσο, κατέστη ξεκάθαρο πως η πορεία και των δύο προς τις προεδρικές εκλογές μοιάζει να είναι μονόδρομος.
Σε ό,τι αφόρα τον Νικόλα Παπαδόπουλο, απέφυγε και αποφεύγει να εκφράσει το ενδιαφέρον του να είναι υποψήφιος, μιας και-μεταξύ άλλων- δεν θα ήθελε να κατηγορηθεί για κάτι για το οποίο αυτή τη στιγμή ο Γιώργος Λιλλήκας επικρίνεται. Ό,τι δηλαδή προκαταλαμβάνει τα υπόλοιπα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου.
Στο πλαίσιο αυτό, το ΔΗΚΟ εκκινεί ουσιαστικά για τις προεδρικές εκλογές με την αυριανή συνεδρία του Εκτελεστικού του Γραφείου(σ.σ. κατά την οποία αναμένεται να καθοριστεί χρονοδιάγραμμα λήψης αποφάσεων και να ζητηθούν συναντήσεις με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις του ενδιάμεσου χώρου), ωστόσο το κατά πόσο ο πρόεδρος του κόμματος θα είναι ή όχι υποψήφιος(σ.σ. που θα είναι), αναμένεται να ξεκαθαρίσει επίσημα περί τα μέσα Μαΐου. Και αυτό, αφού στο ΔΗΚΟ θέλουν να περιμένουν την ολοκλήρωση των εκλογικών συνεδρίων της ΕΔΕΚ και του Κινήματος Αλληλεγγύη.
«Εμείς θα σεβαστούμε τις εσωτερικές διαδικασίες αυτών των κομμάτων, θα επιδιώξουμε να έχουμε επαφές και διαβουλεύσεις με όλα τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου, λαμβάνοντας υπόψη αυτούς τους χρονικούς περιορισμούς. Αλλά σίγουρα, δεν θα πρέπει να καθυστερήσει πολύ αυτή η διαδικασία», ανέφερε μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στην τηλεόραση του ΡΙΚ ο Νικόλας Παπαδόπουλος.
Ενώ ερωτηθείς κατά πόσο ο ίδιος είναι εν δυνάμει υποψήφιος, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ απάντησε: «Το τι θα αποφασίσω και τι θα πράξω εγώ, θα το πω την κατάλληλη στιγμή γιατί οφείλω να σεβαστώ τα συλλογικά όργανα του ΔΗΚΟ. Εμείς θα πάρουμε τις αποφάσεις συλλογικά, δεν θα αποφασίσω εγώ και μετά να ανακοινώσω τη δική μου απόφαση. Όταν θα έρθει εκείνη η στιγμή, δεν θα διστάσω να ανακοινώσω τις δικές μου αποφάσεις. Εξάλλου, έχω στο παρελθόν αποδείξει ότι όταν αποφασίσω να δώσω μια μάχη, τη δίνω και με όλες μου τις δυνάμεις. Και όχι μόνο εγώ, αλλά και ολόκληρο το ΔΗΚΟ».
Από την άλλη, διόλου τυχαίο δεν είναι το γεγονός πως από πλευράς Γιώργου Λιλλήκα και Συμμαχίας Πολιτών γενικότερα, τονίζεται φορτικά τις τελευταίες ημέρες πως ο πρόεδρος του κόμματος δεν έχει εξαγγείλει και ούτε θα εξαγγείλει την ερχόμενη Κυριακή υποψηφιότητα, αλλά έχει απλώς εκδηλώσει το ενδιαφέρον του και θα λάβει από την Ανώτατη Πολιτική Σύγκλητο το…ok για να προωθήσει το ενδιαφέρον του αυτό στις συζητήσεις με τα υπόλοιπα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου.
Με τον τρόπο αυτό, στη Συμμαχία Πολιτών απαντούν στις επικρίσεις που δέχεται ο κ. Λιλλήκας ότι προκαταλαμβάνει τις αποφάσεις που θα έπρεπε να ληφθούν στο πλαίσιο του διαλόγου μεταξύ όλων των εμπλεκομένων πολιτικών δυνάμεων.
Ταυτοχρόνως, αφήνουν με τρόπο αυτό ανοικτή έστω και μια μικρή χαραμάδα, σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά, επανεξέτασης της θεωρούμενης στην παρούσα χρονική στιγμή θεωρούμενης ως δεδομένης υποψηφιότητας του Γιώργου Λιλλήκα.
Σημειώνεται πως στη Συμμαχία αναμένουν απάντηση από τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο για πιθανή συνάντηση με τον Γιώργο Λιλλήκα, ο οποίος εκτός από τον Νικόλα Παπαδόπουλο πρόλαβε να συναντηθεί ήδη το Σαββατοκύριακο που πέρασε με την Ελένη Θεοχάρους και τον Γιώργο Περδίκη.