Εσύ μπορείς να ακούσεις αν το νερό είναι ζεστό ή κρύο;
22:16 - 08 Μαρτίου 2017
Έχεις αναρωτηθεί ποτέ κατά πόσο διαφέρει ο ήχος του νερού που πέφτει σε ένα ποτήρι, όταν αυτό είναι κρύο, σε σύγκριση με την περίπτωση που είναι καυτό; Μπορεί να μην το έχεις σκεφτεί ποτέ, όμως η πληροφορία βρίσκεται ενστικτωδώς κάπου ανάμεσα στις σκέψεις σου και ένα μικρό πείραμα θα σε βεβαιώσει πως, πράγματι και διαφορετικό ήχο παράγουν, αλλά και μπορείς να τον διακρίνεις με κλειστά μάτια.
Μάθημα... φυσικής
Το νερό διαθέτει την ιδιότητα της ρευστότητας η οποία και διαφοροποιείται όταν αυτό είναι κρύο ή ζεστό. Για την ακρίβεια, όσο κι αν ακούγεται κάπως παράδοξο, το ζεστό νερό είναι θα λέγαμε πιο "ρευστό", δηλαδή αυξάνει το συντελεστή ρευστότητάς του, από εκείνο που παραμένει κρύο.
Γενικά με τον όρο Ρευστότητα στη Χημεία και στη Φυσική χαρακτηρίζεται μία από τις ιδιότητες της ύλης, ιδίως των υγρών αλλά και των αερίων, και συγκεκριμένα η ικανότητά τους να ρέουν στο εσωτερικό αγωγών. Για παράδειγμα, διαφορετικά ρέουν το μέλι, το λάδι και το νερό.
Ο ίδιος επίσης όρος χρησιμοποιείται προκειμένου να χαρακτηρίσει την ιδιότητα αυτή ως φυσικό μέγεθος αντίστροφο του ιξώδους.
Το ιξώδες ενός ρευστού πάλι (στη Φυσικοχημεία) είναι ένα μέτρο αντίστασης που αυτό παρουσιάζει στη σταδιακή παραμόρφωσή του μετά από διατμητική ή εντατική τάση, που εκφράζεται επίσης και με την αντίσταση που προβάλει κατά τη ροή του. Για υγρά, ειδικότερα, αντιστοιχεί στην ιδιότητα της «πηχτότητας». Για παράδειγμα, το μέλι έχει πολύ υψηλότερο ιξώδες από το νερό.
Ο ήχος του νερού
Όπως θα δείτε στο βίντεο, κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με το μέλι που όταν είναι ζεστό ρέει πιο γρήγορα και εύκολα. Ωστόσο με το νερό είναι πιο περίπλοκο να παρατηρήσει κανείς με γυμνό μάτι αυτή τη διαφορά. Όταν όμως το νερό ρέει από ένα δοχείο σε κάποιο άλλο, ο ήχος που αυτό παράγει διαφοροποιείται αναλογικά με την 'πηχτότητά' του, δηλαδή το αν αυτό είναι κρύο ή καυτό.
Πέραν όμως των επιστημονικών εξηγήσεων, ο ήχος του ζεστού και του κρύου νερού είναι κάτι που καθένας μας γνωρίζει ενστικτωδώς, χάρη στα χρόνια "εξάσκησης" σε παρόμοιους ήχους ζεστού και κρύου νερού που γεμίζουν φλιτζάνια και ποτήρια εδώ χρόνια.
Δείτε το βίντεο που ακολουθεί και προσπαθήστε να μαντέψετε τον ήχο πριν αποκαλυφθεί
Πηγή: News 247