Ανησυχία για τις εξελίξεις στην Τουρκία εκφράζει η ΚΣΣΕ
21:43 - 08 Μαρτίου 2017
Η Επιτροπή Παρακολούθησης της Κοινοβουλευτική Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) ζήτησε την Τετάρτη να ανοίξει εκ νέου η διαδικασία επιτήρησης σε σχέση με την Τουρκία, ώστε να ενισχυθεί η συνεργασία με τις τουρκικές Αρχές και τις άλλες δυνάμεις στη χώρα, διασφαλίζοντας έτσι τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων, τους κράτους δικαίου και της δημοκρατίας.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, «οκτώ μήνες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία και την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η Επιτροπή Παρακολούθησης σημειώνει με ανησυχία ότι υπήρξε μια `σοβαρή επιδείνωση της λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών στη χώρα`».
Στην έκθεση τους που υιοθετήθηκε από την Επιτροπή, οι Marianne Mikko από την Εσθονία και Ingebjørg Godskesen από τη Νορβηγία, σημειώνουν ότι η Κυβέρνηση στην Άγκυρα έχει υιοθετήσει «δυσανάλογα μέτρα» που πάνε πέραν του επιτρεπτού από το τουρκικό Σύνταγμα και το διεθνές δίκαιο ορίου. Εκφράζουν επίσης ανησυχία για την έκταση των εκκαθαρίσεων στη δημόσια υπηρεσία, όπου έχουν απολυθεί 150 χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά και στο στρατό, το δικαστικό σώμα και την εκπαίδευση. Η έκθεση αναφέρει ότι το ένα τέταρτο των δικαστών και εισαγγελέων, το ένα δέκατο της αστυνομικής δύναμης, το 30% του προσωπικού του Υπουργείου Εξωτερικών και 5.000 ακαδημαϊκοί έχουν απολυθεί.
Η Επιτροπή εκφράζει ακόμη ανησυχία για τις επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις της ελευθερίας του Τύπου, για τις συλλήψεις δημοσιογράφων και για τις πιέσεις που ασκούνται σε λειτουργούς του Τύπου, πρακτικές που, όπως αναφέρεται, «δεν είναι αποδεκτές σε μια δημοκρατική κοινωνία».
Όσον αφορά την άρση της ασυλίας 154 βουλευτών, τον Μάιο του 2016, αναφέρεται ότι έχει υπονομεύσει τη λειτουργία του τουρκικού κοινοβουλίου και έχει επηρεάσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα το φιλοκουρδικό κόμμα HDP. Το μέτρο, συμπληρώνεται, έχει θέσει σοβαρούς περιορισμούς στο δημοκρατικό διάλογο, ενόψει του συνταγματικού δημοψηφίσματος που είναι προγραμματισμένο για τις 16 Απριλίου και στο οποίο η ΚΣΣΕ θα παρίσταται ως παρατηρητής.
Παράλληλα, η Επιτροπή Παρακολούθησης της ΚΣΣΕ ανησυχεί και για τις προτεινόμενες συνταγματικές αλλαγές, σε σχέση με το σύστημα ελέγχων και ισορροπιών, το διαχωρισμό των εξουσιών και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.
Η Επιτροπή έχει καλέσει την Τουρκία να λάβει επείγοντα μέτρα και να άρει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης το συντομότερο δυνατό, να σταματήσει την έκδοση διαταγμάτων και να απελευθερώσει τους βουλευτές και τους δημοσιογράφους που κρατούνται. Διαφορετική άποψη εξέφρασε ο Επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας στην ΚΣΣΕ, Ταλίπ Κιουτσούκτζαν, η οποία επισυνάπτεται στην έκθεση.
Η συζήτηση επί της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί κατά τη Σύνοδο του Απριλίου, ενώ νωρίτερα, στις 10 Μαρτίου, η Επιτροπή της Βενετίας (Συμβουλευτικό Σώμα του ΣτΕ για συνταγματικά ζητήματα) αναμένεται να υιοθετήσει γνωμοδότηση για τις συνταγματικές αλλαγές, αλλά και για τα διατάγματα που εκδόθηκαν σε σχέση με την ελευθερία των ΜΜΕ.